Nákupy z Číny: DPH a clo versus realita roku 2024

Zboží z Číny je k dostání prakticky na každém rohu, přesto si ho řada lidí raději objednává přímo od čínských prodejců na serverech jako je Aliexpress, Wish a Ebay. Jenže osvobození drobných zásilek od cla a DPH loni skončilo. Kolik letos zaplatíte navíc a zda se to vyplatí, rozebereme v tomto článku. 

„Made in China“ je v dnešní době napsáno na většině výrobků. Proto si nejen Češi oblíbili objednávání zboží přímo od čínských prodejců, díky kterému ušetří za marži pro evropské obchodníky. Na portálech typu Aliexpress  a Wish najdete v podstatě cokoliv, co vás napadne, od sponek do vlasů, přes parfémy a mobilní telefony až po skákací hrad. A většina těchto produktů stojí doslova pár korun. 

Výhody a nevýhody objednávání z Číny

  • Extrémně nízká cena: týká se zejména drobností jako jsou kabely, kryty na mobil, sponky do vlasů, sešity, laky na nehty apod. Tyto položky se pohybují v řádu jednotek až nízkých stovek korun.
  • Obrovský výběr: Na čínských portálech najdete vše, co vás napadne.
  • Dostupnost všelijakých vychytávek: Najdete tam i spoustu věcí, co vás nenapadnou. Třeba větráček do USB, silikonové krytky na prsty na vaření, pláštěnky na boty, mop jako návlek na bačkory a spoustu dalšího.
  • Doprava zdarma: V rámci standardního doručení čínské pošty je u většiny produktů poštovné zdarma.
  • Nízká kvalita: Závisí na více faktorech a liší se i kus od kusu. Avšak všeobecně nelze s vysokou kvalitou počítat.
  • Dlouhá doba doručení: Standardní doba doručení je přibližně 30–60 dní a někdy to trvá ještě déle.
  • Nejistota: ohledně kvality i doby doručení si nikdy nemůžete být předem jistí. To, že vám jednou přijde super věc za týden, neznamená, že podruhé vám ta stejná věc nedorazí za 2 měsíce a nefunkční.
  • Absence evropských atestů: Zboží není určeno pro evropský trh, takže také nemusí splňovat evropské atesty. To je potřeba si uvědomit hlavně u výrobků pro děti. Plastové hračky mohou obsahovat ftaláty, jedovaté barvy apod.

Proč je zboží z Číny levné 

Jedním z důvodů, proč je zboží objednané přímo od čínského obchodníka, levnější, je samozřejmě to, že neplatíte marži evropskému prodejci a jeho náklady jako dražší pracovní sílu, skladování, reklamu a podobně. To by bylo celkem v pořádku. Jenže další důvody jsou bohužel méně etické.

V Číně panují horší pracovní podmínky, které jsou kolikrát zdraví a životu nebezpečné. Nadnárodní firmy, byť dovážejí z Číny, si je dokážou ohlídat a také zaplatit. U nákupu přímo z Číny pak nemáte žádnou informaci o tom, kdo a za jakých podmínek vaše zboží vyrobil a odeslal. 

Za nízkou cenou výrobku někdy stojí dětská práce a špatné pracovní podmínky.

Mezi výhodami nákupů z Číny je uvedené poštovné zdarma. Pravděpodobně však tušíte, že nic zdarma ve skutečnosti neexistuje, a tak je to i v případě poštovného. Dotuje ho totiž čínská vláda jako podporu exportu.

Firmy oficiálně fungující na evropském trhu musí zajišťovat kromě důstojných pracovních podmínek i konstantní kvalitu zboží. To se u výrobků od čínských prodejců neděje. Kvalita kolísá a prodejci hřeší na to, že vrácení zboží nebo reklamace jsou velmi komplikované, takřka nemožné. 

Zboží prodávané v Evropské unii musí splňovat předpisy týkající se nezávadnosti použitých materiálů. To znamená větší náklady na vývoj, na suroviny i na testování kvality. V Číně toto však nikdo neřeší, takže nevíte, zda vámi zakoupený produkt není závadný a nemáte informace týkající se obsahu barviv, chemikálií a dalších škodlivin. Proto zejména u výrobků, které přicházejí do kontaktu s kůží nebo dokonce sliznicemi, je třeba být opatrný. Výrobky pro děti do 3 let raději nekupujte vůbec. 

Od roku 2021 je na mezinárodní úrovni v rámci Evropské unie zavedena povinnost odečítat daň z přidané hodnoty (DPH) z ceny všeho zboží zakoupeného mimo unii.

  • Drobné zásilky, které mají hodnotu do 22 EUR nic platit nemusí a jsou osvobozeny od DPH a i cla.
  • Pokud hodnota zásilky přesahuje 22 EUR, je vyžadováno podání celního prohlášení a je nutné zaplatit DPH ve výši 21 %, avšak u většiny zásilek je toto zahrnuto v ceně zásilky, a proto není potřeba nic platit.
  • U zásilek s hodnotou přesahující 150 EUR je nutné zaplatit clo, jehož výše se pohybuje v průměru od 3 do 11 %. Clo je nutné zaplatit online nebo při převzetí zásilky na poště. Ve většině případů vás kontaktujte česká pošta.

Clo a DPH z Číny

Do roku 2021 byly v celé Evropské unii drobné zásilky ze třetích zemí v hodnotě do 22 EUR osvobozeny od cla i DPH. Díky tomu byly drobnosti typu nabíječky, obaly na telefon, samolepky apod. z Číny velmi levné. Jenže tato výjimka znevýhodňovala výrobce i prodejce v Evropské unii, a proto byla zrušena. Kvůli administrativě spojené s celním řízením se proto jednotlivé nákupy těchto drobností už nevyplatí. 

DPH z Číny 2024

DPH je stanoveno na 21 % z úhrnné hodnoty zásilky (tedy zboží a poštovného dohromady). Úhrnná hodnota se pro výpočet DPH začala používat proto, že obchodníci chtěli pomoct zákazníkům v neplacení DPH, a proto uváděli cenu zboží jako nulovou. Skutečnou cenu pak připočítali k poštovnému.

DPH se v roce 2024 platí ze všech zásilek bez rozdílu jakou mají hodnotu, kromě zásilek v hodnotě do 45 EUR, které jsou označeny jako dar (gift). Dary do 45 EUR jsou totiž od DPH osvobozeny.  

Aliexpress se snaží svým zákazníkům placení DPH usnadnit. DPH už je u většiny výrobků započteno v ceně (hledejte označení VAT included), takže vy jako zákazník ho zaplatíte přímo Alixpressu a Aliexpress ho pak předá do Evropské unie, kde je zaregistrovaný jako plátce DPH. Takže vy se nemusíte o nic starat. 

V případě, že obchodník, u kterého nakupujete v EU zaregistrovaný jako plátce DPH není, DPH k ceně připočítat nemůže. Vy jako zákazník tedy obstaráte celní řízení a po jeho ukončení zaplatíte DPH a případné clo. Pokud vám balíček doručuje Česká pošta a necháte se ní zastupovat v celním řízení, celý doplatek (clo a DPH) zaplatíte najednou při převzetí balíčku. 

Bohužel se Česká pošta momentálně potýká s hromadícími se zásilkami ve skladech, které si kvůli v jejich očích vysokému doplatku odmítají adresáti převzít. Možná se bude do budoucna systém celního řízení s Českou poštou z tohoto důvodu měnit. 

Clo z Číny 2024

Clo se platí až u zásilek, u kterých hodnota samotného zboží převyšuje 150 EUR. Clo se zde pohybuje v rozmezí od 3 až 11 %. Nicméně i zásilky levnější musejí projít celním řízením, což je kamenem úrazu. 

Celní řízení

Celní řízení si může adresát zařídit sám elektronicky pomocí webu Celnička. Za to sice nic nezaplatíte, ale vzhledem k tomu, že potřebujete elektronicky ověřitelnou identitu a dodat spoustu dat, bude to poměrně časově náročné. Ve výsledku za to zaplatíte utopenými náklady, jelikož svůj drahocenný čas nebudete moct věnovat něčemu jinému. 

Zastoupení Českou poštou v celním řízení

Případně vás v celním řízení může zastupovat Česká pošta – jak to probíhá zpracovala do přehledné tabulky

Za tuto službu jí zaplatíte 

  • cca 100 Kč, pokud dodáte všechny potřebné údaje online přes Formulář pro celní řízení a zmocní ČP.
  • cca 150 Kč, pokud údaje nedodáte, to znamená bez vaší součinnosti.

Takže se vám drobnost za pár korun z Aliexpressu celkem prodraží. 

Jak neplatit clo a DPH z Číny

Nakupující byli zvyklí na své levné nákupy drobností, takže jejich zdražení nenesou dobře. Koncem roku 2021 skutečně zájem o nákupy z Číny klesl, což potvrdila Česká pošta. A snaží se přijít na způsoby, jak clo a DPH neplatit. 

Čínské prodejní portály se snaží zákazníkům vyjít vstříc, aby si udržely tržby. Proto otevřely sklady přímo na území EU, ze kterých si můžete objednat, aniž byste museli clo a DPH řešit. Samozřejmě z evropských skladů je méně na výběr a je dražší. Ale je s ním méně starostí a dorazí rychleji. 

Věci z balíčku si také můžete objednat jako sdruženou zásilku (combined delivery). To znamená, že vám každá věc nepřijde zvlášť, což by znamenalo ke každé řešit celní řízení. Ale přijdou vám zabalené do jednoho většího balíku, pro který pak bude stačit jedno celní řízení, čímž se vám náklady na něj rozloží. 

Zareagovali však i evropští prodejci. Například největší český internetový obchod Alza.cz uvedl na trh vlastní značku cenově dostupných obalů na telefony a dalšího příslušenství, které lidi rádi nakupovali z Číny. Argumentují tím, že za rozumnou cenu dostanete výrobek do pár dní s možností výměny a reklamace. 

Je i mnoho českých firem, který se živý dovozem materiálů a zboží z Asie. Věděli jste, že pokud chcete například dělat reklamní předměty s vaším logem, může vám právě tato služba ušetřit dost peněz? Podívejte se, co vše lze dnes objednat právě z Číny na odkaze zakázková výroba v Číně.

Jestli se vám nákup z Číny vyplatí nebo ne, musíte propočítat a posoudit sami. Pokud se do toho pustíte, pamatujte na pravidla bezpečných nákupů na internetu. 

TIP: Bojíte se podvodných eshopů? Podívejte se na náš článek Podvodné e-shopy – Jak je poznat + Velký Seznam, kde najdete bezpečné informace.

TIP: Podívejte se také na tuto webovou stránku – https://www.darkove-plechovky.cz/ , kde si pro své zákazníky můžete koupit plechovky s vlastním logem / potiskem.

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat