Jak zrychlit metabolismus: 9 tipů pro snazší hubnutí

Nový rok a nová předsevzetí. Nebo ta stará, jen znovu. Ať už řešíte zrychlení metabolismu z jakéhokoliv důvodu, v následujícím článku najdete tipy, jak na to. 

Co je metabolismus

Než se podíváme na to, jak metabolismus zrychlit, projdeme si, co to metabolismus vlastně je a v jakých významech se tento pojem používá.  

Slovo metabolismus pochází z řeckého metabolé, což znamená změna nebo přeměna. Význam slova je energetická a látková přeměna, tedy soubor chemických reakcí v organismech, díky kterým zůstávají naživu.

Metabolismus dá rozdělit 2 typy:

Energetický metabolismus: přeměna energie v potravinách na energii pro buněčné procesy

Látkový metabolismus: přeměna potravin na stavební kameny bílkovin, tuků a cukrů. 

V souvislosti s výživou a radami, jak zhubnout, se pojem metabolismus používá spíše ve významu rychlosti, s jakou tělo energii přijatou v potravinách využívá a kolik energie tělo celkem potřebuje ke svému chodu. Někdy se pouhým slovem metabolismus myslí tzv. bazální metabolismus. 

Bazální metabolismus znamená základní metabolismus a je to minimální energie, kterou musí každý den tělo přijmout, aby fungovalo.

S energií na úrovni bazálního metabolismu:

  • Funguje mozek, tělo nehubne, neztrácí svaly, je schopné menstruačního cyklu u žen apod.
  • Nezapočítává se do toho jakákoliv další aktivita kromě „existování“.

Jezte více bílkovin v každém jídle

I trávení jídla vyžaduje energii. Možná jste si toho všimli podle tzv. termického efektu jídla, tedy toho, jak se člověk pěkně zahřeje, když se pořádně nají. Bílkoviny jsou na trávení energeticky nejnáročnější, takže z tohoto pohledu je konzumace bílkovin hned několikrát výhodná. 

  • Trávením bílkovin spotřebujete nejvíce energie.
  • Při konzumaci bílkovin se budete cítit více plní, takže snižuje pravděpodobnost přejídání.
  • Dostatek bílkovin při hubnutí zajišťuje, že nedojde ke ztrátě svalové hmoty, což je nežádoucí. 

Pijte studenější vodu

Naše maminky mají ze studené vody asi stejnou hrůzu jako z průvanu nebo nenošení bačkor, ale pití studené vody přináší kromě rizika strašlivého nastydnutí i výhody. 

Pití vody ve srovnání se sladkými limonádami je rozhodně blahodárné, protože si ušetříte spoustu kalorií. Voda vám také pomůže zaplnit žaludek, abyste si nepřipadali tak hladoví nebo snědli méně jídla. Ale pokud už pijete jen vodu, můžete spalovat více kalorií tím, že ji budete mít studenější. Tělo totiž bude muset vydat energii na její ohřátí na tělesnou teplotu. 

Zařaďte HIIT trénink

HIIT (high-intensity interval training) znamená intervalový trénink s vysokou intenzitou a možná ho také znáte pod názvem tabata. Zahrnuje intervaly rychlých a velmi intenzivních pohybů, kterými se dostáváte do vysoké tepové frekvence, a střídáte je s krátkými intervaly odpočinku. 

Výhodou intervalového tréninku je, že tělu přicházejí stále nové impulsy, takže nemá šanci si na pohyb zvyknout. Pokud provádíte nějakou aktivitu dlouhodobě, tělo se přizpůsobí a přestane na ní dobře reagovat. Toho jste si možná všimli, pokud se dlouhodobě věnujete běhání

Zvedejte těžké věci

Svaly potřebují hodně energie, takže čím více svalů máte tím více budete spalovat, i když zrovna necvičíte. Pro budování svalové hmoty jsou vhodná silová cvičení. 

Více stůjte

Sedavý životní styl je špatný pro zdraví. Naše tělo není na dlouhé sezení naprogramované, takže při něm ochabují svaly i šlachy a vznikají blokády. Řešením není ani nahradit sezení stáním na místě, i když je to možná o něco lepší. Ideální je polohy střídat a být neustále v lehkém pohybu. Z toho vychází i životní styl zvaný paleo, který se snaží denní režim jídla, pohybu i spánku co nejvíce přiblížit tomu, jak žil pračlověk. Paleo tedy velmi doporučuje lehký pohyb jako chůzi a střídání poloh po celý den. 

Pokud máte malé děti, podívejte se, jak často mění polohy, a inspirujte se jimi.

Pijte zelený a oolong čaj 

Zelený a oolong čaj zvyšují metabolismus o 4–5 %. Pomáhají totiž přeměnit tuk uložený v těle na mastné kyseliny, které urychlují spalování tuků o 10–17 %.

Výhodou pití čajů při hubnutí je, že nemají skoro žádné kalorie (samozřejmě neslazené), takže si jimi můžete zpestřit svůj pitný režim.

Pozor na to, že zelený čaj má povzbuzující účinky, takže není dobré ho konzumovat před spaním. Také může barvit zuby.

Jezte pálivá jídla

Za pálivou chuť papriky je zodpovědný alkaloid kapsaicin, který má také povzbuzovat metabolismus. Avšak aby jeho efekt byl znatelný, je potřeba ho zkonzumovat celkem velké množství, což ne všem lidem udělá dobře. 

Dobře se vyspěte

S nedostatkem spánku se pojí dramatické zvýšení rizika obezity. Jednak proto, že spánková deprivace zhoršuje metabolismus, jednak proto, že nevyspání zvyšuje hladinu cukru v těle a inzulinovou rezistenci. Ta vede mimo jiné ke vzniku cukrovky 2. typu. 

Pokud stále bojujete s chutěmi, možná vám jen chybí kvalitní spánek. Určitě jste si sami všimli, že po špatné noci máte tendenci únavu zahánět čokoládou, sladkou kávou a dalšími pochutinami bohatými na energii. Stojí za tím narušení rovnováhy hormonu leptinu, který tělu signalizuje, že jste sytí. 

Kvalitní spánek vám může udělat větší službu než cvičení.

Pijte kávu pro snadnější spalování tuků

V současné době se hovoří snad jen o pozitivních účincích kávy. Káva dokáže zrychlit metabolismus o 3–11 %. Pokud chcete hubnout, bude pro vás ideální se vyhnout smetaně, mléku i dalším přísadám a vychutnat si kávu jen samotnou. 

Podpora metabolismu není vše

Hubnutí je velmi komplexní záležitost. Každé tělo je jiné a bohužel se nedají všechna těla napasovat do tabulky. V lidském těle totiž probíhá tolik procesů najednou, že o jejich vzájemném ovlivňování ani odborníci nevědí vše. Proto existuje tolik návodů na hubnutí jako lidí, kteří zhubli. Tento článek si klade za cíl pouze vám pomoci najít si ten váš unikátní způsob. Ať se daří a buďte na sebe hodní!

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat