Jak vyvařit dudlík a kojenecké láhve?

Vyvařování tedy sterilizace je nedílnou součástí péče o vaše miminko. Miminka a kojenci nemají tolik vyvinutou imunitu, mají oslabený organismus, jsou náchylní k onemocnění různého druhu a infekcím. Tudíž je vhodné je chránit před zdravotními komplikacemi, než jim obranyschopnost a imunita posílí. Do svého seznamu výbavy pro miminko byste si měli zařadit jeden ze způsobů sterilizování.

Jak často sterilizovat dudlík?

Jak často vyvařovat lahvičky, savičky, dudlíky a další pomůcky? Na toto neexistuje jednotná odpověď a každý doporučuje něco jiného. Obecně platí, že by se tyto pomůcky pro miminko měly sterilizovat minimálně jednou do týdne. Pokud je vaše miminko náchylnější k infekcím, má sníženou imunitu nebo problémy se zažíváním je vhodné sterilizovat pomůcky po každém krmení. 

Sterilizování by mělo probíhat od narození miminka až do minimálně 6 měsíců života. V druhé půlce roku života se miminko začne seznamovat s dalšími bakteriemi, proti kterým si začne budovat imunitu. Samozřejmě pokud chcete mít jistotu, můžete s vyvařováním pokračovat až do 1 roku života. 

Dudlík se sterilizuje stejným způsobem jako lahvičky, savičky a další pomůcky ke krmení.

Před samotnou sterilizací 

Před vyvařováním si umyjte ruce. Sterilizovat můžete jak lahvičky, savičky, dudlíky, prostě všechno, co jde a co používáte pro miminko.

Před samotným procesem sterilizace všechny pomůcky a předměty rozeberte na malé části a důkladně umyjte horkou vodou a prostředkem na nádobí nebo speciálním přírodním prostředkem, který je určen na dětské pomůcky. Na špatně dostupná místa používejte houbičku nebo malý kartáček, který se dostane až do těch nejmenších záhybů. Nezapomeňte na důkladné čištění i saviček a dudlíků, ve kterých se častokrát usazují nánosy bakterií. Pokud jsou některé pomůcky slizké, doporučujeme je umýt solí a poté je důkladně umýt čistou vodou. Pokud se vaše miminko pravidelně nechá uspávat mateřským nebo kojeneckým mlékem z lahvičky, věnujte čištění velkou pozornost.

Obzvláště věnujte pozornost pomůckám, které přijdou do styku s kojeneckým či mateřským mlékem. Bakterie v mléku jsou totiž velmi škodlivé pro miminka s nedostatečně vyvinutým imunitním systémem.

Nezapomeňte na lahvičku a do hodiny mléko vylijte a lahvičku důkladně umyjte. Čištění provádějte důkladně, aby byly odstraněny všechny zbytky mléka, protože samotnou sterilizací odstraníme jen bakterie z povrchu. Zaschlé nánosy se procesem sterilizace bohužel neodstraní. Věnujte také pozornost na poškozené a prasklé pomůcky. Ty ihned vyhoďte a dál nepoužívejte. Praskliny a další poškozená místa jsou výživnou půdou pro nebezpečné bakterie.

Lahvičky, savičky, dudlíky a další pomůcky, které jsou často používané po nějaké době vyhoďte a nahraďte novými. Mohou v sobě skrývat velké množství bakterií.

Způsoby sterilizace

Zde si důkladně představíme všechny možné způsoby sterilizace. Je jen na vás, který způsob vám bude blízký a budete je používat.

Sterilizace vyvařováním neboli převařením

Způsob vyvařování je jedním z nejstarších tradičních způsobů, protože jej používali i naše babičky. Sterilizace je pomocí vařící vody. Výhodou je, že tento způsob nevyžaduje žádné speciální vybavení, pouze to, co máme všichni doma, hrnec a vodu. Vyvařování je finančně nenáročné. Nevýhodou je, že pokud často převařujeme lahvičky nebo jiné předměty počítejte s rychlejším opotřebením a také se na nich více usazuje vodní kámen. Při samotném vyvařování musíte dbát na zvýšenou bezpečnost, protože pracujete s horkou vodou. Sterilizaci a její proces je nutné kontrolovat a sledovat.

Postup: hrnec naplňte studenou vodou a vložte do něj předměty, které chcete vyvařit. Dejte si pozor na to, aby lahvičky či jiné předměty nevyplavaly na hladinu. Vodu uvedeme k varu. Vaříme cca 5-10 minut. Sterilizované předměty opatrně vyjměte a nechte vychladnout. 

Tento způsob sterilizace je vhodný pro ty, kterým tento způsob nevadí a nepotřebují si kupovat další nové přístroje. 

Sterilizace parním sterilizátorem

Pokud se rozhodnete sterilizovat pomocí páry, musíte si pořídit speciální elektrický parní sterilizátor. Na trhu jich existuje velké množství typů, tvarů a velikostí. Vybírejte dle vašich preferencí a množství lahviček, které potřebuje najednou vysterilizovat. Sterilizátor funguje v kombinaci vysoké teploty a vodní páry, která odstraní nežádoucí bakterie. Proces sterilizace je velmi jednoduchý a velmi rychle hotový. Další výhodou je velká úspora času, není potřeba proces sterilizace kontrolovat a přístroj zaručí, že vysterilizované předměty nebudou mít nepříjemný zápach. Nevýhodou je nutnost pořízení nového přístroje, který je finančně náročnější. 

Postup: elektrický sterilizátor zapojte do zásuvky a zapněte. Dále se řiďte dle návodu výrobce, tzn. že všechny předměty (lahvičky) vložte na uvedené místo otvorem dolů. Zapněte tlačítko a počkejte na výsledek. Proces sterilizace trvá obvykle okolo 10 minut a není třeba jej kontrolovat.

Sterilizace pomocí elektrického parního sterilizátoru je vhodný pro zaneprázdněné rodiče, kteří nemají čas, chtějí si tak usnadnit práci a nevadí jim zainvestovat do dalšího přístroje.

Sterilizace v mikrovlnné troubě

Tento způsob sterilizace funguje na podobné bázi jako sterilizování elektrickými parními sterilizátory. Sterilizační box není finančně náročný. Další výhodou je jednoduché a praktické použití a rychlý proces sterilizace. Sterilizátor je lehký na případné přemisťování. Pořizovací cena není finančně nákladná. Před samotným pořízením si detailně zkontrolujte rozměry vaší mikrovlnné trouby a sterilizátoru, abyste předešli tomu, že se vám sterilizátor nevejde do vaší mikrovlnné trouby. 

Postup: ještě před tím, než začnete sterilizovat předměty v mikrovlnné troubě, důkladně ji vyčistěte od zbytků jídla a dalších nečistot. Sterilizátor určený do mikrovlnné trouby naplňte určitým obsahem vody (řiďte se vždy pokyny výrobce) a předměty k vysterilizování vložte do nádoby. Nádobu uzavřete, vložte do mikrovlnné trouby a tu zapněte. Proces sterilizace trvá okolo 2-5 minut, vždy se řiďte tím, co říká výrobce. Mikrovlnná trouba vás sama upozorní na konec sterilizace.

Sterilizace prostřednictvím mikrovlnné trouby je ideální pro rodiče, kteří jsou zaneprázdnění a chtějí svůj čas využít efektivně. Tento sterilizační box je díky své nízké hmotnosti vhodný i na časté přemisťování. 

Sterilizace pomocí sterilizačních tablet a roztoků

Tento způsob sterilizování je nejméně obvyklou formou a funguje na principu odstranění bakterií pomocí speciálního sterilizačního prášku nebo rozpustných tablet. Výhodou je, že není potřeba kupovat speciální drahé přístroje. Nevýhodou je, že tyto tablety a roztok obsahují chemické látky a sterilizované předměty budou tak cítit nepříjemným zápachem po chemikáliích.

Postup: před samotnou sterilizací předměty vypláchněte studenou převařenou vodou. Poté do vámi zvolené nádoby nalijte studenou vodu a do ní ponořte předměty ke sterilizaci. Dále sterilizační tablety nebo roztok vložte do vody. Obvykle tato sterilizace trvá asi 15-30 minut.
Jde o sterilizaci za studena, tudíž je způsob sterilizace vhodný pro rodiče nebo pro jedince, kteří nemají možnost sterilizace dalším jiným způsobem. 

Sterilizujte i nově koupené dudlíky, lahvičky a dalších pomůcky.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat