Jak naložit maso, sýr a další pochutiny na uzení

Máte rádi uzené maso a sýry? Začněte s uzením co nejdříve. Pořízení udírny na zahradu už není tak nedostupné, ani drahé a už nyní můžete snít o tom, jaké dobroty si naložíte na uzení. Těšíte se víc na bůček, pstruha, nebo goudu?

Je pro vás stavba udírny nedostižná? Možná byste měli přemýšlet o možnosti si postavit dřevěnou udírnu svépomocí. Je to jednoduchá záležitost. Není již třeba investovat desetitisíce do vybudování luxusního vybavení.

Základní solící směs na uzení

Nakládejte maso do soli s dusičnany, abyste zabránili kažení. Dusičnany navíc pomáhají zbarvení masa dorůžova. Směs připravte v poměru 30 g dusičnanu draselného na 1 kg kuchyňské soli a 30 g cukru moučky. Pak budete na 10 kg masa potřebovat 250 g této směsi a až 400 g česneku podle chuti. Maso naložte na 4 až 6 týdnů. U rychlosolí můžete zvolit kratší interval. Rycholosoli jsou významné právě podílem dusitanů, které chrání maso před bakteriemi. Mnoho dusitanů v potravě škodí, avšak menší množství v mase můžete dorovnat doplněním vitamínu C, například salátem podávaným k masu.

Obsah ↑

Solení na sucho

Suché solení se používá při nakládání masa na klobásy a salámy. Maso krájené na malé kousky se promíchá se solící směsí. Nechejte ho ležet asi dva dny, poté jej naplňte do střívek. 

Obsah ↑

Mokré solení

Při mokrém solení se solící směs povaří ve vodě. Je možné přidat koření a bylinky, jaké uznáte za vhodné. Používá se polévkové koření (černý pepř, nové koření, bobkový list), ale také jalovec nebo rozmarýn. Připravený lák se ředí s vodou tak, že jeho koncentrace bývá 7 až 12 %. Na 10 kg masa budete potřebovat 5 litrů směsi. Maso do ní zcela ponořte (ideální je zatížit ji). Dvakrát týdně maso protočte (horní dolů a naopak).

Obsah ↑

Jak naložit drůbež a ryby

Nejoblíbenější ryby na uzení jsou makrela, kapr, pstruh a losos, ale vhodné jsou i jiné tučné ryby, jako je sumec, úhoř nebo tolstolobit. U kuřete udíme tučné části (stehna), nebo celé tělo. Drůbež nakládáme namokro na 1 – 5 dní, udíme je při teplotě 80 – 90 °C až 4 hodiny. Drůbež vcelku může ležet v marinádě i tři dny, jednotlivé části stačí naložit na několik hodin. Maso vybírejte takové, které pochází z důvěryhodného etického chovu, kde jsou zvířata dobře krmena, mají přístup k čerstvé vodě, vzduchu i potravě a jejich maso je pak mnohem chutnější. Nesázejte na nízkou cenu, za níž můžete pořídit maso pochybné kvality, chuti i barvy. 

ryby na uzení

Ryby můžete naložit oběma způsoby. Kůži trochu nařízněte a osolte ji více. V břiše naopak solte méně. Použít můžete i hrubou sůl. Namokro můžete připravit lák, 10 litrů vody s 300 g soli. Přidat můžete i citron a bylinky. Lák se používá vychladlý, pod 12 stupňů.

Obsah ↑

Jak naložit vepřové maso

Z prasete se používá k uzení koleno, bůček, žebra, krkovice, kotleta a další tučné části. Oblíbená je také kýta nebo jazyk či slanina. Naložením do soli dosáhneme zvýraznění chuti a puštění šťávy. Používáme čerstvé maso, nikoli mražené, avšak po porážce by mělo být chvilku uleželé. Nechte maso ležet v teplotě okolo 5 °C. 

Obsah ↑

Jak naložit sýr

Pokud chcete vedle masa nějakou jinou alternativu k posezení nebo jako výslužku těm, co nejedí maso často, zkuste udit sýr. Doporučuje se použít obyčejný eidam 35% nebo 40%. Vhodná je také gouda nebo ementál. Sýr se nemusí složitě nakládat, kus ho prostě vložte do punčochy a můžete udit. Mlsní jazýčkové mohou použít směs strouhaného sýra, hub, papriček či ořechů. Směs se pak vloží do punčochy. Udírna se předehřeje na 30 °C a po vložení sýra se teplota zvyšuje až na 80 °C. Uzení probíhá až 4 hodiny.

Obsah ↑

Jak udit jiné pochutiny

Vařená vejce můžete udit nad žhavými třískami na 150 °C asi 10 minut. Brambory můžete udit omyté a posolené na 180 °C necelou hodinu. Houby vařené ve slané vodě můžete udit v kovovém sítu až 4 hodiny. Pozor ale, aby už nepouštěly vodu z vaření.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

      Přidejte komentář

      Enable registration in settings - general
      Srovnat produkty:
      • Celkem (0)
      Srovnat