Jak vyčistit ucpané odpady? Pomůže jedlá soda i hydroxid sodný

Jednou za čas se nám stane, že se nám ucpou odpady a z takové situace se může rozvinout pořádný průšvih. Jak takovou situaci řešit a jak jí předcházet? Můžete použít chemické i mechanické cesty, a to jak v rámci prevence, tak v nejhorších případech. Možná vás překvapí, že nemusíte vždy sahat po agresivních chemických prostředcích.

Chemické čištění odpadu louhem

Louh neboli hydroxid sodný je prášek, který se nanáší rovnou do odpadu. Prášek nasypte rovnou do sifonu a nechte přibližně půl hodiny působit. Různí výrobci čističů popisují odlišné postupy. Zatímco některé přípravky se zalívají ihned trochou studené vody a nechají se půl hodiny působit, načež se po půl hodině spláchnou velkým množstvím studené vody, jiné návody doporučují použití ve spojení s horkou vodou. Ve všech případech platí následující: hydroxid sodný vsypte do potrubí tak, abyste nekontaminovali ani sebe, ani okolí a případně spláchli všechny krystalky do potrubí. Louh je totiž žíravina a při jeho aplikaci se musí dávat pozor, abyste neznečistili kuchyň a nezavinili náhodné pozření člověkem nebo zvířetem.

Během působení hydroxidu nesahejte na potrubí, v němž pracuje, protože hydroxid je v reakci s vodou velmi horký a můžete se popálit. Jak bylo řečeno, po půl hodině se louh i se všemi zbytky okolo spláchne do odpadu, který by měl být již zcela průchozí. Po použití louhu si vždy umyjte ruce, a to i v případě, že jste jej aplikovali v rukavicích.

Ekologické čištění odpadu jedlou sodou

Existuje i ekologičtější varianta a to za použití octa a sody. Ocet a soda dovedou rozpustit organické nečistoty nahromaděné v odpadu kvůli neefektivnímu splachování (pokud máte menší splachovadlo a vhazujete do mísy mnoho nečistot). V kuchyňském dřezu a umyvadle pomůže rozpustit nánosy rozkládajících se potravin, mýdla a chlupů, díky nimž může po čase odpad zapáchat.

Nejlepší je použít horký ocet, ne však zcela vařící, zvláště používáte-li jej na keramické nádoby. Před čištěním toalety se pokuste odstranit z mísy co nejvíce vody (pomůže vám zvon), protože by voda naředila a ochladila horký ocet. Do mísy pak nalejte horký ocet a zasypejte jej šálkem jedlé sody, směs nechte působit ideálně přes noc, dokud směs nevychladne. Jedlá soda a ocet pomůže i při čištění pračky.

Podobně můžete použít sodu a ocet i na odpady, ale jednodušší bude nasypat do odpadu sodu a tu pak zalít teplým octem. Stejně jako hydroxid i soda s octem vyšumí a vezme s sebou i nečistoty. Neočekávejte však dlouhé působení této směsi; soda s octem ve své reakci vytváří vodu a plynný oxid uhličitý, takže poté, co je reakce dokončena, směs už nic moc nevyčistí.

Pomožte si prevencí

Pokaždé, když se vám ucpe odpad, si vzpomeňte na radu koupě pro odpad určených sítek, která se vkládají do ústí odpadního odtoku, aby zachytila vlasy, chlupy, zbytky jídel a nečistoty, které se mohou v odpadu nastřádat a ucpat jej. Některé potraviny však ani sítko nezachytí, jako je tomu například u čaje a kávy; takový odpad je lepší buď vložit do kompostu, nebo jej usušit a poté vyhodit do komunálního odpadu.

Není na škodu čistící prostředek na odpad používat preventivně; menší množství čističe odpadů je možné do odpadu jednou týdně nasypat nebo nalít, aby se odpady průběžně pročišťovaly. Nečekejte na velký průšvih.

Dávejte také pozor na různé předměty vložené do mísy, které mohou odpad ucpat a není možné se jich zbavit chemickou cestou (například na plastové držáky gelu a tablet nebo hračky, které dovnitř vhodí dítě). V lehčích případech ucpání vám může pomoci pouhý zvon. Ale hlouběji položené tvrdé překážky není jednoduché dostat ven. Pak je nutné použít k odecpání odpadu tzv. instalaterské pero nebo zavolat odborníka. Rozhodně také do odpadu nevhazujte papírové ručníky a vlhčené ubrousky, které mohou v odpadu nabobtnat a vytvořit špunt tak rezistentní, že budete muset potrubí rozkopat a vyčistit zvenčí.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat