Kompost a vermikompostér: jak ho založit a používat?

Většina odpadu, který spotřebujeme, se dá poměrně snadno vytřídit. Vedle plastů, papíru a skla se v našich odpadkových koších nacházejí zbytky potravin, které by bylo možné vykompostovat a nadále využít. Proč a jak byste měli doma založit kompost?

Významná část odpadu, která hnije na našich skládkách, je odhozená úplně zbytečně. Máme ve zvyku vyhazovat věci, jež je možné ještě použít, upcyklovat nebo recyklovat. Jednou z často plýtvaných komodit je právě bioodpad. Některá města sbírají bioodpad do hnědých popelnic a z jejich obsahu se vytváří kompost, jenž využívají veřejné služby měst pro své potřeby. Pokud do hnědé popelnice nemůžete nebo nechcete bioodpad odkládat, můžete jej shromažďovat v kompostéru, díky němuž si můžete vytvořit výživnou půdu pro rostliny nejen na zahradě, ale i ve vnitroblocích bytových domů (kde se používají komunitní kompostéry) nebo dokonce doma v kuchyni.

Jak založit kompost

K založení kompostu budete potřebovat správný kompostér. Pro celoroční kompostování si pořiďte uzavřený zateplený kompostér nebo vermikompostér, který je možné používat i doma (o vermikompostérech více na konci tohoto článku). Zateplené komorové kompostéry jsou správně zabezpečené proti hlodavcům a dalším živočichům, kteří si mohou na vašem kompostu pochutnávat. Kompost je také možné založit na volné otevřené ploše, kde lze kompost překopávat a různě s ním manipulovat. Je možné také vytvořit kompost v dřevěné ohrádce z prken nebo palet.

Kompostér postavte na rovnou plochu, ideálně na rovnou trávu nebo půdu, protože kompostéry nemívají dno a potřebují kontakt s půdou, odkud do něj vstupují mikroorganismy. Aby měl kompost dostatek vzduchu ze spodní strany, vkládají se na dno kompostéru nalámané větve, a to suché i mokré. Kompostér by měl ze stran větrat skrze větrací ventily. Zelený podíl a dřevo by měly v kompostéru být v poměru 1:20 nebo 1:30, kdy zeleným podílem může být odpad z kuchyně nebo posekaná tráva a dřevem se rozumí větve nebo kůra.

Co patří do kompostu

Možná máte pocit, že doma nemáte pro kompostér využití, ale zamyslete se, jak často řešíte, že vám v koši hnijí nebo plesniví bramborové slupky, zbylá dřeň z odšťavňovače nebo jakékoli zbytky z přípravy smoothie. Kompostér je vhodné využívat nejen kvůli potřebě mít vlastní kompost, ale prakticky do něj můžete uložit k likvidaci zbytky potravin, které by ve směsném odpadu zapáchaly a obtěžovaly.

Kompostu například velmi svědčí kávový lógr. Obsahuje výživné látky napomáhající růstu květin (mnoho lidí kávovou sedlinou hnojí květiny). Pokud máte doma pákový kávovar nebo automatický kávovar, jenž schraňuje použitou kávu, můžete jej dávat do kompostu.

Do kompostu se vkládá nejčastěji tzv. BRKO (biologicky rozložitelný komunální odpad). Do něj se řadí odpady z kuchyně: slupky od zeleniny, kousky odřezaného ovce a zeleniny, zbytky pečiva, kávová a čajová sedlina (některé druhy, například značka SONNENTOR, může do kompostu přijít i se sáčkem bez papíru a sponky), vaječné skořápky, podestýlka býložravých zvířat, některé druhy papíru, ale také odpad ze zahrady: posekaná tráva, lámané větve, plevel, semena, peří, chlupy, dřevěný popel, hobliny, kůra a zbytky ovoce

Co do kompostu nepatří

Pozor na znehodnocení kompostu následujícím obsahem. Mnoho lidí do bioodpadu vkládá předměty, jež považuje za přírodní, ale jsou buďto ošetřené proti působení přírodních vlivů, nebo případně při rozkladu uvolňují jedovaté látky. Dobrým příkladem je třeba maso a odpad z něj (kosti, kůže), protože bílkovina při rozkladu vyrábí jedovatý plyn, který navíc zapáchá a zahnívá, čímž se kompost znehodnocuje.

Do kompostu proto nepatří maso, kosti, kůže a další části mrtvých zvířat, dále nevkládejte noviny a jakýkoli tištěný papír, plast, kovy a kamení. Nevkladejte také lakované a napuštěné dřevo, zbytky látek, exkrementy masožravců, popel z uhlí a cigaret. Nevhazujte do kompostu pecky, slupky a kousky exotického ovoce, které může být napuštěno chemikáliemi. 

Urychlovač kompostu

Za vhodných podmínek stačí kompost občas prohrábnout vidlemi, ať se rovnoměrně rozkládá. Na trhu naleznete ale také urychlovače kompostu. Ty obsahují bakterie, které pomáhají rozkladu a které se postupně uvolňují. Urychlovače použijte, pokud jste nahromadili víc odpadu jednoho druhu nebo nemá váš kompost vhodnou skladbu. Plastový kompostér s dobrou teplotou okolo 70 °C a vlhkostí okolo 60 %, který je dobře větraný, nebude urychlovač potřebovat. Jako urychlovač slouží sušená močovina a granulovaná mrva. Použití urychlovače je podmíněno dostatečným provlhčením a obracením kompostu. Urychlovače také nestírají nutnost hlídat správný poměr zeleného a dřevěného obsahu pro vyrovnání obsahu dusíku a uhlíku v poměru 1:30.

Domácí kompostér – Vermikompostér

Speciálním kompostérem do domácností, kanceláří a dalších uzavřených míst je právě vermikompostér, který může být také dobrým designovým prvkem. Vermikompostéry nesmrdí a dobře poslouží jako způsob, jak zpracovat užitečně kuchyňské zbytky.

Vermikompostéry jsou uvnitř obohaceny o žížaly, které obsah proměňují v kompost a tzv. “žížalí čaj”, jímž je možné zalít rostliny a obohatit tak jejich příjem živin. Někteří výrobci kompostérů žížalí násadu dodávají ke kompostéru zdarma. 

Na dno kompostéru se vloží podestýlka (piliny, trhaný papír nebo seno), která saje vodu z potravin a vytváří tak prostředí vhodné pro přežití žížal. Žížaly si poradí s organickým odpadem včetně papírových utěrek, těsta, kávové sedliny a čajových sáčků. Drcené skořápky dodávají kompostu podíl vápníku. Nedávejte žížalám maso, kůži, tuky a mléčné výrobky. Žížalky ani nepřekrmujte, 0,5 kg žížal sní denně 0,25 kg odpadu. Krmte žížaly jednou až dvakrát týdně, postupně můžete dávky začít zvyšovat, protože se patrně množí i žížaly. 

Ve vermikompostéru se oddělují jednotlivá patra a odděluje se hotový kompost od nového odpadu, kam se žížaly postupně přestěhují. Po naplnění prvního patra naplňujte i druhé patro. Za 2-3 měsíce se materiál promění v plnohodnotný kompost. Do nového patra nalákáte žížaly snadno také tak, že jej posypete moukou, kterou žížaly milují. Hotový kompost tak zbavíte žížalek a je možné jej odejmout. 

Do zásobníku na vodu se shromažďuje přebytečná vlhkost, kterou je časem možné stáčet (právě zmíněný žížalí čaj), který slouží jako skvělé hnojivo domácích rostlin.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat