Krajinný trávník: Jak na něj?

Rádi byste na svém pozemku založili krajinný trávník? Ať už vám jde o krmivo pro zvířata, nebo chcete podpořit místní diverzitu, máte před sebou nelehký úkol. A to vybrat správné osivo. Poradíme, jaká jsou specifika krajinného trávníku a co si při jeho zakládání ohlídat.

Krajinný trávník a jeho charakteristika

Krajinný trávník se pěstuje ve volné krajině. Může jít například o louky, ale i lesoparky, případně na něj narazíme na okrajích komunikací. Vysívá se při rekultivacíchobnovách biotopů, ale i jako ochrana proti erozi.

Mezi krajinné trávníky patří i květnaté louky. Vysazují se kvůli své ekologické funkci a tu a tam na ně narazíte třeba i v parcích v rámci obnovy motýlích luk. Květnaté louky podporují diverzitu krajiny, mikroorganismů a živočichů.

Nechává se růst do vysoké výšky, a proto se příliš nehodí pro rekreaci a slunění, na rozdíl například o trávníků užitkového. Útočiště v něm nalézá hmyz a další živočichové. Je důležité, aby zvládl růst s co nejmenší péčí, proto je potřeba, abyste zvolili odolnější druhy trav.

Až na některé výjimky je údržba minimální. Seče se jen párkrát do roka a posečená tráva se může použít jako krmivo pro zvířata. Rozlišujeme krajinné trávníky bez bylin a s bylinami. Mezi různými druhy trávníků patří mezi nejodolnější

Čím vysít krajinný trávník

Při vysévání krajinného trávníku je klíčem zvolit takové druhy trav a kvetoucích rostlin, které přirozeně rostou v okolí, tedy takové, které si poradí s podmínkami dané oblasti (sucho, mokro atd.). Lze pořídit již hotovou směs. Ty obsahují pomalu rostoucí trávy a byliny pro co největší rozmanitost.

Pro suché podmínky se vysíván například takto:

  • Ve směsi by měla převažovat kostřava ovčí.
  • Doplňovat ji mohou další druh kostřavy, zejména kostřava červená a jílek vytrvalý.
  • Do suchých podmínek se hodí byliny jako vičenec, řebříček obecný, štírovník růžkatý, tolice dětelová, šalvěj luční či kopretina bílá a další.

Ve vlhkých podmínkách převažuje kostřava ovčí a kostřava červená trsnatá. Dále kostřava červená krátce výběžkatá doplněná o další druhy. V polostínu se zase nejlépe daří lipnici luční, kostřavě ovčí a dalším poddruhům kostřavy červené. Při vysazování biotopu je potřeba dbát nejen na vlhkost půdy, ale i na její pH.

jak sekat krajinný trávník

Jak založit krajinný trávník

Při zakládání trávníku je potřeba použít nejen správné osivo, ale také na něj důkladně připravit půdu. Měli byste ji prokypřit, případně ošetřit vertikutátorem. Díky tomu se zemina provzdušní a rostlinám se v ní bude lépe dařit. Osivo je dobré do zeminy zatlačit, případně ho alespoň částečně zakrýt. To abyste ho uchránili před ptáky.

Jak sekat trávník

Jak sekat trávník? To je u každého typu trochu jiné. Krajinný trávník se seká jen párkrát do roka – jednou až třikrát. Jelikož většinou jde o rozlehlé plochy, je vhodné si k tomu pořídit správnou techniku. Počítejte s tím, že vaše sekačka by měla být kvalitní a poradit si i s vyšším porostem.

Vůbec krajinný trávník nesekat není nejlepší volba. Může kvůli tomu dojít k sukcesi, tedy že se travní společenstvo začne měnit a louka ztratí svou kvalitu. Sekat bychom měli tak, aby tráva zůstala několik dní na místě a mohla vydrolit semena. Na to je dobré zejména mulčování. Při něm ale s posekanou trávou už nijak nemanipulujeme, necháme ji na ploše, aby se rozložila, a pohnojila tak zemi.

Vhodné jsou zejména benzínové sekačky, u kterých nemusíte řešit připojení k elektřině. Počítejte však s terénními nerovnostmi a přizpůsobte tomu výběr stroje. Nezapomínejte, že je vždy potřeba sekat postupně, abyste dali živočichům dostatek času na úprk. Ideální je si plochu rozdělit na etapy s delšími přestávkami.

Jak hnojit krajinný trávník

Jak hnojit? V tomto případě je to trochu specifické. Hnojivo vybírejte opatrně, aby bylo šetrné k životu na louce. Nejlépe nějaké přírodního původu, chemická hnojiva se déle odbourávají. Hnojíme na podzim nebo na jaře.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat