Modrá barva v interiéru – kombinace a použití

Chcete bydlet stylově? Sáhněte po modré. Modrý interiér totiž nikdy nevyjde z módy. Po jakých odstínech sáhnout, s jakými barvami je nakombinovat a na co si dát pozor? Zjistěte, jak na to a zařiďte si domácnost jako profesionální designér.

Modrá je nadčasová a elegantní. Může však působit i moderně a extravagantně, stejně jako například červená barva. Záleží jen na tom, jakým způsobem ji zkombinujete s dalšími barvami a jak ji využijete v prostoru. Jedním z důvodů, proč byste po ní měli sáhnout, je její pozitivní vliv na lidskou psychiku.

Pokud totiž pobýváme v modrém prostředí, cítíme se uvolněně a v bezpečí. Díky tomu je tato barva perfektní do obývacího pokoje nebo ložnice. Jen si vzpomeňte na barvu oblohy a jaké pocity ve vás vyvolává. To ale nejsou zdaleka jediné místnosti, ve kterých jí to bude slušet.

Jaký odstín je nejlepší?

Důležité je sáhnout po správném odstínu. Například v ložnici preferujeme světlejší varianty nebo tlumené tmavé. Taková pastelově modrá například skvěle zapadne i do ložnice podle Feng Shui nebo do stylu hygge. Zářivým odstínům se vyhněte, nedaly by vám v klidu spát a neustále budily vaši pozornost.

Jaké odstíny se hodí do ložnice?

  • Tmavší: ocelová, inkoustová, petrolejová, námořnická, tmavě modrozelená.
  • Světlé: mentolová, blankytně modrá, nebeská modř, azurová.
Modrý interiér

Světlé odstíny doporučujeme také do pracovny. V tomto prostoru potřebujete být maximálně bdělí a motivovaní. Příliš tmavé barvy by vás naopak utlumily. Do pracovny se ale hodí i výraznější varianty, které vám dodají energii, například zářivě tyrkysová.

obývacím pokoji upusťte uzdu fantazie. Elegantní interiér vytvoříte pomocí tmavších barviček a přírodních materiálů v bílé nebo hnědé barvě. Zatímco hravý a moderní prostor perfektně rozzáříte výraznými odstíny, které protnete kovovými prvky a sklem. Zkuste kombinaci petrolejové a zlaté, to je odvážná kombinace, která se jen tak nevidí. Přitom vypadá naprosto skvěle.

Modrá je oblíbená barva do kuchyní a koupelen. Díky ní totiž tyto místnosti vypadají vždy perfektně uklizené. Vyhrajte si s obklady a použijte klidně různé odstíny najednou. Moderní kuchyni bude slušet kombinace syté tmavě modré a sněhobílé barvy. Podobně to můžete vidět u kuchyní Gorenje.

Modrá barva v koupelně

Jak kombinovat modrou barvu

Ač má modrá samé pozitivní vlastnosti, je důležité ji kombinovat i s jinými barvami. Sama o sobě totiž může působit melancholicky a studeně. Především v tmavších velkých místnostech s nedostatkem přirozeného světla. Nejlépe proto uděláte, pokud ji buď zjemníte neutrální barvou, nebo rozzáříte hřejivým prvkem.

Jaké barvy se hodí k modré?

  • Teplé: růžová, žlutá, červená, oranžová. Nebojte se kontrastu! Modrá v něm perfektně vynikne a ubere na křiklavosti jinak výrazných barviček.
  • Neutrální: bílá, šedá, béžová. Klasika, která nikdy neomrzí a nevyjde z módy. Zapojte do hry různé textury vzory.
  • Kov: zlatá, stříbrná. Pořiďte si (nebo klidně nasprejujte) dekorační prvky zlatou či stříbrnou barvou a dopřejte si punc luxusu.

V modrém interiéru jsou zajímavé také černé prvky, například ve formě doplňků a dekorací. Krásnou kombinaci vytvoříte pomocí tmavě modré a tmavě hnědé (i ve formě dřeva), zelené nebo fialové.

Ač tmavé interiéry vypadají stylově, problémem u tmavých místností a dekorů bývá, že se majitelům rychle okoukají. Berte to proto v potaz, stejně jako to, jak tmavé barvy působí na psychiku.

Interiér v pastelových a zářivých barvách? Proč ne!

Pastelové a zářivé barvy rozhodně nepatří jen do dětského pokoje. Jsou moderní a šik. Díky nim vytvoříte veselý interiér nabitý pozitivní energií. Jaké barevné kombinace stojí za to vyzkoušet?

  • Růžová a tyrkysová,
  • limetková a azurová,
  • světle modrá a levandulová nebo tyrkysová,
  • mentolová, bílá a šedá,
  • petrolejová a žlutá.
Modrá barva v interiéru

Tón v tónu

Barevnou kombinaci tón v tónu vytvoříte pomocí více různých odstínů modré. Například sytě modrá, tyrkysová, fialová, petrolejová, azurová. Doplňte je šedavými barvičkami nebo odstíny hnědé. Aby prostor nepůsobil jednolitě a nudně, využijte různé textury (koberce, polštářky) a vzory (tapety, přehozy).

Přírodní materiály

Rádi byste zařídili domácnost v přírodním nebo rustikálním stylu a v hledáčku máte hlavně výbavu z přírodních materiálů? Není problém zapojit modrou, skvěle si s nimi rozumí. Důležité ale je, abyste při vybírání v obchodě vycházeli z toho, jak se modrá barva vyskytuje v přírodě. Tedy vyberte například odstín oblohy nebo tmavší tůně. Příliš zářivé barvičky se do tohoto stylu nehodí.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat