Užitkový trávník: Charakteristika, výsev a údržba

Užitkový trávník (jinak také rekreační trávník) pěstujeme nejen proto, aby byl hezký na pohled, ale také užitečný. Tedy aby vydržel i nějaké to pobíhání a šlapání. Proto musíte vybrat takové osivo, které je esteticky pěkné, odolné a nemusí se tak často hnojit. Poradíme, jak užitkový trávník založit a udržovat.

Co je to užitkový trávník

S užitkovým trávníkem se setkáme zejména na zahradách u rodinných domů či na udržovaných veřejných prostranstvích. Jde o travnatou plochu, která je odolná proti pošlapání, ale zároveň udržovaná tak, abyste na ní mohli trávit volný čas a nezažívali žádné nepohodlí, ať už kvůli hmyzu nebo přerostlé trávě.

Užitkový trávník bychom pro vaši lepší představu mohli porovnat s dalšími druhy trávníků. Například takový anglický trávník vyžaduje mnohem větší péči, častější hnojení i sečení. Je určený spíše na reprezentaci, a i když se na něm můžete věnovat radovánkám s rodinou, většinou se zamýšlí hlavně na okrasu.

Užitkový trávník je oproti tomu méně náročný, neseká se tak často a je vhodný na zábavu, relaxsportování. Nemusí se často hnojit. Cílem u něj není vytvořit dokonalou hustou plochu svěží zeleně v jedné výšce, ale příjemné místo pro odpočinek a aktivity.

Kromě zahrad rodinných domů se s užitkovým trávníkem setkáte i na hřištích nebo sportovištích. Anglický trávník je dominantou zámků, zahrad, ale i některých domů.

Věděli jste, že travní rostliny tvoří 26 % života na zemi? Některé druhy trav rostou dokonce i v polárních oblastech.

Čím vysít užitkový trávník?

Od užitkového trávníku očekáváme, že vytvoří jemný a spíše nízký porost, který odolá pošlapánínepřízni počasí, a to i ostrému slunci nebo troše stínu. Zároveň chceme, aby tráva na zahradě rostla dlouhé roky bez toho, abychom ji museli za pár let znovu vysévat. A samozřejmě vzhled – jde nám přeci i o to, aby byl na zahradu pěkný pohled.

Aby trávník splňoval všechny tyto nároky, musí být co nejvíc různorodý. Takové komplexity nedosáhnete jen s jedním typem rostliny. A proto je důležité zvolit hned několik druhů trav, které se budou navzájem doplňovat co do vzrůstu i do šířky. Společně vytvoří odolný drn, který vydrží téměř cokoliv. Jaké druhy trávy tedy zkombinovat?

  • Šlapání a pobíhání dobře snáší jílek vytrvalý. Pokud na zahradě hlavně sportujete, tak chtějte směs, kde bude výrazně tento druh trávy převažovat ostatní. V ideálním případě hledejte tzv. směs hřištní.
  • Mezi odolné odrůdy řadíme i lipnici luční. Je nenáročná, odolná proti mrazu a sešlapání jí nevadí, v podzemí si totiž umí vytvořit spoustu výběžků. Jestli chcete trávník sekat v minimální výšce, potřebujete směs s převahou lipnice. Časté sekání jí nevadí.
  • Pro okrasu doporučujeme zařadit i kostřavy, ovšem ty by měly být v menšině, jelikož nejsou tak odolné. Například kostřavu červenou nebo rákosovitou.
užitkový trávník

Jak založit trávník

Při zakládání užitkového trávníků postupujte jako u jakéhokoliv jiného typu. Nejprve je potřeba připravit půdu, prokypřit ji a nechat odpočinout. Následuje odstranění plevelenakonec sití. Přesný návod, jak na to, najdete v našem článku Jak založit trávník.

Jak sekat užitkový trávník

Správným sekáním dosáhnete toho, že bude porost dostatečně hustý a v požadované výšce. Než se do sečení pustíte, nechte mladou trávu dostatečně vyrůst. Sekejte tak, aby užitkový trávník měl výšku mezi 3 až 5 cm. Vše o sekání se dočtete v našem článku Jak sekat trávník.

K sekání potřebujete ten správný stroj. Výběr sekačky si pečlivě rozmyslete. Rozhodujte se nejen podle financí, ale i na základě toho, jak velká vaše zahrada je, jak je členitá a jak často budete sekat.

Na opravdu velké plochy už se vyplatí zapřemýšlet nad zahradním traktorem. Kromě obyčejného sekání zvládne také drcení větví, provzdušňování trávníků nebo převoz materiálu.

Mimo sekání se zamyslete i nad mulčováním. Trávník tak rovnou ekologicky pohnojíte a zajistíte, že napříště vyroste hustější a zdravější. K mulčování je potřeba pořídit správnou sekačku nebo traktor, kterou tuto funkci ovládá. Případně k stávajícímu modelu dokoupit nože na mulčování.

Jak hnojit trávník

Trávník se dá hnojit jak chemicky, tak přírodní cestou (například právě mulčováním, ale i kompostem). U užitkového trávníku není časté hnojení nutné, ovšem jednou za čas byste ho provést měli. Pomůžete tak zelené ploše k tomu, aby se zregenerovala a posílila. Přečtěte si, jak hnojit trávník v našem velkém shrnujícím článku.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat