Sportovní neboli zátěžový trávník – jak na něj?

Sportovní neboli zátěžový trávník. Co je pro něj charakteristické a jaké druhy trav vysít, abyste docílili odolného drnu s rychlou regenerací? Poradíme i ohledně sekání a hnojení.

Charakteristika sportovního trávníku

Obdobně jako u trávníku užitkového i od sportovního očekáváme vyšší odolnost a schopnost rychlé regenerace. Je pro něj typické, že se zatěžuje celoročně, kromě krátké zimní přestávky po konci sezóny. Proto je důležité, aby se dokázal rychle obnovit a růst.

Se sportovním trávníkem se setkáte na sportovištích, zejména na fotbalových, kroketových nebo golfových hřištích. Na trávník ale narazíte i na tenisu – tzv. travnatý dvorec patří mezi jeden z několika druhů tenisových hřišť (k vidění je na populárním Wimbledonu).

Co všechno musí sportovní trávník vydržet? Nejenom enormní pošlapávání a skluzy, ale i časté sečení. Udržujeme ho totiž v krátké výšce. Příklady sportovních trávníků z praxe:

  • Fotbalové trávníky se běžně udržují ve výšce 25 mm.  
  • Porost na Wimbledonu se udržuje ve výšce 8 mm.  
  • Golfové greeny se zastřihují ve výšce 5 mm.
fotbalový trávník

Čím vysít sportovní trávník

Sportovní trávník můžete vysít směsí, kterou koupíte v obchodě. Tyto produkty se označují jako směsi na hřiště, sportoviště, směs pro zátěžový trávník atd. Pohlídejte si však, aby v nich byly zastoupené ty správné rostliny. Pojďme se podívat na to, jaké druhy trav jsou pro sportovní trávník nejvhodnější.

  • Jedním z nejodolnějších druhů trávy je jílek vytrvalý. Rychle se obnovuje a dokáže se vypořádat s vysokou mírou pošlapání a skluzů, které jsou zvlášť ve fotbale velmi časté. Bohužel je náchylný na mráz a v případě, že mu nízké teploty poškodí kořeny, budete muset na jaře holá místa dosít.
  • Do chladnějších lokalit doporučujeme lipnici luční. Ta je odolná vůči mrazu i častému sekání. Pokud tedy chcete mít trávník ve výšce několika mm, lipnice luční je tou pravou volbou a měla by ve směsi převažovat. Její odolný kořenový systém vydrží téměř cokoliv.
  • Chlad vydrží také směsi psinečkůkostřav. Pohlídejte si ale, aby bylo ve směsi kostřavy minimum, z našeho seznamu patří mezi ty méně odolné. Převaha kostřavy se hodí spíše pro jiné druhy trávníků, které slouží jako reprezentativní.

Pokud chcete, aby byl trávník nejen účelový, ale zároveň i reprezentativní, například na golfovém nebo kroketovém hřišti, sáhněte po směsi pro vysoce kvalitní trávník.

Jak založit sportovní trávník

Než založíte trávník, půdu k tomu musíte důkladně připravit. Je dobré ji prokypřitprovzdušnit vertikutátorem. V udusané hlíně vám toho moc nevyroste. Jakmile půdu ošetříte, nechte ji odpočinout zhruba 3 týdny. Poté odstraňte plevel a můžete zasít. Detailní návod, jak na to, najdete v našem článku Jak založit trávník.

Jak sekat sportovní trávník

Počítejte s tím, že sportovní trávník budete sekat často – obden, někdy i každý den. Za tímto účelem je potřeba pořídit kvalitní sekačku z vyšší cenové kategorie. Ty totiž disponují nejen vysokým výkonem, ale i odolnými noži, které se jen tak neotupí.

Co dalšího pro svůj trávník můžete udělat? Před koncem sezóny, kdy už se nebude používat tak často, zvažte sekání sekačkou s mulčováním. Přístroj musí tuto funkci ovládat, případně lze dokoupit příslušenství. Díky mulčování plochu ekologicky pohnojíte a zajistíte, že vyroste hustější.

Chcete, aby vaše travnatá plocha měla pruhy? Používejte vřetenovou sekačku.

V případě, že spravujete velké hřiště, doporučujeme zvážit koupi zahradního traktoru. Ty jsou na sekání velkých ploch ideální. Je dobré ale počítat s tím, že ne každý model je vhodný do svažitého terénu, což by mohlo například na členitějším golfovém hřišti představovat problém.

Chcete další tipy na to, jak sekat trávník? Vše ohledně techniky i intenzity se dozvíte v našem článku Jak sekat trávník.

Bude potřeba hnojit?

V této kapitole si krátce shrneme, jak hnojit trávník. Sportovní typ není potřeba hnojit často, jelikož ho tvoří odolné druhy trav. Přesto bychom ho alespoň jednou ročně po konci sezóny pohnojit měli, a to hnojivem se směsí dusíku, fosfátu, draslíku a hořčíku. Následuje doba klidu, během které se plocha zregeneruje.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat