Kofein: Účinky, zdroje, dávkování

Na kofein se spoléháme dennodenně. Jde o nejrozšířenější stimulační látku na světě. Pomáhá nám při soustředění a oddaluje únavu. Svůj pracovní den si bez něj umí představit jen málokdo. Co to ale vlastně kofein je, jaké má účinky a jak by se měl správně užívat?

Co je to kofein

Kofein byl objevený v roce 1819 německým vědcem Ferdinandem Rungem. Jeho jméno odvodil od rostlinykávovníku, která ho obsahuje opravdu velké množství, od bobů až po listy. Pokud je izolovaný v čisté formě, má podobu čirých krystalů a chutná hořce.

V obchodech se sportovní výživou lze koupit čistou formu kofeinu v tabletách (případně kofein v prášku). Nejčastěji se s ním však setkáváme skrze naše oblíbené nápoje jako je káva, limonády, energetické nápoje, černý a zelený čaj.

Kofeinu v čaji se někdy říká tein, v guaraně zase guaranin a v maté matein. Stále však jde o tu samou látku.

Kofein je ve vědecké sféře považovaný za drogu. Ovlivňuje funkce nervové soustavy a srdce. Povzbuzuje, a proto se řadí mezi stimulanty. Lze si vůči němu vypěstovat toleranci a v krajních případech i závislost. Přesto je kofein legální a patří mezi nejčastěji užívané stimulanty na světě.

Kde se kofein nachází

Kromě kávovníku najdeme kofein také v lístcích čajovníku a ořechu koly (z ořechu koly se vyrábí povzbuzující léky, například kolové tablety nebo kolové víno, dříve i Coca Cola, ale dnes už ne). V menším množství se kofein nachází v kakaových bobech. Dále v yerba maté či guaraně, která je v poslední době hodně populární při studiu nebo při řízení na dlouhé úseky.

Kofein se dokonce nachází ve slunečnicových semínkách, fazolích a kávě bez kofeinu, ač je to velice malé množství. Dále na něj narazíte v tabletách na hubnutí, spalovačích tuku a dalších doplňcích stravy, které mají omezit chuť k jídlu a podpořit výkonnost.

K nemilému překvapení většiny rodičů ho najdeme i ve spoustě limonád. Výrobci o tom přitom nemusí na štítku varovat. Pokud tedy máte s kofeinem problémy, případně chcete limonádu dávat malým dětem, dejte si na to pozor.

káva s kofeinem

Jaké má kofein účinky

Povzbuzuje, oddaluje únavu, spánek, zlepšuje výkonnost a soustředění, ať už při fyzické či psychické aktivitě. Nejvíce pomůže při činnostech, které kladou nároky na vytrvalost. Stimuluje mozek, aby produkoval adrenalin. Což má za následek, že se nám zrychlí srdeční tep a prohloubí dech. Navíc zvyšuje produkci dopaminu, který zodpovídá za pocit spokojenosti.

Hodně lidí pije kávu kvůli tomu, že jim pomáhá s nízkým tlakem. Kofein opravdu zvyšuje krevní tlak. Navíc přispívá k rychlejšímu odbourávání cukrů, tuků a snižuje chuť na jídlo, také ale zvyšuje produkci žaludečních kyselin. Což může osoby s citlivým zažíváním dráždit.

Nejsilnější jsou účinky kofeinu tehdy, pokud ho neužíváte pravidelně. Při pravidelném užívání si na něj tělo začíná zvykat a stane se rezistentním. Pokud byste tedy chtěli dosáhnout stejně silných účinků, je potřeba navýšit dávku.

Když budete konzumovat příliš velké dávky kofeinu, může se to odrazit na kvalitě spánku. Přemíra této látky způsobuje nervozitu, zhoršení jemné motoriky. V některých případech dokonce únavu a nevolnost.

Vědci testovali, zda mohou vysoké dávky kofeinu způsobit srdeční obtíže a výsledky nejsou zcela jednoznačné. Jedna studie uvedla, že pokud osoba konzumuje více než 5 šálků kávy denně, zvyšuje se riziko srdečního onemocnění.

zelený čaj

Dávkování kofeinu – vhodný čas, doporučené množství

S dávkováním kofeinu je to trochu ošemetné. Každý máme trochu jinou toleranci. Zatímco někomu nedělá problém dát si kávu ve večerních hodinách a jít spát, jiný by zase do rána neusnul.

Není to tedy jen o tom, kolik kofeinu během dne přijmeme, ale i v jakých hodinách. Počítejte s tím, že pokud máte běžnou toleranci, po vypití kávy či čaje byste se měli cítit bdělí 1 až 6 hodin (v závislosti na množství kofeinu).

Kdy pít kofein

Někteří badatelé tvrdí, že je nejlepší přijímat kofein v době, kdy je nízká hladina stresového hormonu, kortizolu. To proto, aby se maximalizoval účinek povzbuzující látky, a zároveň aby toho na tělo nebylo příliš. Kortizol nás udržuje v pozoru a bdělé. Stejně jako kofein, stimulant, který v organismu vlastně rovněž způsobuje určitou stresovou reakci.

Jelikož jsou biorytmy každého člověka trochu jiné, nelze s jistotou říct, kdy je ta nejlepší chvíle. Ovšem kortizol začne stoupat po ránu hned jak vstanete. Pít kávu po ránu tedy nemá takový efekt. Lepší je počkat na dopolední hodiny, až se trochu „uklidníte“ a kortizol klesne. Tehdy přichází mírná únava, a to je ten nejlepší čas na povzbuzující látku. Další vlna přejde kolem poledne, tedy čas na další dávku nastane brzy odpoledne kolem 14:00 až 16:00

Kofein, obdobně jako modré světlo, mozek nabudí, a proto byste to s ním pozdě odpoledne neměli přehánět. Odborníci doporučují poslední dávku konzumovat 6 hodin před ulehnutím. Takže pozor na kávu u večerních zpráv či povzbuzující tablety během nočního tréninku. Pokud chcete rychle usnout, raději si dejte bylinný čaj.

Doporučená denní dávka kofeinu

Maximální bezpečná denní dávka kofeinu je 300 až 400 mg. Jak už jsme ale zmínili, je to hodně individuální. Kofein v těhotenství může být problematický, a proto je lepší jeho pití probrat s gynekologem.

černá káva

Obsah kofeinu v nápojích

Nápoj    mg na dávku
Capuccino75
Espresso77
Filtrovaná káva210
Turecká káva50
Bezkofeinová káva5
Černý čaj10
Zelený čaj7
Coca Cola2,8
Coca Cola Light3,75
Red Bull9,6

U kávy množství kofeinu určuje nejen způsob přípravy (například v kávovaru), ale i to, jakou odrůdu používáte. 

Závislost na kofeinu, existuje?

Podle odborníků na kofein může vznikat závislost. Abstinenční příznaky se projevují silnou únavou, bolestmi hlavy, problémy se soustředěním a špatnou náladou, pokud ho tělu nedodáte během 24 hodin od vyprchání poslední dávky. Závislost si lze vytvořit tak, že pijete po dlouhou dobu velké množství kofeinu – tedy že překračujete doporučenou denní dávku.

Alergie na kofein

Existují lidé, kteří jsou na kofein citliví a může jim způsobovat potíže. Například zrychlený tep, nevolnost a bolesti hlavy. Nejde o alergii jako takovou, jako spíše o nesnášenlivost, intoleranci.

Skutečná alergie na kofein opravdu existuje, ale je velmi vzácná. Projevuje se vyrážkami, kopřivkou, otoky a svěděním v ústní dutině. V nejhorším případě může nastat i anafylaktický šok, který se projevuje obtížemi s dýcháním, mluvením, otokem obličeje a zvracením. Alergii na kofein pravděpodobně způsobuje genetika, ovšem odborníci nejsou v této oblasti zajedno.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat