Jak vyčistit žehličku? Jak na připáleniny a vodní kámen

Věděli jste, že i vaše žehlička potřebuje pravidelné čištění k tomu, aby správně fungovala? A to nejen zvenčí, ale i zevnitř. Věnujte pozornost pravidelnému čištění žehličky a ochraňte tak svoje prádlo.

Jak vyčistit žehličku zevnitř

U napařovacích žehliček, které jsou dneska standardem, je důležité čistit vnitřní mechanismy, v nichž se ukládá nános vápna (pokud tedy nepoužíváte destilovanou vodu, jejímž použitím se dá vápnitých usazenin zbavit).

Odvápnění je důležitým procesem jakéhokoli zařízení pracujícího s horkou vodou a párou (velmi často řešíme, jak odvápnit kávovar). Během vytváření páry se vápno usazuje na vnitřních tělesech. U žehličky je to velký problém kvůli tomu, že kousky znečištěného vápna pak odpadávají ze žehličky na žehlené prádlo a velice těžké se pak dostávají dolů. Někdy se také stává to, že ze žehličky odkapává znečištěná voda, což může zejména bílé a černé prádlo znehodnotit. Většina výrobců proto v manuálech uvádí i způsoby odvápnění žehličky. Pravidelným odvápněním žehličky nejenom že ochráníte vaše prádlo před poškozením, ale ochráníte i samotnou žehličky.

Jak odvápnit žehličku pomocí octa

Smíchejte ocet a destilovanou vodu v poměru 1:1. Roztok nalejte do žehličky a nechejte ji několik minut napařovat. Ocet rozpouští usazeniny a proměňuje je ve vodu. Při zanesení žehlících otvorů můžete zkusit jemné očištění vatičkou do uší. Pokud je zanesení vápnem silnější, můžete do lavoru nalít teplý ocet a položit do něj žehličku tak, aby byla ponořená jen žehlící plocha a otvory.

Jak odvápnit žehličku automaticky

Automatické odvápnění žehličky umožňují některé novější druhy a probíhá většinou dvěma způsoby. Jedním z nich je tlačítko automatického odvápnění, kterým disponují například automatické kávovary. Během procesu automatického odvápnění se tlačítkem uvolní nánosy vápna a propadnou otvory v žehličce.

Další variantou jsou sběrače nánosu vápna, jež mívají některé moderní žehličky. Jedná se o systémy jako AutoCalc Collector nebo Quick Calc Release, které shromažďují vápno na jedno vyjímatelné místo, které je možné snadno vysypat nebo jinak očistit.

Nejjednodušším způsobem, jak si vystačit i bez těchto mechanismů, je používání destilované vody určené pro použití v napařovacích žehličkách. Tuto vodu seženete za pár korun v jakékoli drogérii.

Jak vyčistit připálený povrch žehličky?

Následující rady vám pomohou vyčistit povrch žehličky, na kterém ulpěla například spálenina při neopatrném přejetí po potisku na tričku nebo žehlením nevhodných povrchů. Při dalším žehlení by se tyto nečistoty otiskly na další kousky prádla a došlo k jeho znehodnocení. Následující “babské” rady vám pomohou vyčistit žehlící plochu žehličky raz dva.

Jak vyčistit žehličku zubní pastou

Zdá se vám zubní pasta jako zvláštní přípravek k vyčištění žehlicí plochy? Zubní pasta je využívaná i profesionálními šperkaři, často se s ní dá čistit například koupelna od vodního kamene.

Špachtlí odstraníme opatrně kousky, které ulpěly na žehlící ploše. Toto je nutné udělat ještě zatepla, než žehlička vychladne a připálenina ztvrdne. Vezměte hrubší hadřík (nebo tvrdší houbu), naneste na něj zubní pastu a krouživými pohyby ji čistěte. Zubní pasta si nejlépe poradí s čerstvými připáleninami.

Jak vyčistit žehličku octem

Budete potřebovat starý látkový kapesník (nebo bavlněnou plenu), který namočíte do octa a pořádně vyždímáte. Žehličku mírně nahřejte, nemusí být horká, ale měla by mírně sálat teplo. Na žehlící plochu umístěte ručník a na něj kapesník nasáklý octem. Po kapesníku pak přejíždějte horkou žehličkou. Ocet se však nesmí dostat do napařovacích otvorů.

Jak vyčistit žehličku solí

S použitím soli musíte jednat zvláště opatrně, protože zde existuje možnost poškrábání plochy. Z toho důvodu byste neměli používat sůl například na čištění povrchu z teflonu, jehož poškrábání může zásadně ovlivnit funkci žehličky.
Jemně namletou sůl nasypejte na hadřík, a to ve velkém množství. Teplou žehličkou přejíždějte přes hadřík se solí a poté ji vždy otřete o hranu prkna, kde budete mít odloženy noviny. Tím se z plochy odstraní uvolněné nečistoty. Tuto variantu používejte jen v nejkrajnějším případě.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat