Mulčování trávy sekačkou či traktorem: Jak na to?

Mulčování trávy je ekologický způsob, jak se zbavit přerostlého travního porostu. Tráva se díky mulčování sekačkou pohnojí, a zlepší se tak její kvalita. Navíc si ušetříte práci s likvidací odpadu po sekání. Zjistěte, co to mulčování je a co k němu potřebujete.


Co je mulčování trávy

Mulčování trávy je způsob sečení se speciálně tvarovanými noži, které důkladně rozsekají travní porost na miniaturní části. Tento „zbytek“ z posekání se nechá na pozemku. Nemusíte tedy řešit, kam travní odpad vysypete, ani si dělat starosti s průběžným vyprazdňováním sekačky.

S mulčováním se setkáte i v zahradnictví. Například mulčování slámou. Jde o to, že se kolem pěstovaných rostlin navrství organický materiál. Ten rostlinu chrání před plevelem a dalšími, konkurenčními rostlinami. Nemusíte tedy téměř vůbec plít. Navíc organický materiál postupným rozkladem obohacuje půdu.

Můžete mulčovat trávník, ale i listí, plevel či nálety a další biologický odpad (například likvidace chmelového odpadu atd.). Mulčování trávy se považuje za ekologický způsob sečení. Posekaná tráva se rozloží a plochu pohnojí. Není tedy potřeba sahat po chemických hnojivech. Zároveň nebudete zatěžovat travní hmotou přeplněné sládky.

Čím mulčovat trávník

Budete potřebovat travní sekačku s mulčovacími klíny. Pro hodně vysokou trávu jsou zase určené sekačky s uzavřenou skříní. Vybírat můžete například z benzínových sekaček s mulčováním či benzínových sekaček s pojezdem a mulčováním.

Elektrické sekačky s mulčováním (s mulčovacím klínem) jsou vhodnou alternativou v případě, že vám benzín nevyhovuje.

O něco dražší jsou aku sekačky s mulčovacími klíny, které nepotřebují kabel ani palivo.

Mulčování s aku sekačkou je pohodlné, přeci jen je často potřeba plochu zpracovat dvakrát. A když si nemusíte dělat starosti s kabelem ani benzínem, je to velké plus.

Zahradní traktor s mulčováním je další variantou, pokud k tomu má od výrobce tu správnou výbavu. Práce s ním je nejkomfortnější, avšak počítejte s vyšší pořizovací cenou. Skvělá volba na trávníky o ploše více než 2500 m².

Jako poslední alternativa se nabízí zahradní rider, ideální na členité zahrady a plochy menší než 2500 m². Nemá takový výkon, za to potěší skvělými manévrovacími schopnostmi.

Jak mulčovat trávník

Pokud je tráva vysoká do 25 cm, postačí mulčování sekačkou provést jednou. Pokud je vyšší, je potřeba mulčovat nadvakrát.

Hlídejte si správné nastavení sečení. Vyšší tráva se seká na pomalejší pojezd a vyšší výšku sečení. Když je k tomu také hustá, sekejte na menší šíři záběru stroje. Napodruhé sekejte v protisměru a s odstupem alespoň tří dnů. Stroj přitom mějte nastavený na nižší sekací výšku.  

V případě, že je tráva opravdu vysoká (nad 30 cm), raději ji klasicky posekejte a posekanou trávu vyhoďte na kompost. Jinak byste na zahradě nechali příliš velké množství odpadu, který by se rozkládal pomalu a trávníku spíš uškodil.

Na zahradě, která je udržovaná, stačí mulčovat jednou za měsíc. Jinak se na trávníku vytvoří plsť, která ho začne dusit a blokovat přístup vláhy ke kořenům. V takovém případě by byla potřeba použít vertikutátor, který plochu provzdušní. Díky správně provedenému mulčování v trávníku zůstane vlhkost, a tak nebude tolik vysychat.

Mulčování pomůže i na loukách a nepěstěných trávnících. Porost díky této technice zhoustne a v jarním období bude více kvést.

Pokud se chystáte začít s mulčováním, nechte trávník odpočinout od chemických látek. Hnojená tráva se rozkládá déle a nemá stejnou kvalitu, jako organický trávník.

Kdy mulčovat trávu sekačkou

Aby tráva nepřerůstala, mulčování sekačkou by se nemělo dělat příliš často. Tuto proceduru doporučujeme hlavně na jaře, kdy rostoucí tráva využije travní hmotu jako hnojivo. Dalším vhodným obdobím pro mulčování je konec léta. Dejte si pozor na to, aby tráva nebyla vlhká, jinak by se mohla lepit na stěny žací komory, což stroji ztěžuje práci.

Výrobci zahradních traktorů a sekaček na mulčování

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat