5G síť v České republice. Pokrytí a důležité info

Jaký je rozdíl mezi 5G a 4G? Za jak dlouho přejdeme na 5G a které telefony tuto síť podporují? Podívejte se na pokrytí jednotlivých operátorů – 5G můžete začít využívat už dnes.

Vše, co jste chtěli vědět o 5G

Rozdíl mezi 5G a 4G

5G sítě jsou nástupcem 4G sítí, čtvrté generace mobilních sítí. Ty jsou tu s námi již od roku 2009. Jelikož ale pokrok nejde zastavit, 4G a LTE pomalu nahrazují právě 5G sítě. Pátá generace mobilních sítí nabízí vyšší přenosovou rychlost (cca 1–10 GBP/s) a nižší odezvu.

5G přinese rychlejší brouzdání po internetu a nahrávání dokumentů či rychlejší odezvu při hraní her a další výhody (streamované video ve 4K, 3D video atd.). Volání a SMS jsou samozřejmostí. Do budoucna se počítá i s holografickými hovory.

Další velkou výhodou je snadnější připojení, propojení a výměna dat chytrých zařízení (v domácnosti, zdravotnictví i v průmyslu atd.), aut, autonomních dopravních prostředků a dalších zařízení se softwarem, senzory a konektivitou. Tzv. internet věcí by se měl díky 5G stát běžnou součástí našich životů.

Internet of Things neboli internet věcí je technologie, která v mnohém připomíná žánr sci-fi. V rámci internetu věcí spolu komunikují všechna elektronická zařízení a vyměňují si data. Dochází k automatizaci a zlehčení činností v pracovní i osobní sféře každého člověka.

Malým nedostatkem 5G je, že funguje na krátkou vzdálenost a špatně se šíří v budovách. Proto je nutné budovat větší množství vysílačů. 

Frekvence 5G sítí

5G sítě mají dvě frekvenční pásma:

  1. frekvence pod 6 GHz (zhruba o polovinu rychlejší jak LTE)
  2. frekvence nad 6 GHz (v rámci Evropy je schválené pásmo 24,25 až 27,5 GHz, možnost vysoké rychlosti až 20 GB/s s odezvou 1 ms)

Škodí 5G zdraví?

Internetem se šíří spousta konspirací a hoaxů, které tvrdí, že 5G způsobuje zdravotní potíže. Nic takového ovšem prokázáno nebylo. Naopak, výzkum Oregon State University například tvrdí, že 5G záření člověku neškodí.

Bavíme se tu o vlivu elektromagnetického pole na člověka. A výzkumy na toto téma probíhají již několik desítek let (např. zda mobilní telefon způsobuje rakovinu mozku atd.). Nic negativního vědci neodhalili, a proto se nemusíte 5G sítí bát.

Na místě jsou však obavy z bezpečnostních hrozeb. Jelikož se zvýší množství přístupových bodů do sítě (v rámci Internet of Things), otevírá se víc možností pro kybernetické útoky (DDoS atd.).   

5G síť

Které telefony podporují 5G

Naprostá většina novějších smartphonů 5G síť podporuje. Můžete se setkat s tím, že daný model je k dostání ve dvou variantách – s podporou 5G a bez ní (podporuje jen 4G). To proto, že mobily s podporou 5G bývají o něco dražší a pokrytí zatím po světě ještě není 100%, každý tedy takový telefon nepotřebuje. Jakmile máte telefon, který podporuje 5G, můžete pro své blízké vytvořit hotspot.

Do budoucna ale počítejte s tím, že tak jako se vypnuly sítě 3G, vypnou se i 4G.

Co se SIM karty týče, stačí mít takovou, která podporuje LTE a k 5G se bez problémů připojíte.

Připojení k 5G síti je náročnější na baterii než připojení ke 4G, jelikož má vyšší požadavky na hardware. Do budoucna se ale počítá s výrobou výkonnějších strojů, které připojení k 5G tolik zatěžovat nebude.

Jaké je pokrytí 5G

Aktualizovanou stránku a mapu s pokrytím 5G sítí v ČR dal k dispozici Český telekomunikační úřad. Dostupnost 5G v ČR ještě není 100%, zejména na venkově chybí. V rámci Národního plánu obnovy by se to ale mělo změnit. Města a jejich okolí však většinou 5G k dispozici mají.

5G síť O2

5G síť T-Mobile

5G síť Vodafone

Průzkum Opensignal.com – který operátor je na tom nejlépe?

Společnost Opensignal, která dlouhodobě zkoumá kvalitu internetového připojení a služeb operátorů, provedla průzkum 5G mobilních sítí v ČR (únor 2023). Konkrétně u operátorů O2, T-Mobile a Vodafone.

Výsledky studie najdete zde. Stručně a přehledně je shrnuje následující tabulka. Podívejte se, který operátor nabízí nejlepší stabilitu, pokrytí, nejvyšší rychlost stahování atd.

Mezi zajímavá zjištění patří například:

  • O2 nabízí nejrychlejší rychlost stahování (průměrně 113,8 Mb/s)
  • T-Mobile zase vyhrál nejrychlejší upload (43,6 Mbps)
  • Skvělé připojení během hraní mobilních her zajišťuje O2 i T-Mobile, o něco lepší zkušenost během streamování videí ale měli uživatelé O2

Všechny uvedené údaje se týkají právě 5G sítě.

Zdoje

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3136769-5g-sit-s-sebou-zrejme-nese-pouze-mala-zdravotni-rizika-zjistili-vedci-behem-experimentu

https://www.opensignal.com/

https://www.vodafone.cz/o-vodafonu/o-spolecnosti/pro-media/tiskove-zpravy/detail/vodafone-predvedl-v-karlovych-varech-prvni-5g-holo/

https://www.denik.cz/ekonomika/5g-mobilni-sit-v-cesku.html

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat