Jak založit trávník? Postup, osivo a první sekání

Chcete pro sebe a své blízké vytvořit ideální místo k odpočinku? Nebo hodláte zkrášlit svůj pozemek? Poradíme, jak správně založit trávník, tak aby vám úspěšně vzešel a dělal vám radost.

Jak správně založit trávník

Jak založit nový trávník? Není to jen tak. Asi vás nepřekvapí, když vám řekneme, že budoucí zelený koberec potřebuje trochu lásky a péče. Nemůžete jen tak přijít na pozemek a vysít na něm travní semena. Je dost pravděpodobně, že by vám nic nevzešlo.

Nejprve si pojďme povědět něco o vhodných travních semenech. Každý druh trávníku má specifické vlastnosti, a proto bychom před jeho založením měli uvážit, jaké osivo zvolíme.

  • Krajinný trávník: Existují směsi s bylinami i bez. Někdy je potřeba namíchat směs vlastní s ohledem na daný biotop. U krajinného trávníku pečlivě vybíráme osetí podle podnebných podmínek, druhu půdy a stupni zastínění.
  • Sportovní trávník: Sáhněte buď po směsi na hřiště a sportoviště. Nebo si umíchejte vlastní za použití odolného jílku vytrvalého, lipnice luční a psinečků.
  • Užitkový trávník: Vyžaduje odrůdy odolné proti pošlapání a nepřízni počasí. Ideální je kombinace jílku vytrvalého, lipnice luční a několika poddruhů kostřavy.
  • Anglický trávník: Pro trávník reprezentativního typu volte směs s převahou kostřavy. Pozor na levné travní směsi, raději investujte, jinak trávník nedosáhne požadovaných kvalit.

Semena trav brzy ztrácí klíčivost. Nepoužívejte semena, která jsou starší dvou let. Před zasetím udělejte malý test. Nechte na vatičce vyklíčit několik semínek po dobu cca 3 týdnů. Pokud budete neúspěšní, máte staré osivo, ze kterého nic nevzejde.

Jakmile vyberete vhodné osivo a zkontrolujete jeho klíčivost, vyčkejte na vhodnou dobu pro setí. To proto, aby měla semena ideální a přirozené podmínky pro úspěšný růst. Doporučuje se sít buď na jaře v období dubna a května, nebo na sklonku léta v období srpna a září. Měsíce nejsou směrodatné. Raději se dívejte na to, jestli je dostatečná teplota vzduchu a půdy a jestli pravidelně prší.  Jaké budou další kroky?

Očistěte plochu pro výsev

Odstraňte veškeré kameny a kořeny, na které narazíte. Půda by měla být hladká a bez nerovnosti. Vytrhejte plevel, nezapomeňte ho odstranit i s kořeny. V případě, že je plocha extrémně zarostlá, lze sáhnout po chemických herbicidech. Proti plevelu ale pomáhá i to, když na něj nalejete vroucí vodu.

Prokypřete a nechte půdu odpočinout

Na udusané zemi toho moc nevzejde. Doporučujeme půdu prokypřit alespoň do hloubky rýče nebo do nějakých cca 20 cm. To proto, aby mohla tráva zapustit kořeny a lépe se dostala k vodě. Jakmile bude prokypřeno, uhrabejte povrch, uhlaďte ho a pohnojte půdu kombinovaným hnojivem s fosforem a draslíkem.

Následně nechte zem 2 až 3 týdny odpočívat. Předejdete tak propadávání povrchu. Ke konci této doby se dívejte, zda se neobjevil plevel. Pokud ano, vytrhněte ho i s kořeny. Půdu znovu uhrabejte a opět pohnojte, tentokrát startovacím hnojivem.

jak založit trávník

Zasejte travní semena

Do půdy vysejte travní semena. Na menších zahradách to zvládnete ručně, u větších ploch je na místě použít secí strojek. Nezapomeňte si osivo rozdělit na několik dílů a také ho řádně promíchat, aby se vám nestalo, že na některé části nezbyde, nebo že někde vyroste jen jeden druh trávy. Jakmile budete mít zaseto, půdu uválejte válcem nebo prkny, která si přiděláte na boty.

Myslete na pravidelnou zálivku

Semena se musí udržovat vlhká, jinak nevyklíčí. Zálivku provádějte pravidelně, ideálně tak, abyste semena nevyplavili. Zkuste hadicí mířit spíše do vzduchu a nechat kapky vody spadat shora dolů. Dokud tráva nevzejde a nevytvoří hustý porost, nepřestávejte pravidelně zalévat.

Jak založit trávník u novostavby

Postupujte úplně stejně jako v návodu u předchozí kapitoly. U novostavby budete patrně chtít užitkový nebo anglický trávník, a proto vyberte vhodná semena. Pozor na kvalitu půdy, někdy je potřeba vytvořit drenáž, závlahový systém nebo přidat trochu vápna (když je půda kyselá).

Jak založit nový trávník na starém

Starý trávník pečlivě posekejte výkonnou sekačkou, abyste viděli, kde jsou holá místa. Případně kde je porost ve špatné kvalitě. Někdy je potřeba obnovit plochu celou a zasít úplně na novo. Jindy stačí zelený koberec jen trochu oživit. Závisí na tom, zda chcete vytvořit plochu krajinnou, reprezentativní, nebo jen užitkovou.

Jak sekat mladý trávník?

První sečení je vhodné tehdy, až trávník vyroste alespoň do výšky 10 cm. Podívejte se na náš článek Jak sekat trávník, najdete v něm vše, co potřebujete o údržbě porostu vědět.

Vždy je důležité zvolit správný stroj. Na větší plochy jsou oblíbené zejména benzínové sekačky. Posekáte s nimi větší zahradu, a to i v zahrádkářské osadě, kde není přístup k elektřině.

Někomu vyhovují spíše ty elektrické. Nenadělají tolik hluku a nemusíte si dělat starosti s kupováním benzínu. Jsou ekologičtější a cenově dostupnější než jejich benzínový protějšek.

Kromě sekání je dobré čas od času přistoupit i k mulčování. Během tohoto procesu trávu rozsekáte na drobné částečky a necháte ji na půdě. Jednak ji nemusíte uklízet a zároveň dosáhnete toho, že se půda ekologicky pohnojí.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat