Jak vyčistit mikrovlnnou troubu? 5 způsobů, jak na to

Čištění mikrovlnky je jedna z nejméně zábavných domácích prací. Prskající tekutiny, omastek a další nečistoty, které se nalepí na stěny mikrovlnné trouby, jdou někdy velice těžko dolů. Jak vyčistit mikrovlnku rychle a efektivně? Usnadněte si práci našimi tipy na vyčištění tohoto spotřebiče bez složitostí.

Jak vyčistit mikrovlnnou troubu bez chemie?

Bez chemické varianty pro vás budou nejenom úsporou přírody, ale i peněženky. Nemusíte se také bát kontaminace potravin v případě nedůsledného otření spotřebiče od chemie. Jedlá soda a kanystr octa se dají v současnosti sehnat za pár korun a dá se s nimi umýt prakticky všechno. Ani mikrovlnná trouba není výjimkou. Použití následujících postupů bude účinné, levné, ekologicky odbouratelné, ale patrně se nedočkáte ideální vůně. Obecně se jako úklidový tip používá ocet s naloženými kousky citrónu, případně citrónovými slupkami (stačí cca 2 týdny). Takový čistič je neuvěřitelně silný, má mírně zesvětlovací a bělící účinky a má mnohem příjemnější vůni, než čistý ocet. Tyto přípravky rozpouští všechny přírodní látky, takže se s nimi nemusíte bát čistit ani odpad v kuchyni nebo koupelně. 

Pokud nejste fanouškem chemie a přesto byste rádi použili přípravky založené na přírodní bázi, poohlédněte se například po nabídce firmy Frosh, která nabízí univerzální čistící přípravky na bázi octa a dalších přírodních látek, včetně esenciálních olejů, díky nimž zapomenete, že jste použili ekologický přípravek. Dokonce se v ekologické variantě dá sehnat i speciální sprej.

Jak vyčistit mikrovlnku octem

Snadné je vyčistit mikrovlnku octem. Zavřete do mikrovlnky hrneček, který bude z poloviny naplněný octem a z poloviny vodou. V mikrovlnce přiveďte tekutinu k varu, a to použitím na nejvyšší výkon (obvykle stačí několik málo minut). Poté co v mikrovlnce chvilku pracuje kyselá pára, vyjměte opatrně hrnek s rozpálenou tekutinou (už jej nebudete potřebovat) a mastnotu, která se mezitím uvolnila, setřete houbou nebo hadříkem. Podobně jako ocet poslouží roztok kyseliny citronové.

Jak vyčistit mikrovlnku citrusy

Do misky vložte několik plátků citronu (můžete přidat i pomeranč), přidejte trochu vody. Pusťte mikrovlnnou troubu na 5 minut na plný výkon. Spojení citronu a pomeranče zbaví mikrovlnku zápachu i mastnoty. Uvolněnou mastnotu, stejně jako v případě octa, stačí setřít hadříkem. Oba způsoby může do jisté míry nahradit “povaření” mokrého hadříku, načež se v troubě vytvoří pára. Dávejte si však pozor, aby hadřík nezačal hořet. Musí proto být zcela ponořený do tekutiny.

Na čištění všech povrchů v kuchyni (včetně mikrovlnné trouby) můžete použít napůl rozkrojený citrón nebo třeba odkrojky po vymačkání džusu.

Jak vyčistit mikrovlnku jedlou sodou

Jedlou sodu je možné využít jako čistící písek. Vyrobte kašičku z jedlé sody a trošky octu, citrónové šťávy nebo jenom vody. Důležité je, aby soda mastnotu lapala. Sama o sobě dokáže olej a nečistoty nasát, ale kyselá složka jejich strukturu naruší, takže není problém přípravky obměňovat. Soda se dá použít podobně, jako komerční sypké čistící přípravky, které používáte na plotnu, troubu nebo gril. Před abrazivními výrobky někteří výrobci však varují; tvrdé částečky mohou poškrábat lak v mikrovlnce. Takto porušená mikrovlnka může defekty narušovat pohyb mikrovln.

Čištění mikrovlnky pomocí chemie

Chemické preparáty jsou obecně používány kvůli rychlosti, praktickému balení a vůni. Pokud upřednostňujete rychlost a kompaktnost balení, volte přípravky z drogerie.

Jednoduché čištění mikrovlnky saponátem

Nejjednodušším přípravkem, který můžete použít na vyčištění mikrovlnky, je saponát na nádobí. Vlhká houbička s trochou saponátu si poradí s méně mastnými nečistotami na bázi vody. Silný saponát ve vyšší koncentraci může rychle vyčistit i těžší usazeniny, jako je mastnota nebo připálené jídlo, ale patrně mu to bude déle trvat. Nakonec se dá říci, že saponát na nádobí je úplně základní čistící přípravek, protože při pravidelném úklidu se dá využít úplně na vše, včetně mikrovlnné trouby.

Speciální přípravky na čištění mikrovlnky

Pokud si nejste jistí a nechcete sáhnout vedle, neuděláte rozhodně chybu, když si pořídíte přípravek speciálně určený pro údržbu mikrovlnných trub. Někteří výrobci nabízí vlastní navržené přípravky právě pro jejich spotřebiče (například AEG). 
Spreje na čištění mikrovlnky obsahují alkalické sloučeniny, které rozpouští dobře mastnotu i usazeniny. Mívají i antikorozní složku, která ochrání mikrovlnku v případě poškrábání. V neposlední řadě mívají také parfemace. Pokud patříte k lidem, kteří si nedovedou představit uklizený byt bez krásné vůně, patrně pro vás budou chemické přípravky ideální volbou. Pohybujte se v kategoriích mezi čistícími přípravky na trouby a mikrovlnné trouby. V nabídce jsou také čistící ubrousky, které si s nečistotami poradí velmi rychle.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat