Způsoby, jak financovat vybavení domácnosti, když nemáte peníze

Kuchyňská linka se pomalu rozpadá, podlahy prošlapané, potřebujete renovovat topení a koupelna by si také zasloužila nový kabát. Jenže kde na to vzít, když tolik peněz v hotovosti nemáte? Možnosti jsou a není jich málo. Od úvěrů až po pomoc rodiny. Podívejte se, kde sehnat peníze na vybavení domácnosti.

Hypotéka

Hypotéka se řadí k účelovým půjčkám na bydlení. Abyste ji získali, musíte zastavit nemovitost a doložit, na co chcete peníze použít. Výhodou je pak nižší úroková sazba než u ostatních variant, dlouhá doba splácení a vysoký úvěrový rámec. Vyžít je ji možné na:

  • koupit bytu, domu nebo pozemku,
  • výstavbu, rekonstrukci,
  • koupi investiční nemovitosti,
  • rekonstrukci,
  • modernizaci a vybavení,
  • vypořádání dědictví a společného jmění manželů.
Rekonstrukce koupelny

Americká hypotéka

Trochu jiným druhem neúčelového úvěru je americká hypotéka. Jde o jakýsi předěl mezi hypotékou a běžným úvěrem. Nabízí vysoké částky, dlouhou dobu splatnosti, nižší úroky než spotřebitelské úvěry, ale zase vyšší než klasická hypotéka. Peníze můžete využít na cokoliv a není nutné nic dokládat. Zásadní je ale zástava nemovitosti.

Úvěr ze stavebního spoření

Financovat bydlení úvěrem lze pomocí různých půjček na bydlení a jednou z nich je úvěr ze stavebního spoření. Výhodnost tohoto produktu hodně ovlivňuje, jak dlouho si žadatel spoří nebo zda už stavební spoření vůbec má. Když si ho sjednal nedávno nebo se chystá, získá překlenovací úvěr maximálně do výše cílové částky smluvené při podpisu smlouvy o stavebních spoření. Než splníte podmínky pro úvěr ze stavebního spoření, platíte úrok a zároveň dáváte pravidelnou úložku na účet stavebního spoření. Během tohoto období se nemusíte bát, že přijdete o státní podporu nebo zhodnocení vkladů.

Kdy se přehoupne překlenovací úvěr na úvěr ze stavebního spoření? Při splnění dvou podmínek:

  1. uplynutí lhůty dva a více let od založení stavebního spoření,
  2. naspoření 40 % cílové částky.

Spotřebitelský úvěr

Další možností jsou neúčelové spotřebitelské úvěry, které lze opět využít na cokoliv, dá vám je bankovní i nebankovní společnost a dnes už je vyřídíte rychle a jednoduše online. Jejich nevýhodou se může zdát vyšší roční úroková sazba a nižší půjčená částka.

Vybavení na splátky

Vybavení do bytu či domu, pokud nechcete rekonstruovat, lze samozřejmě koupit i na splátky. Takto můžete pořídit rovnou celou kuchyň i se spotřebiči, koupelnu, toaletu, zkrátka cokoliv, co potřebujete. Vybírejte ale pečlivě poskytovatele takového úvěru, ideálně někoho, kdo nabízí splátkový prodej bez akontace.

Když se rozhodnete pro půjčku, půjčujte si zodpovědně a s rozvahou. Abyste dokázali úvěr bez problémů splatit.

Rekonstrukce domu

Nové vybavení za vlastní peníze

Samozřejmě, že když potřebujete nový nábytek a vybavení, je nejideálnější pořizovat za vlastní peníze. Pokud je nemáte, stále je dost možností, jak to řešit:

  • Půjčka od rodiny nebo přátel: to asi není ideální situace a vyžaduje to opravdu perfektní vztahy. Rozhodně vás to vyjde levněji než v nějaké instituci, přesto byste měli uzavřít oficiální smlouvy a dodržovat domluvené podmínky.
  • Prodej nepotřebných věcí: vám se možná už váš nábytek nelíbí, ale někomu jinému by mohl. Prodejte všechno, co nepotřebujete a využijte utržené peníze na financování nového vybavení. Pravděpodobně to stačit nebude, ale rozhodně jde o dobrý start.
  • Minimalizujte výdaje a šetřete: tento bod navazuje na předchozí. Když chcete nové vybavení a nemáte možnost si půjčit, musíte šetřit. Omezte výdaje na minimum, šetřete, snižte spotřebu energií, využívejte slevové portály, kartičky obchodů a vyhledávejte akce. Nekupujte nic, co nemusíte a dobře plánujte. Najděte si přivýdělek nebo lepší práci. Korunka ke korunce a brzy můžete mít nový krásný nábytek.
  • Půjčovna vybavení: už i v ČR najdete půjčovny nábytku, spotřebičů a dalších potřeb. To je ideální situace, když víte, že to potřebujete jen na omezený čas.
  • Renovace starých kousků: dnes se prodává tolik barev, tapet a různých vychytávek, že není vůbec nic těžkého vdechnout starému nábytku nový život. Stačí najít nějakou inspiraci na internetu, nakoupit potřebné pomůcky a jít na to. Pár let, než našetříte na úplně nové věci, vám taková úprava bez problémů vydrží.
Nové vybavení za vlastní peníze

Shrnutí na závěr

Koupit si nový nábytek a jiné věci je vždy nejlepší za svoje peníze. Realizovatelné to vždy není, a také byste nikdy neměli vypotřebovat úplně celou rezervu. Ideální je kombinace půjčky a vlastních peněz, případně odložení nákupu o nějaký čas a šetření. Pokud už se rozhodnete pro půjčku, spočítejte si celkové náklady, ať víte, zda se půjčka skutečně vyplatí. Myslete na to, že například vyřízení hypotéky stojí poměrně dost peněz a získat ji nemusíte.

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat