Jak meditovat: mindfulness praxe v běžném životě

Meditace, mindfulness nebo relaxace. Co mají tyto tři slova společného? Učí nás žít v přítomném okamžiku, zmírňují stres a odstraňují negativní myšlenky. Vyhraďte si každý den pár minut jen pro sebe a věnujete pozornost tomu, co se děje tady a teď. Pozitivní účinky meditace na sebe nenechají dlouho čekat, uvidíte. 

Pozitivní účinky meditace

Díky pravidelné meditaci posílíte vaše fyzické tělopsychiku. Meditace vám pomůže lépe zvládat stres, zlepšit spánek a emoční vyrovnanost, zmírnit úzkostné stavy a negativní myšlenky. Meditační praxe také snižuje krevní tlak, hladinu stresového hormonu kortizolu a posiluje imunitní systém. To už je dostatečné množství důvodů, proč dát meditaci šanci, co říkáte?

Meditační praxe v Buddhismu

Meditace je spojována s Buddhismem a souvisí s nejhlubší podstatou buddhistického učení. Buddha o meditaci řekl: „Jsme schopni objevit základní pravdu o svém životě a pochopit, co se s námi děje. Ale musíme se vydat na cestu meditace, protože v podstatě jsme ve stavu zmatku.” 

Proč jsme zmatení? Podle buddhistické nauky je důvodem to, že nechápe, jak naše mysl funguje. Zmatek z mysli odstraníme, když se uklidníme, budeme pozorní a vnímaví. Jen tak nahlédneme do hlubších úrovní vědomí. V meditační praxi se učíme získat odstup a nebýt zcela pohlceni do našich myšlenek. 

Meditace v moderním světě 

Také si pod slovem meditace představíte mnichy, kteří za zvuků manter nehnutě sedí v zenovém klidu? Pokud právě souhlasně přikyvuje hlavou, nejste sami. Možná právě proto je většině z nás meditace tak vzdálená. Často slýcháme větu „Já meditovat neumím. Vydržím to pár vteřin a pak začnu přemýšlet, co si dám k večeři nebo co musím udělat do práce.” 

V dnešním moderním světě jsme neustále obklopování informacemi. Každý den se na nás valí tisíce zpráv z novin, televize nebo rádia. Od rána do večera máme naplánovaný rozvrh – odvést děti do školy, připavit pracovní jednání, nakoupit v supermarketu, zajít do fitka nebo uklidit. Nejsme schopni lusknutím prstu zapomnout na všechny starost a nechat myšlenky odplynout. Při meditaci se jen trápíme neschopností ovládnout vlastní mysl. 

Mindfulness jako moderní forma meditace 

V západním světě stále roste tlak na výkon a lidé se cítí přetížení. Pokud jste i vy unavení, potřebujete si odpočinout a máte dlouhodobě špatnou náladu, možná pro vás bude to pravé mindfulness meditace. O co přesně jde? Mindfulness můžeme přeložit jako všímavost. Je to chvíle, kdy věnujete pozornost tomu, co se odehrává uvnitř vás a kolem vás v přítomném okamžiku. Všímavost můžete praktikovat během jakýchkoliv činností, pokud na ně zaměříte veškerou svou pozornost.

Mindfulness v běžném životě

Mindfulness můžete lehce praktikovat v běžném životě. Proto je tato praxe oblíbená mezi psychoterapeuty, kteří ji využívají jako podpůrnou metodu terapeutických sezení. A mají výsledky. Inspirujte se a vyzkoušejte některou z mindfulness praktik i vy. 

  1. Přeneste pozornost k dechu: Ať už děláte cokoliv, zaměřte se na výdech a nádech. Vnímejte, kde v těle cítíte pohyb dechu a jak se vám dýchá. Pokud jste ve stresu, dejte si alespoň pět hlubokých nádechů nosem a pět hlubokých výdechů ústy. 
  2. Zastavte se: Alespoň jednou denně se zastavte. Uvědomte si, kde jste, co děláte, jak se cítíte a na co myslíte. Naučíte se navázat kontakt s tělem a postupně se mu budete více naslouchat. 
  3. Jezte vědomě: Nejezte u počítače, u filmu ani ve spěchu. K jídlu si v klidu sedněte, jezte pomalu a věnujte pozornost barvám, vůním a chutím. Pomalé jedení podpoří vaše zažívání a zklidní mysl. 
  4. Procházejte se a všímejte si: Na procházce nebo klidně cestou do obchodu si všímejte svého okolí. Jaké jsou v ulici domy a stromy? Jaké lidi potkáváte? Jaké zvuky slyšíte? Přeneste také pozornost ke svému tělu, vnímejte vaše kroky, pohyby rukou a dech. 

Mindfulness techniky vás jednoduchou formou naučí vnímat co se děje tady a teď. Věnujte si každý den alespoň pět minut, kdy se zastavíte a budete žít přítomností. Uvidíte, že vám chvíle klidu jen prospěje. 

Linda Mannelová

Linda Mannelová

Pisatelka, dítě moderní doby a sociálních sítí, knihomolka, cestovatelka, jogínka, milovnice asijské kultury a kuchyně, obdivovatelka architektury, realista, občas idealista.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat