Vířivka na balkón – jak na to?

Také jste vždy toužili po vlastní vířivce? Tak si to splňte. Tento sen totiž není nic nemožného. Ani v případě, že jste limitovaní prostorem nebo financemi. Vířivou lázeň si můžete dopřát i u vás doma na balkoně. Jak na to a co obnáší její provoz? Poradíme v našem článku.

Vířivka má blahodárné účinky na zdraví. Navíc je to skvělá forma relaxace, která vás perfektně uvolní a zvýší vaši odolnost proti stresu. Mít tuto výbavičku doma ale i něco stojí, a to nemluvíme jen o pořizovací ceně.

Musíte počítat i s náklady na provoz. Provoz vířivky do 700 litrů stojí měsíčně 500 až 700 Kč. Pokud má objem větší a chcete ji využívat během chladných měsíců, počítejte s dvou až třínásobnou částkou.

Vířivka na balkoně

Vířivka v bytě dnes už není žádný problém. Ať už máte velký byt s balkonem, nebo rodinný dům, určitě se pro ni najde místo. Menší modely totiž nejsou o moc větší než klasická vana. Nejčastěji si lidé kupují vířivku do koupelny, na terasu, chodbu nebo na balkon.

Balkon je vůbec skvělé umístění, které má spoustu plusů. Tak například parádní výhled, pobyt na čerstvém vzduchu a blažený pocit z toho, že jste ve vyhřáté vodě, i když všude okolo vás je chladno. Taková nafukovací vířivka v zimě, to je pravý luxus. A přitom to vůbec není nic nedostupného.

Pokud si chcete ve vířivce užívat i v zimě, nezapomeňte koupit model s ohřevem vody. Není to samozřejmost, a ne každá vana to umí.

Výhodou vířivky totiž je, že ji můžete používat i v chladném počasí. A tak se opravdu nemusíte bát postavit ji na balkon. Model by měl mít plošné zatížení maximálně 500 kg/m². U těžších vířivek raději konzultujte se statikem.   

Na co ještě myslet? Vířivka by měla být alespoň 70 centimetrů od stěny. Potřebuje zdroj vody a elektřiny (zásuvka 220 V). Jinak je docela nenáročná. Pokud si chcete užít wellness opravdu v jakémkoliv počasí, doporučujeme vířivku zastřešit. Další výhodou vířivky na balkoně je, že se nemusíte starat o odvádění vlhkosti.  

Jaký typ vířivky zvolit

Pevné vířivky se vyrábějí nejčastěji z akrylátu. Venkovní plášť mají obložený buď dřevem, nebo plastem. Využijete ji celoročně. Pokud jste velcí fanoušci dřeva, k dostání jsou i modely, které jsou celodřevěné a vypadají jako koupací sud. I do něj se dá zabudovat bublinkový systém, takže o ty nejpříjemnější funkce rozhodně nepřijdete.

Nejdražší pevné vany se vyrábí z keramiky. Jsou stylové a nabízí nejvíce funkcí. Například hydromasáž nebo aromaterapii. Často mají i dotykové ovládání, reproduktory či připojení k Wi-Fi.  

Nafukovací vířivky jsou levnější a dostupnější variantou. Neváží tolik a jejich zprovoznění zvládnete během chvilky i bez pomoci. Bohužel nemají tak širokou paletu funkcí jako pevné typy. A ne vždy se hodí i do zimních měsíců. Tuto informaci si vždy ověřte u výrobce během nákupu. Počítejte s vyššími náklady na ohřev, jelikož izolace nafukovacího materiálu není tak dobrá.

Nezapomeňte na kvalitní filtraci

O kvalitu vody musíte neustále pečovat. Pořiďte si kontrolní sadu nebo tester na vodu ve vířivě vaně. Budete tak mít přehled o důležitých hodnotách jako je pH nebo chlor a v případě potřeby je upravíte. Pro eliminaci bakterií si pořiďte vanu s ozonátorem.

Nyní k filtraci. Některé modely ji mají zabudovanou. Nejčastěji narazíte na filtraci kartušovou a pískovou. Kartušová není tak výkonná a vyžaduje péči. Pravidelně ji čistěte a měňte filtry.

Písková filtrace je mnohem výkonnější a praktičtější. Úplně postačí, když jí jednou za rok vyměnit filtrační písek a poběží jako hodinky.

Minimalizujte rizika

  • Vířivka by měla mít certifikát bezpečnosti.
  • Hydrodistribuční soustava musí mít systém stavítek. Díky nim snadno odpojíte porouchanou část a zabráníte nejhoršímu – nekontrolovatelnému úniku vody.
  • Nechte si od prodejce předvést, že vše funguje tak, jak má.
  • Zjistěte, zda prodejce v případě poruchy zajistí servis.
nafukovací vířivka v bytě

Co ještě by vaše vířivka měla mít?

  • Termopodložka: Izoluje vířivku od studené země.
  • Termokryt: Touto plachtou vanu přikryjete, když ji nebudete používat. Zabráníte tak jejímu znečištění. A zároveň z ní nebude utíkat teplo.
  • Akumulátorový vysavač: Zajistí snadnější údržbu.
  • LED osvětlení: Pro tu správnou atmosféru.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat