Havárie vody. Kam zavolat a co dělat?

Přijeli jste domů z výletu a objevili mokré fleky na zdi? Chtěli jste si ráno postavit na čaj, ale voda nikde? Vyřešte havárii vody v klidu a s přehledem – poradíme, kam zavolat a jak se v takové situaci zachovat.

Havárie vody nastává, když se porouchá vodovodní síť a je přerušeno zásobování obyvatel pitnou vodou. Setkáte se jak s havárií náhlou, tak s havárií avizovanou, tedy plánovanou odstávkou vody.

  • havárie náhlá – na tento stav se bohužel nemůžete dobře připravit. Dojde k němu neočekávaně a v případě, že k havárii došlo u vás doma, je důležité spravit příslušné orgány.
  • plánovaní odstávka vody – obdobně jako při odstávce elektřiny dostanete s předstihem informaci o tom, od kdy do kdy bude dodávka vody přerušená, většinou pomocí papíru nalepeného na vchodových dveřích.

Kam volat při havárii vody

K tomuto jevu nedochází jen v celé městské části. K nehodě může dojít i u vás doma. A potom je na vás, abyste vzali do ruky telefon a urychleně zavolali příslušné vodovodní společnosti.

  • Informujte vodárnu. Každá spádová oblast má jiná čísla. Například v Praze se volá na Pražské vodovody a kanalizace na číslo 601 274 274. Ve Středočeském kraji zase na 602 128 127. Detailní přehled najdete na konci článku.
  • Další variantou je zavolat na poruchovou službu. Jedná se o pohotovostní službu, která funguje 24 hodin denně, vybírejte nějakou v blízkosti vašeho bydliště. Zadejte si dotaz do Google a hned zjistíte, jaký instalatér je k vám nejblíž.
  • Vyplatí se zpravit i pojišťovnu – asistenční služba je v těchto ohledech velice užitečná a poradí vám, jak se zachovat a co dělat.
  • Když je situace opravdu závažná, volají se hasiči (tísňová linka č. 150), kteří přivezou techniku na odčerpání vody.

Co dělat při havárii vody

Ať už jde o havárii doma nebo ve veřejném prostranství, zachovejte se následovně:

  1. Dbejte na to, aby havárie nikoho neohrozila na zdraví.
  2. Zastavte přívod vody.
  3. Zavolte na příslušná místa a dejte jim o havárii vědět.
  4. Následujte pokyny odborníků (např. jak zajistit odtok vody atd.).
  5. Jestli je situace kritická, rovnou zavolejte hasiče.

Jestli jste zjistili, byť malou, závadu u vás v domě, jednejte rychle. Voda se začne hromadit a čím déle se stav nechává ležet ladem, tím horší jsou potom následky a samozřejmě i vyšší náklady na opravu.

Havárie vody vypadá všelijak, může jít například o:

  • náhlý únik vody,
  • prasklý vodovodní řád,
  • nefunkční topení,
  • prosakování vody ze zdi,
  • ale i o ucpanou kanalizaci.

V těchto „menších“ domácích situacích je nejužitečnější právě poruchová služba. Jsou schopní dorazit i do jedné hodiny a většinou vystaví záruku na odvedenou práci.

Jak to probíhá? Instalatér přijede k vám domů, zjistí, co se vlastně porouchalo a zastaví přívod vody, čímž vlastně zamezí dalším škodám. Prohlédne si rozsah škod a provede akutní opravu.

Následuje pečlivější prohlédnutí stavu nemovitosti a návrh rozsáhlejších oprav/řešení situace. Vypracuje protokol, který předáte pojišťovně. Jestli chcete mít jistotu, že jakékoliv opravy nepůjdou z vaší kapsy, zavolejte na pojišťovnu a zeptejte se asistenční služby, jak postupovat a na koho se obrátit.

Co dělat, když neteče voda

Provozovatel vodovodu by vás měl předem informovat o tom, že voda nepoteče. Pokud tedy nešlo o náhlou havárii. Jestli chcete zjistit, jaká je situace, obraťte se přímo na něj. Buď se podívejte na oficiální stránky nebo zavolte na zákaznickou linku.

Takto například vypadá přehled aktuálních havárií na stránkách Severočeských vodovodů a kanalizací.

Většina vodárenských společností nabízí lidem, aby se zaregistrovali do jejich systému pomocí svého telefonního čísla. Když to uděláte, automaticky vám budou do budoucna posílat zprávy o plánovaných i náhlých odstávkách vody.

Přehled provozovatelů a jejich kontakty

OblastSpolečnostKontakt
Středočeský kraj Středočeské vodárny 840 121 121, 602 128 127
PrahaPražské vodovody a kanalizace800 111 112, 601 274 274
Brno a okolí Brněnská vodárna543 212 537 
Ostrava a okolíOstravské vodárny 800 202 700, 596 241 288
Znojmo a okolíVodárenská akciová společnost545 532 111
Teplice, Ústí n. Labem, okolí Severočeské vodovody a kanalizace601 267 267, 840 111 111
Olomouc, Zlín, Prostějov, okolí Moravská vodárenská840 668 668, 601 267 267
Karlovy Vary a okolíVodárny a kanalizace Karlovy Vary800 101 047
České Budějovice a okolíČEVAK a. s.800 120 112

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat