Kdy je advent v roce 2024? A jaké jsou tradice?

Advent je magický čas naplněný očekáváním. Zapalujeme svíčky na adventním věnci, zdobíme domácnost, pečeme cukroví a posloucháme koledy. Jedná se o období čtyř neděl před Vánoci. Název advent pochází z latinského adventus, což znamená příchod, tedy příchod Krista. Na jaká data připadají adventní neděle?

Pokud jste věřící, advent máte spojený s dobou rozjímání. Pro všechny ostatní je to doba klidu a odpočinku. To je dáno i historicky – našim předkům skončila fyzicky náročná práce na polích a okolo hospodářství, a v zimě se začali věnovat domácím pracím (pletení, tkaní atd.).

První adventní neděle letos připadá na 1. prosince 2024.

Druhá adventní neděle vychází na 8. prosince 2024.

Třetí adventní neděle na 15. prosince 2024.

Čtvrté adventní neděle se dočkáte 22. prosince 2024.

Datum adventu je pohyblivé, odpočítává se právě od data Vánoc, konkrétně od 25. prosince (den Slavnosti Narození Páně). Proto každý rok připadá na trochu jiná data. Začátek je ale pevně stanovený na 27. listopadu až 3. prosince. Samotný Štědrý den tedy může vyjít i na 4. adventní neděli. Tomu tak právě bylo v roce minulém, v roce 2023. V letošním roce 2024 vychází čtvrtá adventní neděle na 22. prosince, z toho v úterý 24. prosince je Štědrý den.

Vánoce a vánoční svátky začínají po západu slunce Štědrého večera. To vychází ze starověké tradice, kdy den začínal už večer dne předcházejícího, nikoliv ráno, jak to máme dnes.

Kdy je první adventní neděle 2024?

První adventní neděle letos připadá na 1. prosince 2024. Podle tradice by se měla na adventním věnci zapálit fialová svíce, svíce proroků. Ta připomíná proroky Starého zákona, kteří předpověděli příchod Krista.

Adventní věnec by měl mít podle tradice tři fialové a jednu růžovou svíci. Místo fialových mohou být svíčky modré.

První adventní týden má mnoho z nás spojeno s pečením cukroví, zdobením domova (nejen dekoracemi, ale i jmelím) a také nakupováním dárků. Například během Black Friday (letos vychází na 24. listopadu, což je týden před prvním adventem). Je běžné, že obchody prodlužují otevírací doby, aby všichni stihli nakoupit, co potřebují.

Pokud plánujete pečení perníčků, první adventní neděle je ideální čas. To proto, aby perníčky stihly do Vánoc změknout. A nezapomeňte připravit adventní kalendáře! Začíná se 1. prosince 2024.

Kdy je druhá adventní neděle 2024?

Druhá adventní neděle připadá na 8. prosince 2024. Na tento den zapalujeme druhou fialovou svíčku, které se říká betlémská. Má vyjadřovat lásku a také jesličky v Betlémě.

Na 4. prosince připadá i svátek svaté Barbory, kdy se odřezávají tzv. barborky neboli větvičky. Vybírají se větve stromů a keřů, které mohou do Vánoc v domácích podmínkách rozkvést, například třesně, kaštany atd. Když barborka do Vánoc rozkvete, přinese to děvčatům štěstí a nejspíš se brzy vdají.  

Nezapomeňte, že 5. prosince je den, kdy chodí Mikuláš. Mikuláše s čertem a andělem můžete za drobný poplatek pozvat k sobě domů. Nebo se vydejte do města a dětem kouzelnou družinu ukažte. Co se malých dětí týče, buďte raději opatrní. Abyste je zbytečně nepolekali a svátek jim nezprotivili.

adventni nedele

Kdy je třetí adventní neděle 2024?

Letos třetí adventní neděle připadne na 15. prosince 2024. Zapalujeme třetí svíčku, tato má tentokrát barvu růžovou. Je to svíce pastýřská, která vyjadřuje radost nad blížícím se koncem postního období (dříve byl advent spojený s půstem) a také nad tím, že se brzy narodí Spasitel. Třetí neděle se jmenuje radostná.

Adventní doba se pomalu chýlí konci. Peče se poslední cukroví, nakupují poslední dárky. V některých domácnostech se na sklonku adventu staví betlémy. Jde o 800 let starou tradici, která sahá až ke svatému Františkovi z Assisi. Do Čech přinesli zvyk stavění betlémů jezuité.

Kdy je čtvrtá adventní neděle 2024?

Kdy je čtvrtá adventní neděle v roce 2024? Tento rok se jí dočkáte na neděli 22. prosince 2024. Zapaluje se poslední fialová nebo modrá svíčka, které se říká andělská. Ta představuje mír a pokoj. Poslední adventní neděle je spojená s kulturními a charitativními akcemi.

Někdo si už zdobí stromeček. Ten by se měl tradičně zdobit až 24. ráno, ale spousta z nás si ho chce užít o něco déle, a proto si ho ozdobíme s předstihem. Také se peče vánočka, někde se připravují betlémy, o kterých jsme se si říkali v minulé kapitole.

Připravují se mísy s ovocem a ořechy, které představují poděkování a modlitbu za úspěšný další rok. Na čtvrtou adventní neděli navazují Vánoce, Silvestr a Nový rok. Podívejte se, jaká bude otevírací doba obchodů na Vánoce.

Nejčastější dotazy

Kdy bude advent v roce 2024?

První adventní neděle letos připadá na 1. prosince 2024. Druhá adventní neděle vychází na 8. prosince. Třetí adventní neděle na 15. prosince. Čtvrté adventní neděle se dočkáte 22. prosince.

Jak se slaví advent?

Každou neděli se zapálí jedna svíčka na adventním věnci. Peče se cukroví a zdobí domácnost. Staví se betlémy a jak se přibližují Vánoce, přichází čas i na zdobení stromečku.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat