Omyvatelné barvy: Co to je a jak je použít?

Omyvatelné barvy jsou perfektním řešením do každé místnosti, kde je hodně páry a kde se zeď často zašpiní. Proto je doporučujeme i do domácností, kde jsou malé děti a čtyřnozí kamarádi. Díky tomuto nátěru si ulehčíte údržbu, vyhnete se otravnému seškrabávání při nanášení nové vrstvy, a navíc domov rozsvítíte krásnými barvami.

Co je to omyvatelná barva

Díky omyvatelným barvám získáte dlouhotrvající barvičku na vašich stěnách. Nejen, že jsou odolné, ale navíc dlouhou dobu září jako nové. Tento nátěr je skvělý do rodin s dětmi nebo do domácností s mazlíčky či pracovních a technických místností. Snadno se totiž udržuje a nečistoty ho jen tak nezničí. Stačí vzít kbelík s vodou, otřít mokrým hadříkem a nečistoty jsou pryč.   

Největší výhodou omyvatelné barvy je kromě odolnosti vůči vodědlouhodobá trvanlivost. V mnohém konkuruje obkladům, které jsou podstatně dražší a nehodí se, na rozdíl od flexibilního nátěru, do jakékoliv místnosti. Tak například do dětského pokoje byste si obklad určitě nedali. Jenže jak vyřešit nečistoty, kterým se v okolí malých dětí zkrátka nedá zabránit? Omyvatelnými barvami!

U některých omyvatelných barev lze aplikovat až 25 vrstev na sebe. Před dalším malováním tak nemusíte nátěr seškrabávat.

Jsou k dispozici jak v lesklých, tak matných variantách. A co barevné odstíny? Těch je na tisíce. Úplně stejně jako u běžných nátěrů. Nemusíte se tedy vůbec ničím limitovat. Seznamte se s psychologií barev. A vytvořte doma díky správným barevným kombinacím příjemnou a pohodovou atmosféru.

Na prvním místě je kvalita

Do omyvatelných barev se vyplatí investovat. Nekvalitní bohužel nemají takovou výdrž, někdy na původním nátěru nedrží a v nejhorším případě mohou u popraskat. Nebezpečné je i to, pokud vytvoří neprodyšnou vrstvu, která je problémem hlavně v kuchyníchkoupelnách. Na zdi kvůli tomu zůstane vlhkost a ta začne plesnivět. Jak vybrat kvalitní omyvatelnou barvu? Nechte si poradit od prodejce. Ptejte se po výdrži a prodyšnosti.

malování zdi

Omyvatelná vs. otěruvzdorná barva

Vedle omyvatelných se prodávají také otěruvzdorné barvy. Pozor, nepleťte si pojmy. Zatímco omyvatelné barvě nevadí vlhko a umývání mokrým hadříkem, otěruvzdorná barva zaručuje pouze to, že vám neušpiní oblečení. Můžete se o ni opřít v černé blůzce nebo bílé košili a zůstanete perfektně čistí. Nečistoty z ní bohužel neotřete, je potřeba znovu přetřít.

Většina omyvatelných barev je už v základu otěruvzdorná, avšak u varianty, která je označená jako 100 % otěruvzdorná budete mít jasno. Pokud tedy chcete mít jistotu, že si nezašpiníte bytový textil ani oblečení, sáhněte po tomto typu.

Kam se hodí omyvatelná barva

  • Kuchyně: Se skvrnami od vaření už si nemusíte dělat starosti. Stačí vzít vlhký hadřík a otřít. Pokud by skvrna byla odolnější, omyvatelné barvy vydrží i saponát. Kuchyně ve vysněné barvě nikdy nebyla dostupnější. Letos je v módě červená, co vy na to? Podpoříte s ní chuť k jídlu!
  • Koupelna: Místo obkladů zvolte omyvatelné barvy. Chtějte ale dostatečně kvalitní, která dovolí zdi dýchat. Ideálně paropropustnou a s fungicidními látkami. Na výběr máte z obrovské palety barev, díky kterým vdechnete této místnosti nový život. Zkuste například koupelnu v modré barvě.
  • Dětský pokoj: Do dětského pokoje je tato barva perfektní. Dětem se neustále stávají nějaké nehody, nemluvě o tom, když začnou experimentovat a sem tam něco po zdi rozmažou.
  • Garáž a další technické místnosti: I zde omyvatelnou barvu oceníte.
váleček na malování zdi

Omyvatelná barva vydrží dlouho, ale ne věčně

Také tento typ nátěru vyžaduje čas od času obnovit. Nejde jen o opotřebování, ale i o různé praskliny a nerovnosti, které se časem objeví. Přemalování je naštěstí snadné a jak už jsme zmínili, většinou se vyhnete škrabání.  

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat