Jak vyčistit gril snadno a rychle

Nastala sezóna venkovních aktivit a ven se přesouváme i s přípravou jídla. Zapomínáme ale na jednu velmi nepříjemnou věc, a tou je čištění grilu. Přitom je důležité čistit rošt nejen kvůli hygieně, ale i kvůli bezpečí.

Grily nečistíme jen kvůli hygieně a kvůli tomu, aby dobře vypadaly, ale také abychom si do těla nepřenášeli jedovaté látky ze spálenin a také předcházeli úrazům ze vznícení oleje. Pro vychutnání naloženého masa nebo jiných pochutin je čistý gril první krok k úspěchů. Pro začátek je dobré si říci, že dobrých výsledků se dá dosáhnout, pokud budete čistit gril i mezi jednotlivými várkami masa. K tomu použijte kovový kartáček nebo speciální kartáč na čištění roštů. Nečistoty se nepřipečou a závěrečná práce nebude tak úmorná. Maso se vám navíc nebude připékat.

Proč je důležitý čistý rošt?

Ve všech případech (zejména tam, kde se pracuje s ohněm) je důležité vyčištění roštu, které je občas hodně úmorné. Nicméně jeho čistota má více aspektů. Nejenom že je to hygienické, ale i bezpečné. Mastnota na roštu může vzplanout a způsobit někomu újmu, a to nejen zdravotní, ale i majetkovou. Nehledě na to, že spáleniny a jejich konzumace v dlouhodobém horizontu mohou způsobovat rakovinu.

Vhodný přípravek pro vyčištění grilu

Na vyčištění grilu můžete použít jakýkoli přípravek, který slouží k vyčištění kuchyňské trouby, protože tyto prostředky jsou vyráběné na uvolnění rzi a spálenin. Na trhu má své přípravky například výrobce podpalovače Pe-Po nebo Drana Gril.

Čištění grilu bez použití chemie

I na gril je možné použít univerzální čistící směs, kterou používají zelené hlavičky po celém světě. Tím kouzlem je směs sody a octa. Ta začne okamžitě reagovat. Jedlá soda a kvasný ocet mají samostatně vliv na organické nečistoty a jejich kombinace působí mnohem rychleji. Můžete rošt čistit kašičkou sody a trochou mýdla, nakonec jej očistěte octem, který zbytek sody i dalších nečistot stáhne.

Ekologickou bezodpadovou formou čištění grilů může být použití kávy nebo kávové sedliny.

Jak se zbavit rzi na roštu?

Dobrým pomocníkem k vyčištění od rzi je kousek alobalu, který se zmuchlá a vydrhne se jím plocha. Skvělé zkušenosti během očisty grilu mají jejich uživatelé s Coca-Colou. Stačí do ní rošt na noc namočit a ráno odrhnout kartáčem. K odstranění rzi se také používá ocelový kartáč nebo ocelová vlna 000. Z domácích prostředků používají uživatelé grilů také bílý ocet, který se ukázal být skvělým pomocníkem při boji se rzí. Umytý rošt můžete také posypat jedlou sodou. Ocet i soda odstraní rez během tříhodinového působení. Ale i poté bude potřeba uvolněnou rez oškrábat ocelovým kartáčem.

Čištění grilů na dřevěné uhlí

Nejjednodušším způsobem, jak můžete vyčistit gril na dřevěné uhlí, je jeho vypálení. Rozdělejte v grilu oheň a ten očistí jak vnitřek kotle, tak rošt. Spálí všechny drobečky, uhlíky i jiné nečistoty. Proces bude mít větší efekt, když předtím vyčistíte gril od větších nečistot, které mohou hoření zpomalit (popel a kousky jídla). Ihned po přípravě masa nezapomeňte z vnitřku grilu vysypat popel. Jeho hromadění po delší dobu může způsobit držení vlhkosti uvnitř kotle a poté jste jen krůček k tomu, aby gril zrezivěl. Gril rozeberte a prázdnou vanu pak ideálně vypláchněte zahradní hadicí.

Gril můžete čistit běžným přípravkem na nádobí a houbičkou. Důležitý je čistý rošt, na který je možné koupit speciální kartáč a čistící přípravek na jemné povrchy. Nádobu grilu je možné omývat jen mýdlovou vodou, ale rošt byste měli naolejovat.

Čištění plynových grilů

Plynový gril můžete po každém použití asi na patnáct minut rozpálit na maximum, aby se zničily nečistoty. Dobrým ukazatelem je, když z grilu přestane vycházet kouř. Poté vypněte přívod plynu, vyjměte hořáky i rošt a nečistoty z roštu odstraňte drátěným kartáčem. Stejně poslouží i kulička z alobalu. Zbytek grilu očistěte mýdlovou vodou a tu pak setřete hadříkem. Pokud máte plynový gril ze specifických materiálů (porcelán nebo nerez), použijte čističe určené přímo na tento materiál.

Odpojenou plynovou lahev nechte na vzdušném suchém místě. Zkontrolujte uzavřenost lahve a nezávadnost hadiček.

Čištění elektrických grilů

Elektrické grily se mohou čistit trochu hůře, protože jsou připojitelné do sítě, a proto je nutné dávat si pozor, aby se elektronika nenamočila. Přístroje jsou často s odnímatelnými topnými plochami, které je pak možné dobře vydrhnout v dřezu nebo odmočit. Elektrické grily jsou dnes velmi oblíbené, zejména i díky své možnosti grilovat na balkoně nebo přímo v bytě. Na druhou stranu jsou vhodné při grilování na balkoně.

Pokud je povrch teflonový, nepoužívejte k očištění plochy kov. Neteflonové rovné plochy je možné jemně očistit špachtlí. Vyčistěte také žlábek na odtékající mastnotu. Pro odstranění nečistot z nepřilnavého povrchu však stačí trocha saponátu a houbička nebo papírové utěrky. Nepoužívejte škrábavé příslušenství, jako je kartáč nebo drsná strana houbičky na nádobí. 

Plošky se lépe čistí ještě trochu teplé. Lesk plochám navrátíte očištěním hadříkem s trochou octa.

Marek Hervíř
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat