Účinné tipy, jak se zbavit stresu jednou provždy

Stres nebo nějakou stresovou situaci zažil určitě každý z nás. Žijeme v tak rychlé době, kdy jedna informace, situace či prožitek střídá okamžitě druhý. Je těžké se v tom vyznat a tyto každodenní přicházející prožitky nějak správně uchopit, uchovat a vstřebat. Ne nadarmo se říká, že naše duše ovlivňuje tělo a naopak! Pamatujte, že nelze být zdravý v rozbitém těle!

Nepříznivý vliv stresu na lidské zdraví

Asi nemusíme zmiňovat, že dlouhodobý stres má nepříznivé účinky a vliv na naše lidské zdraví. Obecně platí, že čím je člověk déle ve stresu, tím déle stresové hormony proudí tělem a způsobují různé zdravotní problémy či onemocnění. 

Oslabení imunitního systému 

Stres zhoršuje reakci těla na cizí útočníky z venčí. To znamená, že je tělo velmi náchylné k různým druhům onemocnění a častokrát potřebuje delší čas k zotavení a nebo úplnému uzdravení.

Duševní a psychické zdraví

Naše psychické zdraví může onemocnět, pokud často trpíme stresem. Příznaky jako úzkost, deprese, podrážděnost, rezignace nebo myšlenky na smrt jsou závažnými problémy, které je nutné urychleně a intenzivně řešit.

Kardiovaskulární systém 

Kardiovaskulární systém může být ohrožen, protože při stresu naše srdce funguje mnohem rychleji než v normálním a klidovém stavu. Srdce pracuje příliš dlouho, a to může vést k jeho přetížení. Důsledkem dlouhodobého stresu vás tedy může zastihnout onemocnění srdce, infarkt, vysoký krevní tlak a další onemocnění.

Trávicí systém, problémy se stravováním, obezita, nadváha nebo anorexie

Toto jsou problémy, které velmi často souvisí se stresem. V těchto případech je možná ztráta chuti nebo naopak může docházet k emočnímu přejídání. Dále může stres způsobit i další jiné problémy, jako jsou žaludeční vředy, průjem, zácpa, chronické bolesti v oblasti břicha a podobně. Dlouhodobý stres způsobuje obezitu pomocí stresového hormonu kortizolu. Obecně platí, že ve stresovém období je vhodné do svého jídelníčku zařadit některé z těchto potravin: zelený čaj, banány, losos nebo jakákoliv jiná ryba, mléko, jogurty, ovesné vločky, kešu a pistáciové oříšky, zdravá semínka nebo vysokoprocentní čokoláda. 

Problémy, které jsou viditelné na našem lidském těle 

Ve stresovém období vás mohou postihnout například různé vyrážky, ekzémy, akné, nadměrná ztráta vlasů, zhoršení zraku či šedá nevýrazná pleť včetně kruhů pod očima. S tím často souvisí problémy i se spánkem.

Pokud se často stresujete, vaše tělo rychleji stárne!

Jak se zbavit chronického stresu?

Pokud prožíváte občasný stres, nemusí být pro vás nijak nebezpečný. Ovšem pokud prožíváte stres chronický, tak se můžou vyskytnout závažné problémy. Chronický stres se uvádí jako dlouhodobý či trvalý stres. Mohou jej vyvolávat situace, které se často opakují, nebo v těchto situacích jste dostatečně dlouho nebo neustále. Pokud stres trvá natolik dlouho, že si jej už vlastně neuvědomujete, může přerůst v tak obrovský problém, že má nepříznivý vliv na vaše zdraví a poté vede k závažným zdravotním problémům. Zdali není chronický stres nijak řešen ani léčen může způsobit jiné a více závažné zdravotní problémy a onemocnění. Přestáváte stres zvládat? Jak z toho ven?

Důležité je si uvědomit, že jsem součástí chronického stresu, ten mne obklopuje a neustále ovlivňuje. Můžete začít podpůrnou léčbou pomocí CBD kapek nebo pomocí homeopatik či doplňků stravy s obsahem bylin a minerálů, které umí zvýšit schopnost organismu vypořádávat se s nadměrnou psychickou a fyzickou zátěží. Dále je vhodné navštívit svého praktické lékaře, psychologa či terapeuta a promluvit si s ním o svých vleklých problémech. Společně tak najdete správné řešení a cestu ven. 

Jak se zbavit stresu ze školy?
Jak se zbavit stresu ze školy?

Jak se zbavit stresu ze školy?

Nátlak učitele, nátlak spolužáku, čtvrtletka z matematiky a biologie nebo spousta dalších školních povinností? To jsou aspekty, které mohou ovlivňovat vaše dítě a dostat ho do stresového období. Možná to znáte ve svém okolí nervozita, unavenost, nespavost, hněv, bolesti břicha či nesoustředěnost. Toto jsou nejčastější příznaky stresu, které mohou vaše dítě ochromit. To všechno může mít bohužel poté negativní vliv na zdraví a tyto problémy se s dítětem mohou promítnout až do jeho dospělosti. Ze všeho nejdříve si s dítětem promluvte a najděte příčinu stresu, co ho stresuje a jaký podnět jej stresuje. Podle toho aktivně situaci řešte. Přinášíme pár zaručených tipů, jak lze předejít stresu a stresovým situacím a jak se se stresem lépe vyrovnat.

  • Systematické plánování – plánování je základ úspěchu. Věnujte pozornost všem zkouškám, písemkám, domácím úkolům a dalším důležitým činnostem.
  • Důsledné zapisování – zapisování a plánování všech důležitých informací je základem úspěchu. Je vhodné si připravit na každý den “To Do List” a za splněné, odškrtnuté úkoly dítě odměnit.
  • Dechová cvičení – krátké dechové cvičení dítě zkoncentruje a dodá potřebný klid. Soustředěné dýchání uvolní a uklidní jak tělo tak i mysl. 
  • Efektivní učení – je vhodné seznámit dítě se správnými technikami efektivního učení.
  • Zlepšit a změnit postoj k učení – pozvolná změna, podpora a motivace dítěte k učení a škole.
  • Neodkládat žádné úkoly – nejhorší je odkládání a posouvání úkolů a dalších starostí na potom. Úkoly se nakupí, čas uteče.
  • Kvalitní spánek – pravidelný, dostatečný spánek a odpočinek je základem úspěchu před stresem. Není nic horšího, když je tělo unavené, protože tím je organismus více náchylnější ke stresovým situacím.
  • Zdravá svačinka nebo oběd – pravidelný, zdravý, vyvážený jídelníček plný vitamínů a minerálů.
  • Pravidelný a dostatečný pitný režim – základem zdraví je obyčejná pitná voda, která má mimo jiné pozitivní vliv na starosti, problémy a stres samotný. Umí udržet jedince v bdělosti.
  • Sportování, pohyb, procházka – sportem nebo jakýmkoliv pohybem se stres rychleji odplaví a dítě přijde na jiné myšlenky.
  • Myslet pozitivnědobrá nálada, pozitivní myšlení a sebedůvěra. Špatné myšlenky je nutné vytěsnit!
Stres v práci
Pracovní stres. jak se zbavit pracovního stresu?

Jak se zbavit stresu z práce?

Mysleli jste si, že jste našli práci snů? Ale postupně se ukázalo, že tomu tak není? Možná se jedná jen o krátkodobé negativní pocity. Znepříjemnit situaci v práci mohou jak vaši spolupracovníci, spěch, problémy a úkoly, které pořád odkládáte pryč nebo nadměrné pracovní zatížení. Těmito tipy můžete svůj pracovní stres ovlivnit, předejít stresu nebo se naučit se stresem lépe vyrovnávat.

  • Sebevědomí na prvním místě – důvěřujte si a stůjte si za svojí osobou a tím, na čem pracujete a jaké vytváříte hodnoty. Nestresujte se z maličkostí a z toho, jak vás vnímají vaši kolegové.
  • Určete si priority – naučte se uspořádat si pracovní úkoly, které počkají, a které je potřeba udělat teď hned. Pravidelně si vytvářejte “To Do List”, co ten daný den je potřeba udělat. Nezapomínejte i na týdenní a měsíční plánování. Budete mít ve vaší práci systematičnost a také přehled. 
  • Plánujte si přestávky – pokud to lze, naordinujte si pravidelné krátké přestávky, abyste se mohli v klidu protáhnout nebo odreagovat. Krátká přestávka vám dodá více energie, než kdybyste 8 až 10 hodin soustavně v kuse pracovali a k tomu neefektivně.
  • Nenechte se vyrušovat – soustřeďte se na daný úkol, ten vyřešte, a poté řešte věci a úkoly méně důležité. Emaily, telefonáty, zprávy či osobní setkání s kolegy nechte na potom. Vytvořte si pravidla, aby vás v tu chvíli nic a nikdo nevyrušoval.
  • Hoďte se do pohody – není nic horšího, když se stresujete z důležité schůzky nebo prezentace, která ještě ani nezačala. Pokud trpíte panickým strachem zkuste některé z dechových cvičení, které vás uklidní.
  • Dostatečný a pravidelný pitný režim – obyčejná voda je základ vašeho zdraví a má pozitivní vliv na stres a starosti. Umí udržet jedince v bdělosti.
  • Plánujte si zdravý jídelníček – to co jíte v práci i doma samozřejmě hodně ovlivňuje vaši náladu a v konečném důsledku i vaše zdraví. Platí, že nezdravé jídlo namáhá a oslabuje tělo.  
  • Pravidelný odpočinek a spánek – zaměřte se na pravidelnost a především i dostatečný spánek a odpočinek. Tyto dva aspekty jsou důležité proto, abyste se cítili dobře a tím pádem lépe odolávali stresu. Pokud se často stresujete, připravte se na to, že vaše tělo bude rychleji stárnout

Jak se zbavit průjmu ze stresu?

Psychický neboli stresový průjem není pro člověka nic příjemného. Vyznačuje se průjmem, bolestí v podbřišku nebo křečemi, které vás mohou na danou chvíli ochromit. Průjem ze stresu se vytvoří při stresové situaci, kterou mozek vyhodnotí jako hrozbu, mozek vyšle stresové signály do střev. Tělo poté vylučuje škodlivé toxiny. Průjem vyvolaný stresem se obvykle zlepší nebo odejde samovolně po stresové události nebo situaci. Léčit stresový průjem je poměrně jednoduché. Udržujte své tělo dostatečně hydratované, tedy zvyšte příjem obyčejné vody, čaje, ovocných šťáv nebo polévek. Jezte malé množství jídla, v podobě rýže, těstovin, banánů a dalších potravin, které jsou pro vaše tělo dobře a snadno stravitelné. Naopak je vhodné se vyhnout jídlům, která jsou kořeněné, pálivé, smažené a obecně těžké na trávení. Pokud máte vypozorováno, že vám nic jiného nepomáhá, můžete využít odborných rad v lékárně. Dejte si pozor, pokud by se tento typ průjmu opakoval velmi často. V tomto případě je lepší navštívit lékaře a problém řešit s ním. 

Jak se rychle zbavit stresu?

Ať už vás potká stres nebo stresová situace vyvolaná ve škole, v práci, doma s partnerem nebo kdekoliv jinde existuje jednoduché řešení. Pokuste se jít do hloubky a popřemýšlejte o tom, co vás ve vašem životě tíží, trápí, popřípadě nedělá šťastnými. Poté najděte základní příčiny stresu, problémy nebo určité situace, které mají rychlé a snadné řešení. Tak ty vyřešte. Problémy, které mají náročné řešení a budou dlouhou trvat analyzujte, přemýšlejte nad nimi, dejte jim důkladnou péči a zaměřte se na ně a nalezněte východisko. Problémy, se kterými nic nemůžete dělat a nejdou nijak ovlivnit, nechte jít, protože je nevyřešíte a jen se budete zbytečně trápit. Někdy je vhodné navštívit praktického lékaře, psychologa nebo terapeuta, který vám může ukázat, jak z toho všeho ven. Nebojte si říci o pomoc.

5. účinných způsobů, jak se rychle zbavit stresu

  1. Nestůjte v roli oběti!
  2. Mějte se rádi a buďte na sebe laskaví!
  3. Relaxujte, meditujte, cvičte, dělejte to, co vás baví!
  4. Běžte ven na čerstvý vzduch!
  5. Dopřejte si kvalitní spánek!

Rychlou pomocí proti stresu může být i dobrý šálek bylinkového čaje (meduňka, levandule nebo třezalka), hrnek teplého mléka s medem. Obě dvě varianty vás pohladí po duši. 

Pokud jste spíše pro alternativní možnost a nechcete rovnou antidepresiva, prášky na spaní a další léky můžete vyzkoušet rychlou podpůrnou pomoc ve formě CBD doplňků stravy. Jsou často doporučovány v souvislosti s bojem proti stresu a mají příznivý vliv na naši nervovou a hormonální soustavu. Mají uklidňující účinky na nervy, umí zrelaxovat tělo a mysl a působí velmi pozitivně i na kvalitu spánku. CBD produkty jsou šetrné pro vaše tělo, neničí žaludek, ledviny, játra jako běžné konvenční prášky. 

Rozpoznáváme 3 fáze stresu

Jak váš organismus reaguje na nadměrnou zátěž můžeme přiřadit ke 3 fázím stresu.

  • Poplachová fáze je počáteční a při níž dochází k vylučování velkého množství hormonu adrenalinu. Dochází k tzv. stavu pohotovosti a organismus se připravuje na “na boj nebo útěk”. Zvyšuje se tak krevní tlak a srdeční tep. Možná zaznamenáte problémy s dýcháním a vyšším pocením. V této fázi se snaží váš organismus bojovat proti stresu a snaží se na něj zvyknout nebo jej zdolat.
  • Fáze rezistence neboli adaptace funguje na principu vyrovnání nebo také přizpůsobením dané situace. Projevy z počáteční fáze se uklidňují. Organismus jedince staví a buduje obranný mechanismus.
  • Fáze vyčerpání znamená, že váš organismus podlehl stresu, a to může mít negativní vliv na vaše zdraví. Častokrát už člověk není schopen fungovat normálně a nastupují onemocnění v podobně psychických nebo kardiovaskulárních problémů, trávicích poruch a dalších nepříjemných onemocnění, které člověka ochromí na dlouhou dobu.

Pozitivní stres

Abychom nakonec neskončili negativně, rozebereme si ještě pojem pozitivní stres odborně eustres. Definice pozitivního stresu se uvádí jako rozrušení reakce organismu na emočně kladné prožitky, jako jsou například radost z úspěchu, dosažení určitého cíle, očekávání pozitivní situace, zájem, pozornost nebo porozumění, kterou vy někomu věnujete nebo naopak on věnuje vám. Pozitivní stres vyvolává vzrušení a samovolnou produkci adrenalinu. Motivuje jedince k dosažení vytyčených cílů a přání a také vybičuje k lepším nebo vyšším výkonům a tím pádem snáze jedinec překonává překážky. Tento typ stresu není pro člověka nebezpečný, jelikož jedince obohacuje a zoceluje. Důležité je také zmínit, aby určitá přirozená míra pozitivního stresu nepřekročila tu přirozenou hranici. Máme na mysli tu míru stresového napětí, se kterým je člověk schopen se dobře vyrovnávat. Míra napětí by měla být pravidelně střídána také s uvolněním. 

Určitá míra stresu je přirozená a je nutná, jelikož jedince aktivuje, motivuje a zoceluje v dalších situacích.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat