Co znamená příkon a výkon u vysavačů

Příkon a výkon vysavače jsou důležité údaje, se kterými jste se již určitě setkali. Jenže spousta zákazníků v nich má zmatek. Nenechte se nachytat. Chcete si pořídit kvalitní lux do domácnosti, který vám bude dělat radost? Zorientujte se v nich. Přečtěte si, co je ovlivňuje, jaký je mezi nimi rozdíl a souvislosti. Poradíme také, na co si dát při nákupu pozor a jak pomoci vysavači se slabým výkonem. 

Co je to příkon a výkon u vysavače

Chystáte se koupit nový vysavač a chcete si být jistí, že nekoupíte zajíce v pytli? Seznamte se s nejdůležitějšími parametry. Příkon vám napoví, kolik vysavač spotřebuje elektrické energie. Čím vyšší příkon vaše zařízení má, tím náročnější je na spotřebu. A naopak. Pokud se tedy snažíte šetřit, chtějte hodnoty co nejnižší. 

Spousta lidí si myslí, že čím vyšší příkon vysavač má, tím rychlejší bude jejich úklid. Jenže tak to vůbec není. Příkon neovlivní, jak dobře lux vysává. Ve výsledku tento mylný dojem ve spoustě domácností vyvolal znatelný růst spotřeby energií.

To, jak silně přístroj umí sát, označuje jiný parametr. Říká se mu výkon. Čím vyšší je, tím rychleji a větší množství prachu lux vysajete. Na výkon má vliv především výbava a konstrukce tohoto domácího pomocníka. Ale i povrch, na kterém se uklízí. Trochu jiná bude síla sání na koberci a na hladké plovoucí podlaze.

Souvisí příkon s výkonem?

Částečně ano. Dnes jsou však výrobci tlačení do toho, aby vyráběli luxy s co nejlepším výkonem a zároveň nejmenší spotřebou. Vysavače proto dnes dosahují perfektního sacího výkonu i s menšími hodnotami příkonu. Zapomeňte proto na mýty o silných vysavačích.

Tento posun byl možný především díky kvalitnějším konstrukcím, dobrému těsnění a výkonnějším filtracím. Filtry vůbec prošly spoustou inovací a dnes už do vzduchu vrací jen minimum prachu. Svůj vliv na výkon má také hubice. Právě podle těla vysavače a kvality hubice poznáte, jak výkonný lux bude.

Kvalitnější vysavače mají zpravidla vyšší pořizovací cenu. Tím se ale vůbec nenechte zviklat. Na druhou stranu totiž šetří vaši peněženku, jelikož nemají tak vysoké nároky na energie. Ty jsou u vysavačů různé. Nejčastěji narazíte na modely se spotřebou v rozmezí 300 až 800 W.

Většina prodejců výkon vysavačů neudává. Většinou je dělí na základě energetické spotřeby. Dohledejte si proto energetický štítek. Na něm údaje o sacím výkonu najdete. Skupina A je nejlepší, G patří mezi nejslabší. Chtějte minimálně skupinu C.

Energeticky náročné vysavače mají červenou

Aby se snížila produkce emisí, EU omezila výrobu luxů s příkonem nad 900 W. To se ale týká pouze klasických vysavačů do domácnosti. Které vysavače mohou mít vyšší výkon?

Co ještě ohlídat, pokud chci opravdu dobrý vysavač

Aby přístroj vysával jedna radost a zároveň neluxoval peníze z vaší kapsy, chtějte model třídy 4A. Ač nám jde hlavně o výkon, energetickou třídu neignorujte. Hlavně kvůli účtům za elektřinu. Luxy 4A mají silný výkon na kobercích i podlahách, nízkou hlučnost a špičkovou úroveň filtrace. To vše a nízkou roční spotřebu k tomu. Počáteční investice se v tomto případě rozhodně vyplatí. 

Při výběru nezapomeňte vzít v úvahu také velikost domácnosti. A pokud máte doma alergika, astmatika nebo malé děti, určitě chtějte model s HEPA filtry. Ty jsou totiž opravdu spolehlivé a nevypouští do ovzduší žádné částečky nebo prach. 

Co dělat, pokud sací výkon slábne

Důležité je vysavač pravidelně vyprazdňovat. U bezsáčkových modelů vyklepejte a očistěte nádobu a filtr ideálně po každém použití. Ač může být ryska výš než prach uvnitř nádobky, i tak dochází ke zpomalení sání. 

Pokud máte sáčkový vysavač, který netáhne, vyměňte sáček. Ten nemusí být ani plný. Může však mít ucpané póry jemným prachem, a tím se jeho výkon oslabil.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat