Anglický trávník: Charakteristika a tipy na péči

Víte, jaké směsi a semena pro anglický trávník zvolit? A jakou má mít výstavní porost výšku? Na vše se podíváme v následujícím článku. Zároveň přidáme tipy ohledně péče a celkové ceny anglického trávníku.

Jak vypadá anglický trávník

Anglický trávník se často označuje jako trávník reprezentativní. To však neznamená, že není určený k životu a jen se na něj můžete zdálky dívat. Díky hustotě a vysoké kvalitě vydrží i letní radovánky s přáteli či rodinou, hraní her a další.

Většinou se udržuje v kratší délce od cca 1 cm až po 3 cm. Někde ale narazíte i na výšku až ke 7 cm. Výška trávníku není standardizovaná a pokud preferujete delší typ k 7 cm, ničemu to nevadí. Ba naopak, udržování může být snazší, než když je tráva příliš krátká.

U anglického trávníku je důležité především to, jak kvalitní je a jak dobře vypadá. Měl by být hustý, sytě zelený a zastřižený ve stejné délce. Typické jsou pro něj také pruhy, které se vytváří pomocí speciálního typu sekačky.

Svěží zeleň a dokonale zarovnaná plocha nevznikne jen tak. Bude potřeba velká práce z vaší strany. Anglický trávník přeci jen pochází z vlhkého a mírného klimatu Velké Británie, kde většinu roku prší a nedochází tam k extrémním výkyvům počasí.

Na údržbu je tento typ trávníku jeden z nejnáročnějších. V České republice naštěstí není počasí tak nelítostné, jako třeba v jižní Itálii. A tak máte mnohem vyšší šanci, že si skutečně dokonalou travnatou plochu po anglicku vypěstujete.  

Jak založit anglický trávník

Nejprve se zbavte dvouděložných plevelů a mechů. Ty patří mezi velké konkurenty trávy a pouze by zpomalovaly její růst, nebo dokonce zapříčinily, že uhyne. Ubírají jí nejen vláhu, ale i půdní vzduch, který je pro bohatý trávník naprosto klíčový.

Plevele a mechu se lze zbavit pomocí selektivních herbicidů (například zelená skalice), které nepoškodí ostatní rostliny. Jde to však i bez chemie.

Plevel zlikvidujete pomocí vroucí vody (například z rychlovarné konvice) nebo octa. Na mech zase nejlépe platí mechanické vyhrabání neboli vyškrabání. A samozřejmě vertikutátor. Ten z trávníku odstraní odumřelý mech i plevel. Zároveň provzdušní půdu, což je pro zdravý porost velmi důležité.

Půdu provzdušňujte i v rámci běžné údržby anglického trávníku. Zlepšíte tak její kvalitu, protože v udusané půdě téměř nic neroste. Vzduch kořenům dodáte pomocí rycích vidlí nebo vertikutátoru. Když je porost opravdu hustý a kvalitní, zásah vertikutátoru na něm nebude téměř znatelný.  

Nelekejte se, když váš současný trávník po pročesání vertikutátorem prořídne. Pouze se tak odhalí skutečnost, že většinu porostu tvořil plevel.   

Semena anglického trávníku – která směs je nejlepší?

Ideální směs na anglický trávník by měla obsahovat alespoň 70 % následujících travních druhů:

  • kostřava červená výběžkatá,
  • kostřava červená krátce výběžkatá,
  • kostřava ovčí,
  • kostřava červená trsnatá.

Vydejte se do zahradnictví, nebo ještě lépe – do speciální šlechtitelské stanice, a vyberte tu nejlepší směs. Nedoporučujeme kupovat podezřele levné travní směsi, na které narazíte například v supermarketech. U těch je totiž dost velká pravděpodobnost, že trávník nedosáhne požadované kvality a české podnebné podmínky ho udolají (zejména v chladném počasí).  

Jaká je cena anglického trávníku? 5 kg kvalitní travní směsi zhruba na 1000 Kč.

anglický trávník cena

Jak vysít anglický trávník

Trávník zasejte do očištěné půdy, kterou jste předtím provzdušnili vertikutátorem. V případě, že je zahrada nerovná, vyrovnejte ji pomocí křemičitého písku (cca 4 litry písku na metr čtvereční). Čím rovnější terén je, tím hezčí bude travnatá plocha. Jakmile vysejete, posypte půdu trávníkovým substrátem.

Jak pečovat o anglický trávník

Zalévejte zhruba každý třetí den. Každodenní zavlažování by bylo příliš a kořeny by mohly začít hnít. Jak sekat trávník, aby dobře vypadal a prospíval, to je někdy pěkný oříšek.

Kvalitní anglický trávník se nejlépe udržuje pomocí vřetenové sekačky, která vytváří typické pruhy. Zároveň díky své konstrukci tolik nezatěžuje půdu.

Na opravdu velké plochy však není nad klasický zahradní traktor. Značně si s ním usnadníte práci a péče o trávník se stane skutečně příjemným hobby. Některé dokonce umí trávník provzdušnit.

Nebo si pořiďte benzínovou sekačku. Potěší nízkou cenou a jsou dobrým pomocníkem a anglický trávník díky nim bude prospívat. Jelikož však mají menší kolečka, půdu při sekání udusají. Nezapomeňte proto na pravidelné provzdušnění.

Co se mulčování týče, i to můžete jedno za čas na trávníků provést. Přirozeně ho pohnojí a zajistí, že vyroste zase o něco hustější. Počítejte však s tím, že po mulčování zůstane na zahradě trochu nepořádek.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat