Nejčastější závady praček, jak je vyřešit?

Pračka je jedním z nejužitečnějších spotřebičů v domácnosti. Nejrůznější funkce pračky usnadní praní, ušetří váš drahocenný čas a umí šetřit energii a spotřebované množství vody. Připravili jsme pro vás praktické tipy a rady, jak předejít poruchám praček a také přehled nejčastějších závad, které se u praček vyskytují a je možné je vyřešit z domova. 

Prevence aneb jak předejít poruchám na pračce

Ať je to zápach z pračky, porucha napouštění nebo vypouštění vody, pračka není schopna prádlo odstředit. Pamatujte, že důležitou součástí prevence je důkladná a pravidelná údržba pračky a také správná manipulace a její obsluha

Přinášíme vám přehled nejčastějších závad, které se u praček mohou vyskytnout. Ty jednodušší a méně závažné můžete vyřešit sami doma a na ty komplikovanější si budete muset zavolat odborného servisního technika.

Výhodou chytrých praček je, že prostřednictvím displeje se vám mohou zobrazit chybové kódy konkrétních závad, podle kterých je možné najít příčinu a závadu vyřešit.

Pravidelná údržba pračky

Abyste předešli nepříjemným závadám a poruchám, které vaši pračku vyřadí z provozu, doporučujeme pravidelnou údržbu. Pravidelně o pračku pečujte a důkladně ji čistěte. Čistěte, jak vnitřní prostory pračky, tak i další komponenty jako jsou přívodní nebo odtoková hadice nebo filtr. To je místo, kde se mnoho nečistot zachytí a poté pračka nefunguje tak jak má. 

Nevhodné předměty

Před každým praním si nastudujte symboly praní a další piktogramy, které jsou na štítku oblečení znázorněny. V druhé řadě zkontrolujte kapsy u kalhot. Mohou se tam ukrývat nevhodné předměty, které mohou pračku poškodit. Největší hrozbou jsou drobné kovové nebo plastové předměty jako jsou mince, zipy, kovové sponky, hřebíky a podobně. Dalšími nevhodnými předměty jsou papírové kapesníky, které mohou ucpat odtok a filtr.

Oblečení, které má zip nebo knoflíky vždy před praním zapněte, aby se tím, zmírnily nárazy a nepoškodily buben nebo skleněná dvířka. Nezapomeňte chránit své oblíbené kousky oblečení (spodní prádlo, luxusní nebo oblečení s jemnou tkaninou) a dávejte je do bubnu v pytlíku na praní. Tím ochráníte jak své prádlo, tak i pračku. Velmi častým problém je totiž kostice od podprsenky, která se může zapíchnout do bubnu. 

Nevhodné množství prádla 

Pračku zapínejte vždy až když je řádně naplněná vždy s ohledem na její maximální kapacitu. Nezapomeňte využívat úsporné režimy, které šetří vodu, tak i energii. Pračka má při každém svém pracím programu určitou přípustnou hmotnost, takže ji v žádném případě nepřeplňujte.

Pokud pračku naplníte více, než je vhodné, prádlo nebude vyprané dobře, pračka při velkém zatížení nebude moci správně buben vyvážit a bude mít problém s odstřeďováním. Přetížení bubnu nadměrně zvyšuje tlak, například při vysokých otáčkách, a to může způsobit například poškození ložisek bubnu nebo bubnu samotného.

Nevhodné množství pracího prášku a aviváže

Dalším důležitým krokem je, abyste dodržovali pokyny správného dávkování pracích prášků nebo aviváží. Nadměrné dávky pracího prášku mohou způsobit poškození oblečení a také pamatujte, že díky většímu množství prášku, oblečení mít čistší nebudete. Příliš mnoho aviváže nebo pracího gelu může způsobit, že se vytvoří nadměrné množství pěny, které se dostane bubnem ven. Pěna může poškodit okolí pračky a její elektroniku.

Naopak nízká dávka pracího prášku může způsobit, že vaše oblečení bude zaprané a jeho vzhled nebude tak pěkný. Špína a skvrny zůstanou na oblečení a nebude snadné se jich již zbavit. 

Nadměrné dávkování pracího prášku pocítí vaše peněženka i životní prostředí.

Dodržujte pokyny výrobce pračky 

Posledním důležitým bodem je respektování pokynů výrobce pračky. Dodržujte pokyny výrobců a přečtěte si návod k pračce. Nezapomeňte na bezchybnou instalaci pračky a také manipulaci při praní, abyste předešli dalším možným závadám.

Zápach z pračky

Pokud vyndáte čerstvě vyprané prádlo z pračky a cítíte, že nevoní tak jak by mělo, pokuste se příčinu vyřešit sami.

1. Pračku pořádně vyčistěte

Jednou z možností je, že je pračka nedostatečně vyčištěná. Pamatujte, že pokud pračku využíváte velmi často, potřebuje jednou za čas vaši důkladnou údržbu a péči. Nahromaděná špína z oblečení nebo obrovské nánosy pracího gelu, prášků nebo aviváží vám právě mohou způsobit nepříjemný zápach. Pračku vyčistěte kompletně a důkladně a nezapomeňte na další komponenty pračky. 

Vyčistěte gumové těsnění u dvířek a prostor v něm a okolí těsnění. Vyčistěte buben, zásobníky na prášek a na aviváž. Nezapomeňte na filtr, který plní funkci zachytávání vlasů, chlupů a dalších drobných nečistot nebo i drobností, které zapomenete v kapse od kalhot. Zkontrolujte a vyčistěte odpadní a napouštěcí trubky. Odpadní trubky pořádně propláchněte, protože se v nich mohou usazovat zbytky pracích prášků a tím se mohou rozšířit plísně a další bakterie.

Doporučujeme čištění pračky provádět pravidelně a především důkladně. Můžete vyzkoušet volně dostupné chemické čistící roztoky nebo například přírodní varianty z obyčejného octu, kyseliny citronové nebo sody. Ať si vyberete jakoukoliv variantu, zapněte pračku naprázdno s čistícím roztokem a na co nejvyšší teplotu. Zkontrolujte ve svém návodu, zdali nedisponuje pračka čistícím programem.

2. Nepoužívejte jen šetrné programy 

Další možnou příčinou nepříjemného odéru může být příliš časté praní šetrnými programy. Tyto šetrné prací programy mají obvykle nízkou teplotu vody a nízké otáčky. Nízká teplota si neporadí s bakteriemi. Ty se budou šířit vesele dál. 

3. Perte i na vyšší teploty

Obvykle stačí, když většinu vašeho běžného oblečení, co nosíte perete od 30-50 °C. Pokud to jde, určitě pračku využívejte i na programy, které disponují vyššími teplotami. Jestliže máte v plánu prát ručníky nebo ložní prádlo můžete ho vyprat na teplotu 60 °C. Naopak kuchyňské utěrky, které mají zaschlou špínu a mastnotu můžete vyprat i na 90 °C. Směrodatné by pro vás měli být cedulky na oblečení a další textilie, kde je přehledně označeno, jak oblečení správně vyprat. 

Kvalitní prací prášky vyperou prádlo perfektně i s nízkými teplotami, ale to bohužel nesvědčí pračce. 

4. Dostatečně pračku větrejte

Po každé vyprání nechte dvířka pračky a zásobník na prací gely dostatečně dlouho otevřené, aby v ní nezůstal horký, vlhký vzduch a přebytečná voda. Pokud zapomenete může se totiž stát, že voda a vlhký vzduch zatuchne a tím se rychleji vytvoří plísně, další bakterie a nepříjemný zápach. Další výhodou otevřených dvířek je, že tolik neopotřebováváte gumové těsnění a vydrží tak déle funkční. 

5. Starejte se o pračku pravidelně

Jak už navždycky předejít nepříjemnému zápachu? O pračku se starejte a čistěte ji pravidelně. Odborníci radí, že ke každému praní můžete nalít trochu octa do nádobky na aviváž. Výsledná vůně prádla nebude cítit po octu, ale neutralizuje zápach z pračky a také zajistí zanášení pračky vodním kamenem a dalšími nečistotami. Jestliže máte v domácnosti hodně tvrdou vodu, můžete ke každému praní přidat sodu na praní, která vodu změkčí, a tudíž bude odstraňovat vodní kámen. 

6. Zavolejte servisního technika

Pokud jste vyzkoušeli všechny možné varianty ošetření vaší pračky a zápach je stále cítit. Zavolejte si servisního technika, který by zkontroloval vaši pračku uvnitř. Konkrétně topnou spirálu, čerpadlo a další vnitřní mechanismy, které mohou být poškozené nebo silně znečištěné.

Pračka je hlučná

Pokud vám pračka cestuje, skáče po podlaze nebo vydává nepříjemný hluk, důvodů může být několik. 

1. Špatná vyváženost pračky 

Zkontrolujte, zdali má pračka nastavitelné nožičky ve správné poloze. 

2. Cizí předměty v bubnu

Zkontrolujte, zdali se v bubnu nenachází cizí předměty (knoflíky, klíče, hřebíky, mince a podobně). 

3. Ucpaný filtr

Vyčistěte filtr, ve kterém mohou být cizí předměty nebo další nečistoty. 

4. Pračka se při fungování dotýká zdi

Pokud je pračka blízko zdi nebo jiného tvrdého povrchu, může při praní nebo odstřeďování narážet do zdi. Pračku odsuňte, tak aby měla dostatečně volný prostor.  

5. Pračka je přeplněná

Možná jste pračku přeplnili. Tudíž výsledek praní nebude dostatečný a také je možné, že bude mít problém s odstřeďováním. 

6. Uvolněná nebo opotřebovaná ložiska či tlumiče 

Pokud umíte zkontrolovat vnitřní částí a mechanismy pračky můžete se podívat, v jakém stavu jsou ložiska a vnitřek celé pračky, avšak nezapomeňte pračku vypnout a vypojit z elektrické sítě. 

7. Nemůžete přijít na příčinu?

Pokud nedokážete zkontrolovat vnitřek pračky sami, zavolejte si servisního technika ke kontrole. 

Prací prášek a aviváž zůstává v zásobníku

Možná se vám stalo, že vám pračka doprala a v zásobníku zůstala aviváž nebo celý prací prášek? Nejčastější závadou je, že je ucpaný zásobník nebo hadička. Zásobník totiž funguje tak, že je vyplavovaný vodou, která je přečerpána přes přívodní hadičku. 

1. Vyčistěte celý zásobník

Vyjměte zásobník a pořádně jej vyčistěte od vše nánosů pracího prášku a také aviváže. A nezapomeňte také na vnitřní okolí pračky, kam se zásobník zasunuje. Nejlépe toto prostředí vyčistíte kartáčkem. 

2. Vyčistěte přívodní hadičku 

Další možností je zanesení přívodní hadičky, která funguje tak, že přečerpávací přívodní hadičkou je zásobník vyplavován.

Pračka nenapouští vodu

Naplníte pračku prádlem, nastavíte konkrétní program a zmáčknete tlačítko start a pračka nenapouští vodu? 

1. Zavřený přívod vody nebo kohoutek k pračce

Nejprve zkontrolujte, zdali nemáte zavřený přívod vody do celého domu nebo pouze zavřený kohoutek k pračce. Dále se informujte, zdali právě neprobíhá odstávka nebo havárie vody ve vašem bydlišti. 

2. Špatně zavřená dvířka pračky

Dále zkontrolujte, zdali jsou správně zavřená dvířka.

3. Nízký tlak vody

Pokud se voda do pračky nenapouští na vině může být nedostatečný tlak v rozvodu vody. Zkontrolujte, jak vám rychle nateče dřez nebo kbelík vody. Avšak některé chytré pračky si s tímto problémem dokáží poradit, jen trvá delší čas, než se voda do pračky napustí.

4. Ohnutá, ucpaná nebo zlomená přiváděcí hadice

Zkontrolujte celou přívodní hadici k pračce, zdali není nějak poškozená, zlomená nebo ohnutá. Dalším problémem může být, že bude tato hadice ucpaná od nějakých nečistot.

5. Ucpaný filtr

Pravidelně filtr čistěte, abyste předešli jeho ucpání od drobných věcí a dalších nečistot.

6. Porucha na řídící jednotce

Závada může být i na straně pračky a v její řídící jednotce. V tomto případě je nutné zavolat servisního technika. 

Pračka nevypouští vodu

Velmi častou poruchou je nevypouštění vody. Voda při cyklu praní se nevypustí a zůstává tak ve spotřebiči. Nejprve se pokuste vypustit vodu z pračky a poté byste měli hledat příčinu poruchy. 

1. Ucpaný odtokový filtr 

Zkontrolujte, v jakém stavu je odtokový filtr pračky. Filtr je nutné vyčistit.

2. Porouchané vypouštěcí čerpadlo

Pokud se k vypouštěcímu čerpadlu dostanete podívejte se, zdali není zanesené. Čerpadlo může být nehybné, protože se na něj motali různé nečistoty (vlasy, zvířecí chlupy, nitě nebo žmolky). Pokud čerpadlo manuálně roztočíte a protáčí se, mělo by být v pořádku.

3. Nemůžete najít jinou příčinu?

Pokud nedokážete zkontrolovat vnitřek pračky sami, zavolejte si servisního technika ke kontrole. 

Pračka neohřívá vodu

Stalo se vám, že vaše pračka vyprala prádlo, ale zůstali na něm skvrny a prádlo je po vyndání studené? S největší pravděpodobností se buď poškodilo topné ohřívací těleso nebo je porouchaný termostat.

1. Vysoké množství pracího prášku

Zkuste snížit množství pracího prášku nebo aviváže a dodržujte pokyny na výrobcích. Vysoká dávka pracího prášku může zapříčinit to, že topné těleso bude plavat v pěně a tím nebude schopné vodu ohřát do požadované teploty. 

2. Poškozené topné těleso

Pokud je topné těleso poškozené, zavolejte si na pomoc odborný servis. 

3. Vodní kámen na topném tělese

Pokud to lze, zkontrolujte topné těleso, zdali na něm není nános vodního kamene. Malý nános vodního kamene můžete odstranit tak, že ke každému praní přisypete sodu na praní. Nebo je možné použít čistící prostředek určený na vodní kámen. Tyto vychytávky tvrdou vodu změkčí, a tudíž bude fungovat i jako prevence. Používejte tyto přípravky pravidelně. 

4. Závada termostatu

Pokud je na vině porouchaný termostat, je potřeba tento problém pravděpodobně řešit se servisním technikem. Závada termostatu chybně vyhodnotí teplotu vodu a neohřívá vodu při praní. 

Nejdou otevřít dvířka pračky

Doprala vám pračka a nejde se do ní dostat? 

1. Bezpečnostní dětská pojistka

Zkontrolujte, zdali nemáte na pračce zapnutou dětskou bezpečnostní pojistku. Symbol dětské pojistky by měl být zobrazen na displeji pračky. 

2. Uzamčení prostřednictvím pracího programu

Zkontrolujte, jakým konkrétním pracím programem jste prádlo vyprali. Existují vybrané prací programy, které jsou uzamčené ještě dalších pár minut po vyprání (maximální doba cca 20 minut). Je to z důvodu bezpečnosti.

3. Vypojte pračku z elektrické sítě

Pračku odpojte z elektrické sítě a nechte ji na několik minut v klidu a vychladnout. Je totiž možné, že byla přehřátá nebo měla z důvodu přehřátí poruchu. Po pár minutách ji opět zapojte a vyčkejte, zdali se dvířka otevřou.

4. Vypněte neboli restartujte pračku

Většina praček má restartovací tlačítko (obvykle tlačítko start) nebo stisknutí kombinací několika tlačítek. Podívejte se do manuálu, jak se pračka restartuje.

5. Porucha elektroniky

Zkontrolujte, zdali je možné prací program opětovně zapnout. Pokud je vaše pračka chytrá má součástí program s názvem přidání prádla v průběhu praní, tudíž by se vám mohla dvířka touto funkcí otevřít. 

6. Otevřete pračku mechanickým způsobem

Pokud ani jedna z možností nepomáhají, otevřete dvířka mechanickým způsobem a to tak, že zatlačte dvířka dovnitř a poté je zkuste otevřít. Nedoporučujeme používat násilí ani žádné nářadí.

7. Zavolejte servis

Pokud jste neúspěšní domluvte si servisního technika. 

Pračka neodstřeďuje neboli neždíme

Příčin, proč pračka neodstřeďuje, můžeme být několik.

1. Přetížená pračka prádlem

Velmi častým důvodem je nesprávně vyvážené prádlo. Pravděpodobně jste nedodrželi pokynů výrobce a do pračky jste dali větší objem prádla, než je dovoleno. Pračku vypněte a dvířka otevřete a buď prádlo mechanicky vyždímejte v ruce a poté ho znovu vložte do pračky nebo prádlo rovnoměrně v bubnu rozprostřete ať se dá lépe vyždímat. Pokud nebudete úspěšní je třeba nějaký obsah mokrého prádla z pračky vyndat a počkat až se odstředí ta první část. Přehodnoťte situace a některé velké kousky raději přenechte odborným čistírnám.

2. Ucpaná nebo poškozená odpadní hadice

Na vině může být také ucpaná nebo mechanicky poškozená hadice. Ucpanou hadici vyčistěte od nečistot. Poškozenou hadici jako je třeba ohnutá či zlomená můžete vyřešit tím, že koupíte novou nebo ji narovnáte do původního stavu. 

3. Ucpaný filtr

Ucpaný filtr nadělá paseky více než se zdá. Filtr z pračky vyjměte a důkladně jej vyčistěte. 

4. Prací program bez odstředění

Existují také programy, které nabízí funkci bez odstředění. Zkontrolujte na své pračce, zdali to není tento program. 

5. Porucha elektroniky

Pokud pračka neždímá ani tak, zkontrolujte čerpadlo nebo další vnitřní mechanismy v pračce. Další možnou závadou je poškozená elektronika. V tomto případě bude nutné zavolat servisního odborníka. 

Pračka teče

Jestliže vám pračka vyteče nebo jen potkáváte kapky u dvířek nebo skvrny pod pračkou, je to jeden z velmi nepříjemných problémů, protože můžete vytopit sousedy nebo svoji koupelnu.

1. Mechanicky poškozená přívodní nebo odpadní hadice

Zkontrolujte jak přívodní, tak i odpadní hadici. Hadice mohou být jen špatně nasazené, nesedí správně, vadné kusy nebo zpuchřelé a staré těsnění u přívodu vody, a tím pádem protéká voda. Nezapomeňte také na to, že mohou být hadice ucpané nějakou nečistotou. Těsnění nebo nová hadice může odstranit příčinu okamžitě.

2. Porušené gumové těsnění dvířek

Druhou možností je, že je deformované těsnění u dvířek pračky. To poznáte tak, že po drobných kapkách nacházíte vodu pod dvířky. Gumové těsnění je zteřelé, a tudíž netěsní tak jako před léty. Informujte se u výrobce a objednejte si nové gumové těsnění. 

3. Zanesený filtr

Jako tradičně zkontrolujte ucpaný filtr, který může být tak zanesený.

Buben drhne o stěny pračky

Pokud při praní nebo po vyprání jen otočíte mechanicky bubnem a slyšíte divné zvuky, něco jako drhnutí, měli byste se mít na pozoru. 

1. Zapadlé nebo zaseklé předměty

Nejpravděpodobnější bude, že pokud buben při otáčení drhne o stěny, tak je zaseklý nebo zapadlý předmět mezi bubnem a vnějším pláštěm. Některé pračky mají součástí montážní otvor, pokud ta vaše nemá je nutné se obrnit trpělivostí a pokusit se vyndat předmět ven jiným způsobem. Musíte odmontovat kryt pračky a odstranit topné těleso. Pokud si na to netroufáte nebo nic zaseklého nevidíte zavolejte odborný servis, který jistě příčinu zjistí. 

2. Nadměrné zatížení pračky

Další možností je, pokud jste dali do bubnu více prádla než je přípustné. To znamená, abyste si dávali pozor na nadměrné zatížení pračky, tj. velkým objemem prádla nebo velkými kusy (peřiny, zimní bunda, deka), které jsou hodně nasákavé. V tom případě se může stát, že nadměrné zatížení způsobí, že buben bude drhnout o stěny vnějšího pláště. Některé chytré pračky mají senzor proti nadměrnému zatížení a pračka tak automaticky odmítne spustit daný program.

Buben se netočí

Jestliže máte pračku zapnutou, buben pračky se netočí, a zároveň slyšíte, jak pracuje motor? Může to být těmito důvody.

1. Součást pracího programu

Některé speciální a šetrné (vlněné prádlo) prací programy mají součástí i to, že se buben točí méně než u jiných programů. Další možností omezení točení bubnu je například i to, když pračka zaznamená nadměrné množství pěny.

2. Prasklý nebo spadlý hnací řemen

Pokud vlastníte pračku s klasickým motorem, může se vám poškodit hnací řemen, praskne, přetrhne se nebo jen spadne. Tento hnací řemen spojuje motor s bubnem. Tuto situaci lze vyřešit poměrně snadno, klínový řemen se dá koupit nebo lze uvolněný řemen nasadit. 

Pamatujte, že pokud při odstřeďování pračka píská, může být lehce uvolněný klínový řemen. Mějte se na pozoru a buďte na tuto situaci připraveni.

3. Zaseklý buben v pračce

Pokud se buben netočí, zkontrolujte, zdali není buben zaseklý. Buben může být zaseklý například od mince, klíčů, sponky a dalších předmětů. Předmět vyndáte tak, že odpojíte pračku, otevřete kryt a odpojíte topné těleso, poté jednoduše vytáhnete, co buben brzdilo.

4. Závada motoru nebo elektroniky

Další možností je, že komplikovanější závada samotného motoru nebo elektroniky, na kterou je lepší si pozvat odborný servis. 

5. Opotřebené uhlíky motoru

Pokud máte pračku s klasickým motorem můžeme se u vás objevit i tato závada. Jestliže vaše pračka napustí a umí i vypustit vodu, ale buben se netočí může to značit, že jsou opotřebované nebo poškozené uhlíky motoru. Někdy stačí výměna a bude pračka fungovat dál. Dále je vhodné zkontrolovat motor, pokud je začerněný od uhlíků, je nutné okamžitě uhlíky vyměnit. 

Uvolněný buben pračky

Slyšíte při praní divné bouchavé zvuky? Nebo když buben mechanicky otočíte na jednu stranu, tak buben lítá ze strany na stranu nebo se hodně třese a bouchá do vnějšího pláště? Tak přesně toto se děje u uvolněného bubnu pračky. Pamatujte, že vůle bubnu je v pořádku, avšak nemůže být moc velká a vydávat divné zvuky.

1. Uvolněná pružina 

Součástí bubnu jsou pružiny, na kterých je právě buben zavěšen. Aby se mohl buben volně hýbat je nutné, aby pružiny korigovaly směr a tlumily velké pohyby a hluk. Pokud se uvolní je nutné je opět připevnit k bubnu pračky. Pokud si na tento proces netroufáte, určitě si zavolejte opraváře.

2. Poškozené ložisko pračky 

Druhou možností je například opotřebované ložisko. Ložisko slouží k tomu, aby byla zajištěna správná rotace bubnu. Tyto ložiska se velmi rychle opotřebovávají právě z důvodu odstřeďování. Tento úkon je náročnější, takže doporučujeme zavolat servisního technika, který pračku opraví.

Pračka vyhazuje jistič nebo způsobuje zkrat

Zapnuli jste pračku a vyhazuje vám pojistky nebo způsobila zkrat? 

1. Nedostatečně slabý jistič

Pračka může vyhazovat pojistky, protože máte k dispozici slabý jistič. Ten nejlépe když vyměníte na silnější a nebo napojíte domácí spotřebiče na více elektrických okruhů.

2. Zkrat díky závadě pračky

Jestliže dojde ke zkratu, může to být například z důvodu nějaké závady, nejčastěji poruchy motoru nebo například topného tělesa. Dejte si pozor i na závažnější poruchu a to, že zkrat může zapříčinit například voda, které odněkud kape. 

Pračka nedokončí program 

Někdy se vám možná stalo, že máte zapnutou pračku na konkrétní prací program a v průběhu praní se pračka zastaví a nedokončí praní. V první řadě je nutné nastavit program odstřeďování, aby se voda dostala z pračky ven, poté vytáhněte prádlo a nalezte příčinu.

1. Nadměrné množství prádla v bubnu

Chytré pračky mají součástí inteligentní senzor, který se aktivuje, když je v bubnu nadměrné množství prádla a pračka nedokáže vyvážit tuto obrovskou hmotnost. Prádlo buď rovnoměrně do bubnu předkládejte nebo pár kousků vyndejte. 

2. Závada s vypouštěním vody

Zde je nutné zkontrolovat odtokový filtr a odtokovou hadici, zdali nejsou tyto komponenty poškozené nebo ucpané. Zkontrolujte také čerpadlo, zdali není zaseklé nebo v něm není cizí předmět. 

3. Porucha elektroniky 

Pokud pračka funguje tak má, ale z ničeho nic se zastaví a nereaguje na nic, je možné, že je závada v elektronice. Zde je nutné kontaktovat příslušný servis. 

4. Závada ohřevu vody

Porucha ohřevu vody způsobí, že se prací program zastaví. Na vině je příliš studená voda, tudíž není ohřátá na konkrétní potřebnou teplotu. Může být rozbité tepelné těleso nebo jen zanesené vodním kamenem.

5. Zavolejte odborný servis

Pokud jste vyzkoušeli všechny možné rady a nic nepomohlo, kontaktujte odborný servis, který zkontroluje a opraví vaši pračku.  

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat