Jak se zbavit celulitidy: důležitý je zdravý životní styl

Celulitida je považována za něco nežádoucího. Přesto ji najdeme u 80 % žen a není to žádná ostuda. Pojďme se podívat, proč se celulitida tvoří, jak vzniká a jak se jí případně můžeme zbavit.

Co je to celulitida

Celulitida je odborně definována jako lokální metabolická porucha podkožní tkáně, která je způsobena lymfatickými změnami. Ano, jsou to ty drobné dolíčky a vrásky, které na kůži my ženy tak nerady vidíme. Celulitidu nejčastěji najdeme na stehnech, hýždích a bocích. Přesně tam, kde se tvoří tukové polštářky. 

Jak celulitida vzniká 

Celulitida vzniká v podkožní tkáni. Pokud vám v těle pomalu cirkuluje lymfazadržujete vodu, brzy pravděpodobně na kůži najdete drobné dolíčky. Celulitida nejčastěji trápí ženy. Začíná se tvořit v pubertálním věku a to díky hormonu estrogenu. S postupem let se kůže povoluje a pokožka je k celulitidě náchylnější. Svůj vliv mají také geny. Má vaše maminka nebo babička celulitidu? Zřejmě se u vás pomerančová kůže objeví také. V neposlední řadě stav vaší kůže ovlivňuje pitný režim, stravapohyb.

Za celulitidu se nestyďte

Kdo říká, že celulitidu nikdy neměl, ten ji má dodnes. Celulitida totiž postihuje 80 až 90 % žen. Snaha přiblížit se modelkám na obálkách časopisů bohužel vede k retušování fotek a používání filtrů. Nikdo z nás se ale nenarodil dokonalý. Celulitida je přirozenou součástí života a ve středověku byla dokonce symbolem krásy. Pokud ji máte i vy, rozhodně se za ni nestyďte. Víte, že vás celulitida trápí a chcete se jí zbavit? Poradíme vám pár tipů, jak s ní zatočíte. 

Jak se zbavit celulitidy

Neexistuje žádné zázračné řešení, jak se celulitidy zbavit. Můžete ji ale eliminovat. Jak? Například takto:

Sport

Pohyb je lék téměř na všechno. Pokud se chcete zbavit celulitidy, cvičte pomalu, ale vytrvale. Ideální je jóga, jízda na kole, plavání nebo chůze. Samozřejmě vám také prospěje běh. Pokud jste začátečník, inspirujte se našimi tipy jak začít běhat.

Masáže 

Lymfu v těle rozproudíte také masážemispeciálními krémy. Pořiďte si domů kartáč nebo masážní houbičku. Jejich pravidelné používání vám zlepší krevní oběh a zpevní pokožku. Do kosmetického salonu si jednou za čas zajděte na lymfatickou masáž nebo laserovou terapii. Tyto procedury vám prospějí především v případě, že máte celulitidu opravdu viditelnou a hlubokou. 

Krémy

Krásnou a pevnou pleť získáte jen díky pravidelné péči. Pořiďte si  přípravky v podobě krémů, olejůpeelingů s obsahem látek, které zlepšují prokrvení kůže. Mezi tyto látky patří například kofein, pepř, mandle, meruňky nebo zelený čaj. 

Strava a pitný režim

Strava má na vzhled a stav vaší pokožky opravdu velký vliv. Mezi potraviny, které se považují za anticelulitidní patří například lněná semínka, zdravé tuky, mořské řasy nebo ovoce. Naopak se vyhněte cukru, mouce, lepku a nadměrnému množství živočišných tuků. Ideální je v tomto případě paleo dieta, která se zakládá na skutečných potravinách pocházejících přímo z přírody. Do svého jídelníčku zařaďte také pravidelný pitný režim. Pijte dostatek čisté vody nebo bylinkových čajů. Naopak se vyhněte slazeným nápojům. 

Doplňky stravy

S redukcí celulitidy vám pomohou doplňky stravy, které vyplavují přebytečnou vodu z těla. Patří mezi ně například zinek, vitamín A, D, C, E nebo B-komplex. Z rostlin to je pampeliška, vřes, kopřiva nebo svízel
Pozor: To, že celulitida postihuje pouze ženy s nadváhou, je mýtus. Je sice pravda, že tuková tkáň zvyšuje pravděpodobnost výskytu celulitidy, ale pomerančová kůže se objevuje i u velmi štíhlých žen. Spíše než na “jak zhubnout” se zaměřte na “jak mít zdravé a spokojené tělo.”

Linda Mannelová

Linda Mannelová

Pisatelka, dítě moderní doby a sociálních sítí, knihomolka, cestovatelka, jogínka, milovnice asijské kultury a kuchyně, obdivovatelka architektury, realista, občas idealista.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat