Jak vyčistit rychlovarnou konvici

Otravné bzučení budíku vás vytrhlo ze snu. Plahočíte se do kuchyně s vidinou lahodné kávy. Saháte po čudlíku na rychlovarné konvici a za pár desítek sekund už vařící voda přistává v hrnečku a vzniká spásný životabudič. Napijete se. A ještě zalepenýma očima spatříte na povrchu nápoje bílé kousky. V puse cítíte pachuť. Co to je?! Neděste se. Je to „jen“ vodní kámen z konvice. Jak ho odstranit a jak mu předcházet se dozvíte v článku.

Vodní kámen znají v každé domácnosti. Nejčastěji se vyskytuje tam, kde hodně a často stojí voda. V koupelně na bateriích, na dlaždičkách, u dřezu, ale také ve spotřebičích jako je mikrovlnka, kávovar a rychlovarná konvice. 

Jedná se o pevný povlak, který se usazuje na povrchách přicházejících do kontaktu s vodou. Tvoří ho především sloučenina uhličitan vápenatý. Z toho důvodu se odstraňování vodního kamene někdy říká odvápňování

Kolik vodního kamene vznikne ovlivňují tyto faktory:

  • Jak dlouho je předmět v kontaktu s vodou.
  • Kolik vody se předmětu dotýká.
  • Tvrdost vody.

Vodní kámen z rychlovarné konvice odstraňujte nejlépe chemickými metodami za použití slabších kyselin jako je ocet, citronová šťáva, jedlá soda apod. Mechanické odstraňování jako seškrabování by mohlo přístroj poškodit. 

Ačkoliv se pravidelné čištění rychlovarné konvice zdá jako zbytečná a otravná činnost, raději si na ni čas najděte, protože následky dlouhodobě usazovaného vodního kamene vás budou stát více času, ale i peněz. 

  1. Zanesená rychlovarná konvice potřebuje více času a energie, než se rozehřeje. Takže nejenže na svou ranní kávu budete déle čekat, ale také za ni více zaplatíte prostřednictvím účtu za elektřinu. 
  2. Konvice pokrytá vodním kamenem se nedokáže správně chladit, takže se může přehřát a nenávratně poškodit. 
  3. Usazeniny vodního kamene jsou skvělou živnou půdou pro bakterie. Byť je varem zničíte, jejich potencionálně škodlivé metabolity ve vodě zůstanou. 

Vodní kámen se neusazuje jen na věcech, ale i na povrchu našeho těla. Dlouhodobé mytí tvrdou vodou způsobuje unavené a zašedlé vlasy, což kadeřnice dokážou napravit speciálními metodami. 

Ocet: zachránce domácnosti

Některé hospodyňky nedají na jedlou sodu a ocet dopustit a nic jiného už v podstatě na úklid nepoužívají. Octovou vodou vytírají, myjí koupelnu i v ní perou. Nejraději by v ní umyly i děti a psa. 

I když se mezi milovníky octa neřadíte, u čištění rychlovarné konvice udělejte výjimku. Ocet opravdu funguje, je levný a dostupný v každém obyčejném supermarketu nebo večerce. 

NÁVOD Jak vyčistit rychlovarnou konvici octem

Nalijte 200 ml do konvice a po rysku dolijte vodou. Nechte vařit. Octovou vodu vylijte, seškrábejte jemným kartáčkem zbytek vodního kamene. Vypláchněte a znovu napusťte čistou vodou a povařte. Po 2 opakováních by zápach octa mohl začít mizet. 

Ocet na úklid
Ocet je fantastický pomocník při úklidu.

Kyselina citronová čistí bez zápachu

Přestože je ocet velmi oblíbený a účinný, některým lidem jeho zápach vadí natolik, že ho používat nechtějí. V tom případě je na místě vyzkoušet různé alternativy kyseliny citronové. 

Kyselina citronová z obchodu

Kyselinu citronovou zakoupíte ve formě bílého prášku v obchodě. V supermarketu pravděpodobně najdete pytlíček s kyselinou u věcí na pečení jako je kypřící prášek nebo u zavařování nebo v domácích potřebách. 

NÁVOD Jak vyčistit rychlovarnou konvici kyselinou citronovou. Při čištění konvice kyselinou citronovou postupujte takto. Naplňte konvici až po rysku. Přisypte jednu lžíci kyseliny citronové a přiveďte vodu k varu. Nechte hodinu stát a působit. Poté konvici vyprázdněte, vypláchněte a uvařte v ní čistou vodu, abyste odstranily zbývající nečistoty. 

Obyčejný citron

Stejnou službu udělá obyčejný citron. 

NÁVOD Jak vyčistit rychlovarnou konvici kyselinou citronovou. Nakrájejte ho na plátky a 5 jich vložte do plné konvice a vařte. Poté vylijte vodu, nalijte novou vodu do poloviny a znovu vařte. Poté vylijte vodu, vyhoďte plátky citronu a novým plátkem citronu vytřete vnitřek konvice. Vypláchněte a vytřete hadrem. Pak ještě jednou uvařte čistou vodu a máte hotovo. 

Stejně bude fungovat i Citronek (taková ta žlutá lahvička s citronovou šťávou, kterou si někteří lidé dávají do čaje).

Vyzkoušejte odvápňovače

Kromě domácích metod čištění existuje také varianta, že si koupíte odvápňovací směs. Zpravidla se používají do kávovarů a dalších sofistikovanějších spotřebičů, ale nic vám nebrání je použít i na rychlovarnou konvici. 

Důležitá je také prevence vodního kamene. Abyste nemuseli čištění provádět tak často, používejte filtrovanou vodu. Přefiltrovaná voda obsahuje minimum uhličitanu vápenatého, tudíž se pak v nádobách usazuje méně vodního kamene. Některým lidem filtrovaná voda i více chutná, protože jim přijde jemnější. 

Nikdy nenechávejte stát uvařenou vodu v konvici. Zbytečně vytváříte prostředí pro vznik vodního kamene. Přebytečnou vodu vylijte a nechte konvici otevřenou, dokud nevyschne. Ideálně vařte pouze takové množství vody, které budete skutečně potřebovat. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat