Jak vyčistit troubu, sklo i rošt? Pomůže jedlá soda, sůl i chemie

Kladete si otázku, jak vyčistit hodně špinavou troubu, která už zažila několik pečení s prskajícím tukem, pizzy, jejíž sýr stekl na rozpálený kov nebo střílející pečené kaštany? Do čištění trouby se spoustě lidí nechce. Jde o namáhavou aktivitu v nepohodlné pozici. Rozeberme si několik různých variant, jak snadno vyčistit troubu bez zvláštní námahy.

Jak vyčistit troubu jedlou sodou

Nejsnadnější a nejekologičtější způsob, jak vyčistit troubu, je použití jedlé sody (bikarbony). Použití sody je běžné i v jiných částech domácnosti. Sodou v kombinaci s octem je možné vyčistit mikrovlnku, vodní kámen, pračku, odvápnit kávovar nebo třeba vyčistit sanitární zařízení.

K vyčištění trouby jedlou sodou potřebujete

  • ½ hrnku jedlé sody,
  • teplou vodu,
  • ocet (ve spreji).

Z jedlé sody a vody připravte pastu. Troubu napřed musíte předehřát na teplotu asi 160 °C. Poté pastu nanesete na vnitřní prostor trouby (vynechte však tepelná tělesa a ventilátor). Používejte přitom rukavice a sodu nanášejte kartáčkem. Nejvíce sody naneste na mastné skvrny, které jinak neodstraníte. Sodu nechejte působit co nejdéle, ideálně přes noc. Poté můžete konečně na povrch nastříkat ocet, který sodu zneutralizuje a spolu s ní vytvoří pouhopouhou vodu. Během chemické reakce vzniká pěna, jež vás může malinko podráždit, proto při čištění vnitřku trouby stále používejte rukavice. Až pěna došumí, můžete ji zčernalou z trouby setřít hadříkem. Běžná mastnota a obvyklé znečištění bude pryč. Odolnější znečištění bude možná vyžadovat intenzivnější zásah.

Jak vyčistit troubu solí

Poměrně jednoduchý způsob, jak odstranit mastnotu (nikoli však silnější znečištění) je posypání mastného místa solí a následné rozpálení trouby. Očekávejte, až sůl ztmavne žárem a poté ji vymeťte. Sůl vstřebá mastnotu, takže po vymetení bude trouba dokonale čistá. Mastnotou nasáklou sůl je možné taky vysát, raději ale počkejte, až nebude horká. Nezapomeňte troubu poté ještě umýt běžným způsobem, třeba vodou se saponátem.

Jak vyčistit troubu chemicky

Použití chemických přípravků nechávejte až na konec. Pokud přípravky použijete (podle návodu), nenanášejte je poblíž ventilátoru horkovzdušných trub. A použijete-li přece jen chemický čistič, šetřete jím a troubu pak důkladně očistěte vodou. Budete-li čistit mírně nahřátou troubu, uvolní se nečistoty rychleji. Myslete však na to, že podobné přípravky tělu a zdraví zrovna dvakrát nesvědčí.

Většina čističů tohoto typu je praktická, nanáší se sprejem, kterým nanesete čistič na celou potřísněnou plochu, necháte ji pár minut působit (podle druhu přípravku a hloubky znečištění) a poté odstraníte čistou vodou.

Jak vyčistit sklo u trouby

Sklo u trouby je možné kvalitně a efektivně vyčistit bez chemie. 

Smíchejte:

  • 1 dl octa,
  • 1 balení prášku do pečiva,
  • špetku soli.

Z těchto tří surovin vytvořte kašičku, již nanesete na mastné a znečištěné sklo v troubě. Působit ji můžete nechat až jednu hodinku. Až ji poté setřete vlhkým hadříkem, budete si připadat jako kouzelník. Nečistota bude tatam.

Jak vyčistit rošt trouby

Stejně jako je tomu u čištění grilu, je možné sodou a octem vyčistit i rošt trouby. Můžete také použít speciální chemický čistič na trouby a grily. Nezapomínejte však, že chemický přípravek je pak nutné dobře opláchnout. U samotného roštu je to ale mnohem jednodušší, protože je možné jej z trouby vyndat a opláchnout zahradní hadicí nebo sprchou ve vaně.

Jakou troubu pořídit, abyste ji nemuseli čistit?

Moderní kuchyň zažívá nyní malou revoluci, protože se technologie vyvíjí ve prospěch rychlé a šetrné údržby. Na trhu jsou už nějakou dobu tzv. samočistící trouby. Existují dva druhy takových trub, mezi nimiž si můžete vybrat.

Pyrolytická trouba je druh trouby, která během samočistícího procesu rozpálí nečistoty při teplotě zhruba 500 °C a promění je v popel. Ten se pak z trouby dá jednoduše vymést.

Oproti tomu katalytická trouba je vyrobena z materiálu schopného absorpce nečistot. Během samočištění nečistoty zoxidují a promění se ve vodní páru, která zmizí. Díky tomu je možné použít samočistící program i během běžného pečení.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat