Co je to BMI a jak ho spočítat

BMI je index tělesné hmotnosti, který se používá jako měřítko obezity. Na internetu se setkáte s návody “jak snížit nebo zvýšit BMI”. Je to ale opravdu to, co vaše tělo potřebuje? Pojďme se společně podívat indexu obezity na zoubek.

Co je to BMI

BMI je zkratkou anglických slov body mass index. Pod tímto označením se skrývá index tělesné hmotnosti, který se používá jako měřítko obezity. Tento způsob měření můžete považovat za vodítko při určování rizika nemocí spojovaných s obezitou. Pozor, body mass index je vhodný jen pro zdravé lidi. U starších osob, dětí, nemocných nebo  těhotných žen mohou být výsledky zavádějící.

Jak spočítat BMI – výpočet

Index spočítáte vydělením hmotnosti druhou mocninou výšky v metrech. Neboli takto: 

BMI = hmotnost ÷ výška2. Uveďme si příklad. Pokud vážíte 60 kilo a měříte 170 cm, výpočet vašeho BMI bude vypadat následovně: BMI = 60 ÷ 1,702. Váš body mass index je 20,7. Co toto číslo znamená? Výsledky BMI můžeme interpretovat takto:

  • nižší než 20: hubený až štíhlý
  • 20 až 25: ideální hmotnost
  • 25 až 30: nadváha 
  • 30 a více: vysoká nadváha

Vysoký body mass index může vést k obezitě, srdečním chorobám, diabetu a rakovině. Nízký body mass index má naopak za následek komplikace spojené s podvýživou. 

Jak důležité je BMI

Pamatujte na to, že BMI je pouhým vodítkem. Tento index nijak nezohledňuje váš konstituční typ, váhu kostí nebo sportovní návyky. Například BMI 25 až 27 by dle tabulky odpovídalo nadváze. Pokud máte ale těžké kosti a hodně sportujete, může pro vás být právě toto rozmezí indexu ideální. Výživová poradkyně PharmDr. Margit Slimáková na svých stránkách uvádí:

Více než neustálé přeměřování a převažování je vhodné vnímat, jak se cítíte ve vlastním těle, o které musíte správně pečovat. Zdravá výživa a dostatek pohybu jsou jistou zárukou zdravé hmotnosti i bez jejího kontrolování.

Jak si udržet ideální BMI

Jak zdravě jíst? Kolik kalorií denně je tak akorát? Jaké potraviny vám pomůžou s hubnutím? Tyto otázky si položil alespoň jednou každý, kdo se zajímá o své tělo a zdravé stravování. Možná vás teď zklameme, ale správná odpověď na ně neexistuje. Každý máme jinou postavu, predispozice a životní návyky. 

Necítíte se ve svém těle dobře a toužíte po změně? Než se pustíte do akce, seznamte se s pojmy jako jsou tuky, sacharidy, bílkoviny, makroživiny a mikroživiny. Je pro vás toto téma španělská vesnice? Obraťte se raději na profesionála. Výživový poradcesportovní trenér si vás vezmou do parády a společně se zaměříte na konkrétní oblasti, které vás trápí. Ať už je to hubnutí, přibírání na váze nebo tvorba svalové hmoty. Pamatujte, že číslo na váze je jen číslo. Brzy poznáte, že více než BMI je pro vás klíčový pravidelný pohyb a vyvážená strava. Ovlivňují totiž nejen to, jak vypadáte, ale také to, jak se cítíte nebo jakou máte imunitu.

Linda Mannelová

Linda Mannelová

Pisatelka, dítě moderní doby a sociálních sítí, knihomolka, cestovatelka, jogínka, milovnice asijské kultury a kuchyně, obdivovatelka architektury, realista, občas idealista.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat