Co je to pojezd u sekačky a jak funguje?

Víte, co je pojezd u sekačky a k čemu je dobrý? Tato vychytávka vám ulehčí práci na zahradě. Jestli vás sekání unavuje, je to něco, co stojí za to zvážit. Poradíme, jak to celé funguje a jak ho případně vypnout. Sekačku s pojezdem totiž můžete využít i jako docela obyčejný stroj.

Sekačka s pojezdem, co to je

Sekačka s pojezdem využívá část motoru k pohonu kol. To znamená následující. Když je v provozu, pohybuje se zčásti vlastní silou, kterou generuje z motoru, akumulátoru nebo elektřiny. Pro vás z toho plyne jediné – sekání trávníku přestává být tak namáhavou činností.

Určitě sami dobře víte, jak náročné sekání může být. Obzvlášť pod horkým letním sluníčkem a s plnícím se košem na trávu, který neúprosně zvyšuje hmotnost celého stroje.

Díky tomuto vylepšení to sekačka odpracuje celé za vás. Tedy, skoro celé. Samozřejmě za ní musíte stále stál a udávat směr, jakým se pohybuje. Tak dokonalá, že by byla automatická, bohužel není. Ovšem odpadá nutnost tlačit sekačku před sebou.

Sekačku s pojezdem využijete i na mulčování. Ale abyste se do toho mohli pustit, musíte koupit sekačku vyrobenou přímo na mulčování. Bude vybavená speciálními noži. Pokud už sekačku s pojezdem doma máte, informujte se u výrobce, jestli by se na ni nedali přikoupit komponenty na mulčování. Občas je to možné.

Proč se do toho pouštět? Mulčování je skvělý způsob přirozeného hnojení trávníku. Posekaná tráva zůstane na místě, pomalu se rozloží a dodá živiny půdě. Tento typ ošetření se provádí jen několikrát během sezóny.

Jak pojezd u sekačky funguje

Zajímavá vás technická stránka věci? Pojďme se podívat na to, jak sekačka s pojezdem vlastně funguje. Pojezd u sekačky je řešený jednoduše, nejde o nic složitého. Jestli máte sekačku bez možnosti regulace rychlosti, pak stačí zmáčknout ovladač a připojí se pohon kol.

Sekačka bez regulace rychlosti se pohybuje okolo 4 km/h. Pro seniory nebo osoby se sníženou pohyblivostí by to mohlo být příliš. To samé platí pro náročnější terén. Raději sáhněte po jiném typu.

Sekačky, které umožňují regulovat rychlost, jsou vybavené převodovkou. Tu ovládáte pomocí páky na madle. Pozor, tuto páku je potřeba celou dobu sekání držet, jinak pohánění zadních kol nefunguje.

Potom je tu třetí typ. Tzv. plynule regulovatelná sekačka. U ní se reguluje rychlost pojezdu pomocí variátoru. Chod je plynulý a obsluha komfortnější než u předchozích typů.

Jak vypnout pojezd u sekačky

Pojezd u sekaček můžete i „vypnout“. Tedy, vlastně stačí, abyste ho prostě nezapínali. Zařízení potom bude fungovat a sekat jako úplně normální běžná sekačka. To znamená, že pohonem jste vy. Někdy vám to může usnadnit manipulaci, třeba když potřebujete zacouvat atd. 

dá se pojezd u sekačky vypnout

Jaké jsou sekačky s pojezdem?

Benzínové sekačky s pojezdem

Benzínová sekačka je spolehlivý pomocník všude tam, kde není v dosahu elektřina. Body k dobru jí musíme přičíst také za vysoký výkon a schopnost poradit si i v náročném terénu. Díky benzínové sekačce s pojezdem zvládnete bez obtíží posekat i zahradu, která není perfektně rovná. Počítejte však s vyšším hlukem.

Elektrické sekačky s pojezdem

Výkonné a tiché. Oproti benzínovým sekačkám nejsou tak těžké a při sekání nevylučují exhaláty. Jsou snadné na obsluhu. Bohužel se s nimi nedá sekat v dešti, jelikož je musíte zapojit do sítě. A ne všichni máme na zahradě perfektní dosah k elektřině. Někdy by kabel nemusel stačit.   

AKU sekačky s pojezdem

Další variantou jsou akumulátorové sekačky s pojezdem. Mají menší hmotnost, takže jsou snadno ovladatelné. Nemusí se zapojovat do elektřiny, zároveň jsou nezávislé na benzínu. Pohání je akumulátor, který bohužel nemá nekonečnou výdrž. Tento typ ale není tak častý jako předchozí dvě kategorie, což je dáno právě obecně nižší hmotností AKU sekaček.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat