Podvody na bazarech. Oběť je prodávající i nakupující

Internet je rájem podvodníků. Díky technologickým vymoženostem zůstávají v anonymitě a dokážou za sebou spolehlivě zamést stopy. Dohnat je k zodpovědnosti bývá opravdu složité. Navíc, často se jedná o osoby ze zahraničí, které už nikdy nikdo nedohledá. Jak poznat podvod na bazaru?

Podvodníkům hraje do karet i to, že obětí obírají o menší částky v řádech několika tisíců. Většina z nás nad tím proto jen mávne rukou, a ač nás to mrzí a rozčiluje, nic víc s tím neděláme.

V horších případech se ale může stát i to, že vám nějaký výtečník vybílí bankovní účet. Bohužel, jestli jeho stopy vedou do zahraničí, je nejpravděpodobnější, že se ke svým penězům nikdy nedostanete.

Podvody na bazarech se naštěstí dají celkem dobře poznat. V následujícím textu se dozvíte různá varovná znamení. Jakmile se bude někdo takto prezentovat, nebo vám pošle podezřelý odkaz, ve vašem zájmu je prostě nereagovat. Není na škodu dotyčného také nahlásit.

Podvod na prodávajícího

Nejzákeřnější podvody na bazarech mají formu phishingu. Tedy podvodné zprávy, která má za cíl vylákat citlivé údaje. Obětí je prodejce, kterému přišla výzva k zadání platebních údajů, tedy nějaká falešná platební brána, kde zadá informace o kartě či bankovním účtu. Podvodník se k údajům dostane a potom druhou stranu okrade. Tímto způsobem vás totiž mohou připravit o všechny vaše úspory.

podvody na bazarech

Proč byste někomu dávali své platební údaje, když jste vy ten, co prodává? Podvodníci na bazarech se s prodejci domluví na tom, že si zboží u nich vyzvedne dopravce (např. DPD, GLS, Zásilkovna). Po vás chtějí, abyste např.:

  • přijmuli platbu tak, že zadáte své platební údaje,
  • zaplatili pojištění zásilky dopravci, kterou vám později proplatí,
  • zaplatili za kurýra,
  • zaplatili zálohu,
  • atd.

Jak sami vidíte, jsou to naprosto nesmyslné požadavky. Vy, jako člověk, který něco prodává na bazaru, byste přeci nikdy nic takového neplatili. Pokud byste chtěli například pojistit své zboží, že dojde v pořádku, je to vaše věc a nikdo by vás do toho neměl nutit. V případě, že si chce zboží pojistit daná osoba, ať to udělá. Ale vy za nikoho nic neplaťte.

To samé platí o kurýrovi. Tuto službu si zařizujete vy sami s přepravní společností. Nikoliv tak, že vám druhá strana pošle odkaz, ať zadáte platbu. Někteří dokonce vznášejí požadavek typu: „Pošlete mi číslo platební karty, zařídím platbu a dopravu.“ Na tohle rozhodně nepřistupujte.

Samozřejmě ne vždy je to tak jednoznačné a člověk může váhat. Existují i další znaky, podle kterých poznáte, že se jedná o podvod. Pojďme se na ně podívat.

Jak poznat phishingový podvod na bazaru

Špatná čeština

Strojově překládaná čeština spolehlivě prozradí podvodníka ze zahraničí. Neobratné vyjadřování, věty, které nedávají smysl, špatný slovosled, pravopisné chyby. Nikdo nejsme dokonalý, ale pokud text nemá hlavu a patu, nejspíš se jedná o podvod.

Nátlak

Podvodník se často uchyluje k nátlaku. Bude se vás ptát, jestli jste už údaje vyplnili. A pokud odmítnete, je možné, že vás začne zastrašovat. Například tak, že vás obviní z podvodu nebo z toho, že už za zboží zaplatil třetí straně, která vám měla peníze odeslat (neexistující banka) a teď o ně přijde. Není neobvyklé, že vyhrožuje žalobou, pokutou a dalšími nesmysly.

Falešný odkaz, falešný e-mail

Falešné odkazy poznáte tak, že jsou v nich chyby a vypadají nesmyslně. Například odkaz na dpd-cz.info-payments.org. je falešný. Jakto?

Firma DPD používá doménu dpd.com, nikoliv dpd-cz.info. Vždy si zkontrolujte, jakou doménu daná firma skutečně používá skrze standardní vyhledávání. Ať už se jedná o banku nebo přepravce.

Zpráva může přijít také z podvodného e-mailu. Podívejte se sami – [email protected]. Jednak je v adrese pravopisná chyba, za druhé PayPal žádný takový e-mail nepoužívá.

Podvodníci často zasílají fiktivní potvrzení o tom, že zboží zaplatili a posílají dopravce, aby zboží vyzvedl.

Trestní oznámení za podvod samozřejmě podat můžete, jenže jak už jsme zmínili, jakékoliv vymáhání je v této věci velice složité.

Podvod na nakupujícího

Phishingové podvody na bazarech vesele kvetou, jenže ani staří dobří podvodníci neusnuli na vavřínech. Mluvíme o filutech, kteří nabídnou nějaké zboží, vyberou platbu předem a potom nic nepošlou. Obětí je důvěřivý nakupující.

V těchto případech se často jedná o pachatele z Česka nebo Slovenska. A zde máte mnohem větší šanci na to, že budou dopadeni. Neváhejte proto věc oznámit na příslušná místa, nejen administrátorům, ale i policii.

Jak se chránit před podvody na bazarech?

  • Vyhledejte časový úsek, po který je prodejce registrovaný na portálu. Zaregistroval se dnes a chce platby předem? To moc důvěryhodně nezní.
  • Čtěte recenze na prodejce a podívejte se, jestli jeho telefonní číslo není v databázi podvodníků.
  • Neposílejte peníze předem, plaťte na dobírku nebo při převzetí zásilky.
  • Bohužel ani dobírka nezaručí, že v balíčku bude smluvená věc. Nejlepší proto je vyzvednout věc osobně. Podvodník na osobní převzetí pravděpodobně nepřistoupí.

Své úspory chraňte například virtuální kartou

Když už jsme u toho. Při nákupech po internetu se vyplatí virtuální karta. Jedná se o kartu, která existuje jen ve virtuálním světě. Potom, co ji vytvoříte, pošlete na ni částku za zboží a zaplatíte s ní. Máte tak jistotu, že když údaje od karty zadáte do platební brány, obchodník skutečně dostane jen to, co je momentálně na této virtuální kartě.

Má cenu nahlašovat? A kam?

Podvodníka určitě má cenu nahlásit. Administrátor stránky by měl zakročit a zablokovat mu profil nebo IP adresu, aby nemohl škodit dál. Pravdou však je, že podvodníci bývají organizovaní, a tak stejně jako u hydry, „useknete jednu hlavu, vyrostou další dvě“.

Většinou si prostě založí další profily a díky použití VPN je vlastně ani administrátor nemůže dohledat a zakázat jim přístup z jejich počítače.

I tak ale stojí za to nahlašovat a svůj příběh šířit. Aby se ostatní nenachytali. Jméno podvodníka může být příště jiné, ale jejich praktiky se nemění. Většinou se dokonce ani neobtěžují změnit svůj „příběh“.

Pokud se jedná o podvod na Facebooku či Facebook Marketplace, podvodníka nahlaste skrze vaši konverzaci. Najděte možnost Nahlásit a potom nahlásit za podvod.

podvod na inzertních serverech

Další možností je nahlásit přímo daný profil. Více informací najdete v Centru nápovědy.

Podvody na sBazar, Vinted nebo Bazoši nahlašujte obdobně, přímo administrátorovi stránky. Na těchto stránkách najdete také fóra, kde se můžete o svůj příběh podělit a varovat ostatní.

Doporučujeme koukat i na databáze podvodníků. Například Podvodnabazaru.cz. Skrze vyhledávání lze najít např. čísla falešných účtů, telefonní čísla podvodníků a jejich jména. Pravdou však je, že podvodníci svou online identitu často mění, a tak že dotyčného nenajdete ještě neznamená, že je nevinný.

Nejčastější dotazy

Jak poznat podvod na bazaru?

Pokud něco prodáváte a někdo se z vás snaží vylákat peníze nebo citlivé údaje, dávejte si pozor, nejspíš půjde o podvodníka. Prozradí se špatnou češtinou, falešnou doménou i nátlakem.

Jak se chránit před podvodníky, kteří něco „prodávají“?

Čtěte recenze předchozích nakupujících. Jak dlouho je prodejce zaregistrovaný na portálu? Asi nejlepší obranou je neposílat nikomu žádné peníze předem.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat