Jak vyčistit matraci od odolných skvrn i zápachu

Matrace. Každému z nás vyhovuje trochu něco jiného, ať už jde o tvrdost, tloušťku nebo materiál. Ovšem všichni se shodneme v tom, že nechceme spát na zapáchajícím, ani špinavém kuse. Bohužel jde o poměrně rozměrnou součást výbavy, a tak ji nemůžeme jen tak vzít a dát do pračky nebo na čištění. Musíme si s ní poradit tak, jak je. A my víme, jak na to!

Myslíte si, že máte před sebou skvrny, se kterými nejde hnout a matrace je kvůli tomu zcela na odpis? Není tomu tak. My vám poradíme, jak vyčistit matraci od moči, jak vyčistit krev z matrace i jak vyčistit matraci od roztočů. Není to nic, co byste vlastními silami nezvládli a rozhodně kvůli tomu není třeba volat odborníky.

Matrace se dá vyčistit jak pomocí silnější chemie, tak jedlou sodou. Jedlá soda v domácnosti je účinný a levný pomocník, který je šetrný k vašemu zdraví a přírodě, ale nelítostný vůči skvrnám, zápachu a plísním.

Díky tomu, že pohlcuje pachy, je na boj proti nepříjemnému odéru hotovou spásou. Oproti parfémovaným osvěžovačům a dalším přípravkům je mnohem efektivnější, a navíc ničemu neškodí. Pomůže vám nejen na matraci, ale i při čištění koberce.

Jak vyčistit matraci od moči

Rodiči s malými dětmi často řeší problém, jak vyčistit počůranou matraci. Základem je mít pratelný chránič na matraci, který můžete v případě potřeby svléknout a dát do pračky. Moč se ale často dostane i pod něj, a proto je potřeba vyčistit moč z matrace.

Nejprve skvrnu vysušte papírovou utěrkou. Co zbylo, otřete vlhkým hadříkem. Na špinavou část nasypejte jedlou sodu a zakápněte ji šťávou z citronu. Doporučujeme na místo nastříkat i trochu octa, má totiž antibakteriální účinky – ocet v domácnosti je skvělý na boj proti bateriím a špíně.

Kašičku vmasírujte, v případě potřeby přidejte trochu vody, abyste vytvořili hustou kaši. Nechte ji na místě a otevřete okna, aby kaše rychleji zaschla. Zrníčka suché jedlé sody vyluxujte vysavačem.

Další variantou je použít čistící prostředek s alkoholem. Ty jsou už ale o něco méně šetrné a mohou vadit například alergikům.

Povlak na matraci vraťte, až bude dokonale suchá. Jinak by mohla začít plesnivět.

Jak vyčistit zažloutlé skvrny z matrace

Trápí vás skvrny od potu? V rozprašovači smíchejte ocet, vodu a kyselinu citronovou. Nastříkejte na zažloutlá místa, vetřete dovnitř hadříkem a nechte působit. Skvrny po chvíli zmizí. Než ji opět povlečete, nechte matraci dobře proschnout.

Jak se zbavit zápachu na matraci

Matrace může začít časem zapáchat. V rozprašovači smíchejte ocet s vodou a trochu jedlé sody (musí být hladká, aby neucpala hadičku rozprašovače) a nastříkejte ho na matraci. Do roztoku klidně přidejte pár kapek esenciálního oleje, například citrusového nebo rozmarýnového. Působí antibakteriálně. Nechte zaschnout. A zápach je pryč.

jak vyčistit moč z matrace

Jak vyčistit krev z matrace

Tak jako při čištění sedačky, i během péče o matraci čas od času musíme řešit skvrny od krve. Jak vyčistit krev z matrace? I zde doporučujeme sáhnout po jedlé sodě v kombinaci se solí. Smíchejte ingredience společně s vodou do husté pasty a tu natřete na matraci. Otevřete okna a nechte směs, ať zaschne. Suché zbytky vyluxujte pomocí vysavače. Dejte si pozor, aby matrace dobře oschla.

Krev z matrace odstraňte co nejdřív. Zaschlé krve se zbavuje podstatně hůř.

V případě, že má na sobě matrace staré skvrny od krve, vezměte si na pomoc jedou sodu a smíchejte ji s octem nebo s kyselinou citronovou. Ráno vyluxujte. Vše na neste na matraci a nechte působit přes noc. Skvrna nezmizí zcela, ale měla by být o hodně světlejší.

Jak vyčistit matraci od roztočů

Roztočům se daří ve vlhkých místech. Snažte se proto matraci udržovat v suchu a alespoň jednou za měsíc ji vyvětrejte. Vůbec nejlepší je, pokud na ni necháte svítit světlo, jelikož prachomilné roztoče sluneční paprsky hubí. Roztoči také nenávidí mráz, proto v zimě, kdy není tolik sluníčka, dejte ji na chvíli vymrznout.

V případě, že máte doma alergika, doporučujeme koupit matraci z hypoalergenních materiálů.

Co dál můžete proti roztočům udělat? Každých pár měsíců matraci vysajte vysavačem, i ten dokáže pohltit velkou dávku nezvaných hostů. A to zejména vysavače s HEPA filtrem. Ty zajistí opravdu hloubkové čištění, které zachytí i nejjemnější alergeny. Další možností je použít parní čistič.

Dalším trikem, který na roztoče zabírá, je opět jedlá soda. Stačí ji na matraci nasypat a nechat působit cca 10 hodin. Potom sodu vysajte.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat