Jak hnojit trávník: Ekologicky, chemicky, často?

Pokud chcete, aby váš trávník byl opravdu hustý a krásně zelený, musíte mít buď opravdu velké štěstí. Nebo mu prostě budete muset pomoct. Jak? Pomocí vhodně zvoleného hnojiva. V následujícím textu se podíváme na to, jaké vybrat a jak postupovat.

Mulčování a kompost vs chemická hnojiva

Mulčování je přírodní cesta, jak lze trávník pohnojit. Je to ekologické, a navíc si nemusíte dělat starosti, co s posekanou trávou. Jednoduše se nechá na místě, aby se přirozeně rozložila. Tímto procesem se zároveň obohatí půda i rostliny v ní, rozkladem trávy totiž přirozeně vzniká dusík, důležitá součást hnojiva.

Mulčování ovládají některé sekačky. Případně se k nim dá dokoupit mulčovací příslušenství. Sekání je součástí péče o trávu, a proto je důležité vědět, jak správně sekat. Nezapomeňte, že pro mulčování je důležité, aby měla tráva dostatečný vzrůst. Taky je dobré ho správně načasovat. Pro první sečení na jaře se moc nehodí.

Mulčování ovládají i některé zahradní traktory. Na velké užitkové nebo sportovní plochy je to ideální řešení. Ulehčíte si tak práci a urychlíte sekání. Navíc se v něm dá převážet i další zahradní náčiní.

Dalším přírodním hnojivem je kompost. Ten se ale musí nechat odležet. Navíc je dobré z něj odstranit plevel, abyste si trávník neúmyslně nezaneřádili.

Co vyžadují různé druhy trávníků

Ne všechny druhy trávníků je nutné hnojit. Ale většina těch, které běžně pěstujeme, to skutečně potřebuje. Hnojivo pomůže půdě, aby se zregenerovala a zároveň posílí samotnou rostlinu. Ochrání ji i před vnějšími nepříznivými vlivy jako je plíseň a choroby.

  • Anglický trávník: Hnojení vyžaduje. V našich podnebných podmínkách jinak dokonalého pažitu v anglickém stylu nedosáhnete. Hnojí se při výsevu, během růstu i před zimou.
  • Užitkový trávník: Hnojíme podle potřeby. Jelikož trávu užíváme k rekreaci s rodinou, je občas lepší hnojit čistě pomocí mulčování nebo kompostu.
  • Sportovní trávník: Doporučuje se hnojit po sezóně.
  • Krajinný trávník: Záleží na ploše a účelu krajinného trávníku. Zatímco některé se nehnojí vůbec, v některých případech je potřeba trávu přihnojit.
trávník

Čím hnojit trávník

Hnojivo, které zakoupíte v obchodě, by mělo obsahovat následující látky:

  • dusík,
  • draslík,
  • fosfor,
  • hořčík,
  • vápník,
  • síru.

Jak často hnojit trávník

Jak často hnojit trávník? Projdeme si základní doporučení. V praxi to ale může vypadat trochu jinak – závisí na typu trávníku a také na tom, jak často vlastně hnojit chcete.  

  • Poprvé hnojíme s příchodem jara. Posilujeme kořeny rostlin, a umožníme jim tak úspěšně začít období růstu.
  • Další důkladné hnojení přijde na řadu v červnu, kdy je vegetační období v plném proudu.
  • Jak hnojit na podzim? V září a také na konci října, jinak se dopustíte časté chyby, která se dělá na podzim na zahradě.

Líbí se vám představa hnojení jen čtyřikrát do roka? Nezapomeňte pro to pořídit tu správnou směs. Pro sporadické hnojení si pořiďte tzv. dlouhodobé hnojivo, které se do půdy uvolňuje postupně. Poznáte ho podle obalu – má na něm napsáno, že se rozpouští 70 a více dní. U dlouhodobého hnojiva někdy dokonce stačí pohnojit jen třikrát do roka.

Pokud chcete růst trávy co nejvíce uspíšit, sáhněte po hnojivu krátkodobém. U toho je ale frekvence ošetřování mnohem vyšší.  Navíc hrozí, že se vyplaví a zkoncentruje na jednom místě. Což může vést až k tomu, že se trávník spálí a nenávratně poničí. Krátkodobá hnojiva obsahují ledek vápenatý, síran amonný nebo ledek amonný.

Dejte si pozor na podezřelé levná hnojiva. Většinou patří mezi extrémně krátkodobé typy, a tak musíte hnojit podstatně častěji. Ve finále proto vlastně ani moc neušetříte, jen si přiděláte práci. Navíc jsou tato „rychlá“ hnojiva nešetrná a extrémně zatěžují půdu.

Jak vidíte, odpověď na otázku, kdy a jak hnojit trávník je hodně individuální. Závisí na vašich preferencích a na tom, jestli chcete hnojit častěji, nebo raději jen občas. V případě, že chcete pěstovat trávník co nejekologičtěji, hnojte klidně jen jednou za rok. Pokud zakládáte nový trávník, nezapomeňte použít startovací hnojivo, které obsahuje více dusíku pro úspěšný růst.

Jak hnojit trávník

Hnojte v období před deštěm nebo před zálivkou. Není dobré hnojit těsně po dešti. Ale vyhněte se i ošetřování v době, kdy je venku jasno a horko. Na menších trávnících hnojíme pomocí roztoku, který si z produktu vytvoříme smícháním s vodou. Větší plochy se vyplatí hnojit pomocí rozmetadla – ty jsou k dostání ruční a motorové.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat