Kokosový olej jako superpotravina a jeho široké využití

Znáte kokosový olej? Poznali jste jeho skvělé účinky v praxi? Kokosový olej je multifunkční superpotravinou, kterou je možné v širokém spektru příznivých účinků využít opravdu kdekoliv!

Využití kokosového oleje

Zázrak z přírody jménem kokosový olej

Nejčastěji se kokosový olej využívá v kuchyni, v koupelně jako výborná přírodní kosmetika nebo v medicíně. Kokosový olej využívají zastánci zdravého životního stylu. Díky svým perfektním účinkům dokáže nahradit spoustu přípravků, které v sobě mohou mít nebezpečné chemické látky. Představíme vám tento malý přírodní zázrak, který musíte určitě vyzkoušet!

Kvalitní kokosový olej se získává z kokosovníku ořechoplodého. Konkrétně se vyrábí ze zralých kokosových ořechů. Nejčastěji se pěstuje v tropických oblastech.

Kokosový olej je zásobárnou různých blahodárných vitamínů, jako jsou vitamín A, C a Epřírodních antioxidantů, které zajistí ochranu buněk před oxidativním stresem. Neutralizují škodlivé volné radikály a chrání tak tělo před oxidačním poškozením. Kokosový olej obsahuje i kyselinu laurovou, kaprovou a kaprylovou. Tyto kyseliny působí antibakteriálně, antioxidačně a máji protizánětlivé účinky.

Při výběru kokosového oleje vybírejte především podle jeho kvality. Ta je nesmírně důležitá, jelikož ty nejlepší a nejkvalitnější jsou lisované za studena, nerafinované, nebělené, a tudíž nejsou nijak závadné. Jsou bez použití chemických látek a jsou zachovány jejich přírodní a cenné účinky. Kokosový olej vybírejte i podle toho, za jakým účelem jej převážně budete využívat. Nezapomeňte, že pouze kvalitní kokosový olej vám může nabídnou ty nejlepší a nejkvalitnější benefity. Dále nezapomeňte také na to, že nejvhodnější nádoba pro skladování kokosového oleje je sklo. Sklo nijak neovlivňuje vitamíny a cenné živiny v oleji a mimo jiné zanechává jeho typickou vůni a chuť.

Rafinovaný versus nerafinovaný kokosový olej

Kokosový olej můžeme rozdělit podle procesu zpracování na rafinovaný a nerafinovaný. Který z nich je ten vhodný pro vás?

Rafinovaný kokosový olej

Rafinovaný kokosový olej se obvykle vyrábí ze sušeného kokosového jádra. To znamená, že k samotné výrobě nejsou využité čerstvé kokosové ořechy. Je tepelně zpracovaný a upravený, tudíž je obvykle zbaven typické chuti a vůně. Při chemickém zpracování je kokosový olej zbaven dalších “nečistot” a proto jsou některé výrobky až extrémně bělené. Obvykle má olej nižší pořizovací cenu než ten nerafinovaný. Tento rafinovaný kokosový olej je vhodné použít v kuchyni při vaření, pečení a další tepelné úpravě pokrmů.

Pokud se na etiketě setkáte s označením RBD, zbystřete, jelikož to znamená “rafinované, bělené a dezodorizované”.

Nerafinovaný kokosový olej 

Nerafinovaný kokosový olej je vyroben z čerstvé dužiny kokosu tradičními metodami. Při tomto způsobu výroby nejsou potřeba žádné chemické procesy a látky a ani hodně vysoké teploty. Tudíž, si olej zachová svoje přirozené blahodárné účinky a svoji příjemnou kokosovou vůni a chuť. To znamená, že pokud máte zájem o kvalitní kokosový olej, určitě šáhněte po nerafinovaném. Jednak je jeho kvalita o hodně vyšší a nejsou při výrobě použité nebezpečné chemické látky. Musíte počítat s vyšší pořizovací cenou

Nerafinovaný kokosový olej můžeme rozdělit takto:

  • RAW kvalita – kokosový olej neprošel žádnou tepelnou úpravou (nejvyšší max. teplota je 42 °C)
  • BIO kvalita – kokosový olej je vyroben z ekologického zemědělství
  • Panenský kokosový olej
  • Extra panenský kokosový olej

Pokud sázíte na kvalitu vybírejte kvalitní nerafinované kokosové oleje lisované za studena.

20 nejlepších účinků kokosového oleje na vaše zdraví

To že je kokosový olej zázrakem vám nemusíme připomínat. Přinášíme vám 20 účinků, které blahodárně působí na naše tělo a na to, na co ho konkrétně využijeme.

  1. Obsahuje cenné vitamíny A, C, E.
  2. Obsahuje kyselinu laurovou, kaprovou a kaprylovou, které působí antibakteriálně, antioxidačně a protizánětlivě (působí proti bakteriím, virům a plísním).
  3. Vhodný pro zdravý životní styl.
  4. Rychlý zdroj energie a neukládá se do tukových zásob. Označuje se jako „energy booster”, který je vhodný pro sportovce a pro ty, kteří hledají lehký tuk do svého zdravého jídelníčku.
  5. Podporuje váš imunitní systémmetabolismu.
  6. Podporuje i správnou funkci štítné žlázy.
  7. Typická vůně kokosového oleje může být pro někoho příjemná a může navodit dobrou a pozitivní náladu
  8. Je lehce stravitelný a vaše tělo jej dobře spotřebovává.
  9. Zklidňuje podrážděnou, poškozenou a mírně popálenou pokožku. Lépe hojí ranky a jizvy.
  10. Působí proti stárnutí pokožky, vyživuje a hydratuje tělo, pleť, vlasy, nehty.
  11. Čistí, bělí zuby, hojí citlivé a poškozené dásně a celkově pečuje o dutinu ústní.
  12. Použití je vhodné do teplé i studené kuchyně.
  13. Při použití v kuchyni se nepřepaluje (až do teploty 200 °C).
  14. Působí proti pálení žáhy a podporuje správné a rychlé trávení.
  15. Je vhodný pro hubnutí
  16. dobrou chuť a typickou příjemnou vůni po kokosu.
  17. Je vhodnou ingrediencí do domácích pleťových masek.
  18. Vhodná ingredience do výroby domácích peelingů.
  19. Lze jej použít na masáže, jako lubrikant, pro domácí mazlíčky a pro odlíčení pleti.

Umí zamaskovat škrábance a rýhy na nábytku, Také slouží jako leštěnka dřevěných, kovových a žulových povrchů.

Kokosový olej v kuchyni

Kokosový olej je ideální pro využití jak ve studené, tak i teplé kuchyni. Využijete jej na vaření, pečení i smažení a restování. Ke smažení je vhodný, protože se nepřepaluje, nežlukne a nevytváří žádné nebezpečné karcinogenní a jiné látky. V teplé kuchyni jej můžete použít k masu, zelenině, exotickým omáčkám, asijským pokrmům, grilovaným pokrmům a podobně. Můžete jej použít také k dochucení pomazánek, zeleninových salátů nebo do zálivek. Ve sladké kuchyni se hodí k pečení moučníků, buchet, palačinek a nebo k dochucení jakýchkoliv sladkých dezertů. Je oblíbeným dochucovadlem také do ovesných kaší.

Připravte si své oblíbené banánové lívance s kokosovým olejem, palačinky na kokosovém oleji nebo čerstvou zálivku s kokosovým oleje na čerstvý zeleninový salát.

Kokosový olej na vlasy

Kokosový olej je takovým malým zázrakem i pro vaše vlasy. Používá se jako hloubkový kondicionér, vlasový zábal pro hloubkovou regeneraci nebo obyčejná maska na vlasy. Všechny benefity a vitamíny z kokosové oleje zajistí hloubkovou hydrataci, zacelí konečky a dodají vlasům lesk a zářivost. V neposlední řadě zajistí i jejich správný a rychlejší růst. Při použití kokosového olej je nutné mít mokré vlasy. Nejlépe tedy když si vlasy důkladně umyjete a poté necháte lehce proschnout, ale pořád budou vaše vlasy vlhké. Poté můžete nanést kokosový olej na vlasy. Je možné jej nanést jak na pokožku, tak na celé délky, a i do konečků. Vlasy zabalte s kokosovým olejem do ručníku a nechte působit alespoň hodinu. Pro velmi zničené a suché vlasy je možné zábal nechat působit přes celou noc až do rána. Nakonec si dejte záležet na opláchnutí, které musí být důkladné.

Kokosový olej má léčebné a hojivé účinky i na lupénku vyskytující se ve vlasech.

Kokosový olej na zuby

Pokud máte v koupelně různé bělící pasty a nefungují dle vašich představ, zkuste je nahradit levnější variantou, a to nerafinovaným kokosovým olejem s co možná nejlepší kvalitou BIO. Je to skvělá přírodní náhražka bělících past, které obsahuje aktivní chemické látky, které mohou poškozovat sklovinu zubů. Možná vyvstane otázka, jak si kokosovým olejem čistit zuby? Většinou se doporučuje ráno po čištění zubů vzít kousek oleje a vložit do úst a čistit, tak jak si zuby čistíte kartáčkem. Někdy můžete obyčejnou zubní pastu nahradit právě kokosovým olejem. Další zajímavější variantou je metoda tzv. oil pulling. Malý kousek kokosového oleje vložte po čištění zubů do úst a minimálně 10-20 minut nechte v ústech tento kousek převalovat. Pokud budete pravidelně používat tuto metodu každý den, minimálně 5 týdnů, budete mít viditelně své zuby bělejší.

Kokosový olej zuby čistí a bělí, ale také zklidňuje dásně, celou dutinu ústní a také zamezuje vytváření aftů v ústech.

Kokosový olej na pleť

Kokosový olej na rty

Kokosový olej má blahodárné účinky také na pleť v obličeji. Při výběru dbejte na co možná nejlepší BIO kvalitu. Pokud jste vlastníky suché, citlivé, zralé a také normální pleti je možné kokosový olej použít právě na vaši pleť. Avšak pro citlivou a suchou pleť bude olej nejvhodnější. U pleti problematické nebo mastné se sklony k akné, různým jiným pupínkům nebo zvětšených pórů nebude kokosový olej vhodný, protože ucpává póry a může se ještě více zhoršit akné. Kokosovým olejem můžete pleť vyčistit, odlíčit zbytky make-upu, umí hydratovat a vyživovat pleť a je také vhodnou přísadou do domácích pleťových masek. Kokosový olej můžete mimo jiné použít místo obyčejného balzámu na rty. Popraskané rty zvláční, dostatečně hydratuje a chrání před vnějšími vlivy jako jsou slunce, vítr, mráz a podobně.

Peelingová kokosová maska na rty: Smíchejte důkladně 1 lžičku kokosového oleje, 2 lžičky hnědého cukru a 1 lžičku medu. Naneste na rty a jemně krouživými pohyby masírujte. Po uplynutí asi 3 minut peeling omyjte vodou a rty dostatečně hydratujte.

Kokosový olej na tělo 

Kokosový olej můžete nahradit místo klasického pleťového mléka nebo hutnějšího pleťového krému. Olej se velmi dobře a rychle vstřebá do pokožky, nezanechá mastný povlak, ale pokožku udržuje pořád hydratovanou a vláčnou. Má vysoký obsah různých vitamínů a zabraňuje stárnutí pokožky. Vhodné je kokosový olej nanést bezprostředně po koupeli. Výbornou službu udělá také citlivé a suché pokožce. Další výhodou je, že nerafinovaný kokosový olej bez nebezpečných chemických látek, je vhodný i pro pokožku citlivou se sklony k atopickému ekzému, jiným ekzémům nebo výskytu alergií. Nezapomeňte si kokosový olej natřít i na nehty, protože je dobře umí vyživit. Pokud hledáte ideální krém pro vaše malé miminko, kokosovým olejem určitě nešlápnete vedle.

Kokosový olej můžete také použít místo holící pěny na nohy a další partie. Je vhodný také na oholenou pokožku. Zabrání podráždění kůže po holení.

Kokosový olej na masáže

Kokosový olej je možné použít při masážích. Díky jeho konzistenci se s ním velmi dobře pracuje. Masáž tímto voňavým olejem navodí příjemné pocity při relaxaci a odpočinku. Všeobecně se doporučuje masáže provádět pravidelně, jelikož mohou odstranit stres, špatnou náladu a také přispívají k uvolnění a regeneraci svalů.

Kokosový olej na opalování

Pokud chcete pro své zdraví udělat ještě více. Zaměřte se na to, jaké přípravky používáte na opalování. Většina z nás jistě používá obyčejné konvenční opalovací krémy. Je prokázáno, že obsahují mnoho nebezpečných chemických látek a další toxinů jako jsou parabeny, alkoholy a podobně. Jako vhodnou náhradou se zdá být kokosový olej. Hydratuje pokožku i během koupání a zajistí i to, že vaše pokožka po několika hodinách bude stále hydratovaná a aktivně bude zabraňovat vysychání a tvorbě vrásek. Jestliže použijeme kokosový olej primárně na opalování, tak umí na pokožce vytvořit dostatečnou vrstvu proti některým UV paprskům. Po opalování nemusíte vytahovat žádné super krémy, kokosový olej opět nahradí i tyto krémy po opalování. Zklidní pokožku a chrání ji proti předčasnému stárnutí.

Kokosový olej jako lubrikant 

Pokud chcete vyzkoušet nějakou jinou alternativu, která je na přírodní bázi. Můžete místo klasického lubrikantu vyzkoušet kokosový olej. Jeho hydratační, regenerační a přírodní schopnosti mohou tak ženám pomoci při těchto nepříjemných pocitem. Důležité je zvolit nerafinovaný kvalitní BIO kokosový olej, bez jakýchkoliv chemických přísad a surovin. Další důležitou poznámku, kterou je nutné zmínit je, že jej není třeba velké množství. Jelikož větší množství oleje může způsobit nepříjemné problémy v podobně nadměrného množství bakterií či kvasinek. Ovšem, dejte si pozor na kombinaci kokosového oleje a latexového kondomu. Je prokázáno, že z 80-90 % může olej snížit účinnost kondomu. Kondomy latexové je vhodné používat vždy s lubrikanty na bázi vody nebo silikonu.

Kokosový olej pro domácí mazlíčky

V klidu můžete kokosový olej použít pro svoje domácí mazlíčky. Kokosový olej je totiž vhodný na promazávání suché, poškozené nebo podrážděné kůže. Je možné olej použít i k promazávání svědící kůže. Pokud olej chcete použít do srsti zvířat usnadní tím rozčesávání a zvýší také její lesklost. Kokosový olej se doporučuje použít na mazání pacek vašich pejsků. Popraskaná kůže na packách v zimním období může být příčinou posypové soli nebo díky vysokým mrazům. 

Cena kokosového oleje

Kokosový olej a jeho cena se poměrně dost liší. Můžete si zakoupit kokosový olej za příznivou cenou, ale počítejte s také s nízkou kvalitou. To znamená, že rafinované kokosové oleje (vyrábějící ze sušeného kokosového jádra) mají nízkou kvalitu a také nízkou cenu. U nerafinovaných kokosových olejů nebo extra panenských nebo kokosových BIO či RAW je zaručena maximální kvalita, ale také podstatně vyšší cena.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat