5 klíčových rozdílů mezi žaluziemi aroletami den a noc

Z pohledu neznalých uživatelů mohou na první pohled vypadat stejně, ale ve skutečnosti se liší designově i funkcemi. O čem je řeč? O roletách den a noc a žaluziích. Tato dvě vnitřní stínění (nejen) do domácnosti patří mezi nejoblíbenější po celém světě. Pokud netušíte, jaký je mezi nimi rozdíl, čtěte pozorně dál.

Plánujete-li si pořídit nové stínění do domácnosti, dost možná vás jako první napadlo, že byste sáhli po klasice v podobě žaluzií na míru, typicky levných hliníkových. Víte ale, že existuje i elegantnější alternativa? Dostala název rolety den a noc.  

Rolety Den a Noc – stále rolety, ale vlastně trochu žaluzie

Žaluzie vám jistě představovat nemusíme, o roletách den a noc se ale na úvod hodí vědět několik základních informací. 

Jde o stínění, které v sobě kombinuje to nejlepší z rolet i žaluzií. Rolety den a noc se vyrábí z látky o dvou vrstvách, přičemž na nich najdete průsvitné i neprůsvitné pruhy – díky tomu vypadají trochu jako žaluzie, a tak se s nimi často setkáte i pod označením žaluzie den a noc. K jejich největším výhodám patří možnost nastavit si intenzitu stínění zcela podle libosti, elegantní design nebo nebo snadné ovládání.

Teď už ale ke konkrétním rozdílům mezi žaluziemi a roletami Den a Noc…

1. Odlišné možnosti při regulaci světla

U žaluzií je regulace světla poměrně omezená, protože je vždy jen zatáhente či vytáhnete, maximálně ještě změníte natočení lamel. 

U rolet den a noc máte v tomto ohledu volnější ruku. Protože se na látce střídají průsvitné a neprůsvitné pruhy, můžete pomocí šňůrky nebo řetízku nastavit takovou propustnost světla, jakou zrovna potřebujete (například jen úzké průsvitné pruhy, když vám do okna svítí ostré slunce). Když se naopak rozhodnete pro šlofíka na gauči, jednoduše roletou zatemníte celé okno a je po starostech.

2. Rolety den a noc se pyšní elegantním designem

I když se rolety den a noc žaluziím v mnohém podobají, ve skutečnosti jsou mnohem elegantnější, moderní a skvěle zapadnou do jakéhokoliv stylového bytu nebo domu. 

Zatímco u hliníkových žaluzií si většinou zvolíte pouze barvu lamel, v případě rolet den a noc máte na výběr barvu a materiál látky. Dokonale je tak přizpůsobíte zbytku interiéru. S designem hodně souvisí i první dojem, protože rolety den a noc na první pohled zapůsobí na každou návštěvu i kolemjdoucí (z venkovní strany okna). 

3. Rolety Den a Noc bývají o něco dražší

Je pro vás prioritou cena? Tím pádem byste měli vědět, že rolety Den a Noc stojí v průměru více než hliníkové žaluzie, jejich cena se pohybuje v nižších tisících korun

Ne vždy však platí, že žaluzie jsou levnější: třeba dřevěné nebo vertikální žaluzie vás mohou vyjít o dost dráž než rolety den a noc. Proto si zakázku vždy nechte od výrobce předem nacenit. Jestli si stínění necháváte vyrábět na míru, neměl by to být problém. 

4. Žaluzie nejsou vhodná tepelná izolace

Jestliže doma nebo v kanceláři používáte klasické žaluzie, nejspíš už víte, že vám příliš nepomohou s udržením chladu nebo tepla v místnosti (s výjimkou zastavení náporu prudkého slunce).

Z pohledu izolace fungují mnohem lépe rolety den a noc. Protože jsou vyrobené z ucelené látky o dvou vrstvách, přičemž mezi vrstvami vzniká tzv. vzduchová kapsa. Díky ní se z venku do místnosti nedostane nadměrné teplo ani zima. Takže je pravděpodobné, že vám rolety Den a Noc pomohou ušetřit i část výdajů za energie.

5. Montáž probíhá trochu jinak

Může se to zdát jako nepodstatný detail, ale při rozhodování mezi žaluziemi a roletami den a noc je dobré vzít v úvahu i způsob montáže. 

Horizontální žaluzie se nejčastěji instalují pomocí lišty na horní okraj okna, což platí i pro rolety den a noc. Součástí rolet ale bývá ještě navíjecí box, z něhož se roleta vytahuje. Ten může být úzký, ale i širší, tím pádem na okně zabere víc místa.

Pokud nemáte s montáží rolet den a noc ani žaluzií zkušenosti, doporučujeme tuto práci nechat na odbornících, abyste si stínění hned po zakoupení nezničili.

V čem jsou obě stínění stejná?

Už znáte nejzásadnější rozdíly mezi roletami den a noc a žaluziemi, mají toho ale i spoustu společného. Mimo jiné:

  • Snadno se čistí, například pomocí vlhkého hadříku nebo prachovky.
  • Obě stínění zapadnou prakticky do každé místnosti v domácnosti, a tak jsou maximálně univerzální.
  • Rolety den a noc i žaluzie se skvěle hodí do dětských pokojů.
  • Obě stínění si můžete pořídit s manuálním i elektrickým ovládáním. 
  • Velikost obou stínění lze přizpůsobit oknům (téměř) jakýchkoliv rozměrů.

Rolety Den a Noc i žaluzie si nechte vyrobit na míru

Zaujaly vás moderní rolety den a noc? Nebo zůstanete u klasiky a zkrášlíte svůj dům či byt raději žaluziemi? Tak či tak si nechte stínění vyrobit na míru (třeba na zaluziekomfort.cz), aby na vaše okna přesně sedělo a nemuseli jste obratem řešit reklamaci. 

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat