Jak zařídit bydlení podle stylu hygge

Vsaďte na hygge a vytvořte si útulnou domácnost s hřejivou atmosférou. Poradíme, bez čeho se bydlení podle stylu hygge neobejde a jak na to vyzrát i s malým rozpočtem. Podíváme se na klíčové materiály, barvy a prvky. Uvidíte, že je to velice snadné.

Co je hygge

Hygge k nám přišlo z Dánska. Není to jen styl bydlení, ale hlavně styl života. Pod hygge si představte hřejivou atmosféru a příjemné zážitky s blízkými. Zkrátka všechno hezké, kdy si připadáme skvěle a je nám fajn. Přirovnala bych to k momentu, kdy se zachumláte do tlusté peřiny s partnerem a pustíte si oblíbený seriál. Ztělesněním hygge jsou například Vánoce plné světel, vůní a rodinné pohody.

Jak vypadá hygge interiér?

Hygge domácnost je útulná a příjemná. Nepatří sem výrazné vzory, zářivé barvy, lesklé povrchy, umělá hmota, studené kovové plochy. Ideální je, pokud nábytek i doplňky vypadají jako poctivá ruční výroba. Neobejde se bez měkkých přehozů, huňatých dek a plédů, koberců a dřevěného nábytku. Důležité je hřejivé světlo, ideálně z krbu nebo svíček.

Dalším oblíbeným prvkem jsou knihy. Dánové je milují a lenošení s knihou v ruce je další esencí slova hygge. Dejte si záležet na tom, ať je vaše knihovna na očích.  

hygge obývací pokoj

Barvy a materiály podle hygge

Skandinávský vliv se zkrátka nezapře. A proto i hygge styl preferuje světlé barvy a přírodní materiály. Pracujte s obojím a vytvoříte perfektní barevnou kompozici.

Vyzkoušejte tapety. Vaši domácnost změní k nepoznání a vnesou do ní nový, zajímavý prvek. V hygge domácnostech jsou oblíbené zejména vliesové tapety s decentními vzory.  

Jaké barvy zvolit do hygge domácnosti?

  • Bílá, šedá, béžová, světle hnědá a jejich různé odstíny.
  • Pastelové tóny.

Aby světlý prostor nevypadal sterilně a nudně, hrajte si s texturami a různými typy povrchů. Co se dřeva týče, k hygge se hodí světlé typy, které budí neopracovaný dojem (například světlý ořech). Nezapomeňte na jutu, ratan nebo kokos.    

Zbavte se všeho, co nepotřebujete

Stejně jako u skandinávského stylu, i hygge preferuje vzdušný prostor, který se netopí v záplavě dekorací a nadbytečných doplňků. Udělejte si doma inventuru a zbavte se rozbitých a nepotřebných věcí. Není to nic neobvyklého. Obdobný koncept najdete i u Feng Shui. Staré a zbytečné věci pouze místnost zatěžují a blokují energii.

Pokud ovšem vlastníte nějaké předměty, které pro vás mají sentimentální hodnotu, vystavte je. Může jít například o staré fotografie, plakáty nebo třeba vinylové desky. Místnosti tím dodáte na charakteru a zútulníte ji. A přesně to je hygge.

Doplňky a dekorace

Výhodou je, že domácnost podle tohoto stylu vytvoříte i s malým rozpočtem. Všechno je to totiž hlavně o atmosféře. A tu vykouzlíte nejlépe pomocí vhodných doplňků v těch správných barvách. Pořiďte si:

  • Textil. Pletený, z přírodních materiálů (kašmír, vlna, len, merino) nebo imitace zvířecí kůže. Koberec může být klidně z juty. Nezapomeňte na pohodlné polštářky do postele i na gauč.
  • Květiny pro osvěžení vzduchu v místnosti. Seskupujte je do větších skupin. Květináče ať mají různé textury a jsou z přírodních materiálů.
  • Svíčky pro lepší atmosféru. V Dánsku se prodá nejvíce svíček na světě, a proto se bez nich neobejde ani hygge. Kromě samostatně stojících kousků vsaďte i na větší skupiny svíček na jednom místě nebo pěkné svícínky.
Hygge dekorace
  • Teplé osvětlení. Vyhněte se studenému odstínu žárovek. Volte hřejivé barvy. Ideální je zdroj rozptýlit na více míst a světlo vrstvit. Jeden lustr není pro naše oči nic příjemného, navíc není bůhvíjak estetický. Zkuste volně stojící a stolní lampičky. Oblíbená jsou drobná světýlka, která se dají rozmístit různě po místnosti a nábytku.
  • Zrcadla. Pomocí zrcadel opticky zvětšíte místnost a zlepšíte světelné podmínky. Zvolte klidně větší typ s dřevěným rámem, který pěkně zapadne do zbytku interiéru.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat