Jak připravit vánočku v domácí pekárně?

Vánočka je připravovaná ze sladkého kynutého těsta obdobně jako tradiční mazanec. K výrobě vánočky není třeba dlouhý seznam surovin, protože většinu z nich máte doma. Zkuste si slavnostní vánočku připravit za pomocí domácí pekárny nebo rovnou celou v domácí pekárně. 

Co všechno domácí pekárna umí připravit?

Uvažujete, že si pořídíte domácí pekárnu? Dnes jich je na trhu obrovské množství a je jen na vás, jakou pekárnu zvolíte. Doporučujeme zvolit takovou, aby měla dostatek takových programů, které budete využívat. Domácí pekárnu využijete na vytvoření různých druhů pochutin. Můžete v ní připravit a upéct čerstvý chléb, nadýchaný mazanec, nebo v ní připravíte lahodné těsto na křupavé celozrnné rohlíky. Domácí pekárny umí pomocí programu příprava těsta připravit bezchybné těsto na další slané a sladké pečivo, na pizzu nebo koláče. Ty chytřejší mají součástí také programy výrobě domácích marmelád a džemů nebo jogurtu. Moderní pekárny disponují nejrůznějším příslušenstvím v podobě stojánků na bagety, odměrkami nebo nejrůznějšími pečícími formami. 

Slavnostní vánočka zadělávaná v domácí pekárně

Pokud si chcete upéct tradiční vánočku, zkuste tento recept. Nejprve si připravíte těsto v domácí pekárně a poté připravené těsto spletete do tvaru vánočky a poté dáte péct do trouby.

Těsto:

  • 250 ml vlažného polotučného mléka
  • 100-120 g rozpuštěného másla 
  • 2 vajíčka
  • 2 vanilkové cukry
  • 100-120 g cukru krupice
  • ½ lžičky soli
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • Citronová kůra z jednoho citronu
  • Hrst rozinek a mandlí
  • Špetka anýze
  • Špetka muškátového květu
  • Rum

Posypka:

  • 1 vajíčko na potření
  • Mandle na ozdobení

Postup:

  1. Den předem si rozinky zalijte rumem a nechte nabobtnat.
  2. Další den se vrhněte na přípravu a pečení vánočky. Je třeba dodržovat postup správného pořadí při vkládání surovin do pekárny. 
  3. Nejprve nalijte do nádoby 250 ml vlažného mléka, 2 rozšlehaná vajíčka a 100-120 g rozpuštěného másla, nebo jiného tuku na pečení, jako je Hera nebo Stella.
  4. Do tekoucí směsi přidejte smíchanou polohrubou moukou společně s hladkou. 
  5. Dále do jednoho rohu přidejte 2 balíčky vanilkového cukru, do dalšího rohu přidejte 100-120 g cukru krystalu. Do dalšího rohu přidejte ½ soli, do dalšího citronovou kůru a koření jako je anýz a muškátový květ, který vánočku dokonale provoní.
  6. A jako tradičně uprostřed nádoby udělejte do mouky malý důlek a do něj nasypte celý sáček sušeného droždí.
  7. Domácí pekárnu nastavte na program příprava těsta. Těsto bude krásně zpracované a nadýchané. Tento program obvykle trvá okolo 90 minut. 
  8. Asi v půlce tohoto program se většinou ozve signál, kdy je možné pekárnu otevřít a dát do těsta cokoliv dalšího je potřeba. Přidejte k těstu rozinky. Poté nechte pekárnu pracovat dál.
  9. Zkontrolujte těsto a vytáhněte z pekárny. Vánočku upleťte, tak jak jste zvyklí. 
  10. Hotovou vánočku nechejte 30 minut až 1 hodinu venku (na teplém místě) dál kynout. Nejlépe když ji ještě přikryjete utěrkou.
  11. Troubu si předehřejte na 150 °C a plech vyložte pečícím papírem. Vánočku dejte na plech a potřete vajíčkem a posypte mandlemi. Nezapomeňte zapíchnout po celé délce alespoň 4 špejle, aby držela svůj tvar.
  12. Pečte opatrně pozvolna asi 40 minut, vždy podle konkrétního typu trouby. Po upečení vyzkoušejte špejlí, zdali je těsto propečené. Pokud se chce z vrchu pálit, přikryjte ji alobalem.
  13. Upečenou vánočku vyndejte z trouby a nechte na mřížce zcela vychladnout.  

Čím déle necháme vánočku kynout, tím lépe, protože při nedostatečném vykynutí může vánočka popraskat. 

Jak uplést vánočku z různého počtu pramenů

Vánočka připravená v domácí pekárně

Pokud chce vyzkoušet vánočku připravit celou v domácí pekárně, tak recept je jednoduchý a výsledná vánočka chutná dobře. Domácí pekárnu nastavte při pečení na základní program pro normální pečení chleba, nastavení tmavší nebo střední kůrka a velikost jako velký chléb. 

Těsto:

  • 250 ml vlažného polotučného mléka
  • 120-125 g rozpuštěného másla 
  • 2 vajíčka
  • 2 vanilkové cukry
  • 100-120 g cukru krupice
  • ½ lžičky soli
  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1, 5 lžičky sušeného droždí
  • Citronová kůra z jednoho citronu
  • Hrst rozinek a mandlí

Posypka:

  • 1 vajíčko na potření
  • Mandle na ozdobení

Postup:

  1. Dodržujte správné pořadí při vkládání ingrediencí do domácí pekárny. Nejprve nalijte do nádoby 250 ml vlažného mléka, 2 rozšlehaná vajíčka a 120-125 g rozpuštěného másla, nebo můžete použít jiný tuk na pečení, jako je Hera, Stella a podobně.
  2. Přidejte 400 g polohrubé mouky a 250 g hladké mouky. 
  3. Do jednoho rohu přidejte 2 balíčky vanilkového cukru, do dalšího rohu přidejte 100 g cukru krystalu. Do třetího rohu přidejte ½ soli, a do posledního místa dejte nastrouhanou citronovou kůru. 
  4. Uprostřed nádoby udělejte do mouky malý důlek a do něj nasypte sušené droždí.
  5. Domácí pekárnu nastavte na program příprava těsta. Program se postará o to, aby bylo těsto správně zpracované a nakynuté. Tento program trvá okolo 90 minut.
  6. V půlce programu obvykle zazní zvukový signál, v tomto okamžiku můžete do těsta nasypat rozinky a mandle.
  7. Po ukončení programu máte na výběr, co s těstem budete chtít udělat dál. Pokud chcete připravené těsto nechat v pekárně, rovnou zapněte program pečení na základní program a tmavší nebo střední kůrku a velikost jako velký chléb.
  8. Další možností je, že hotové těsto z pekárny vyndáte na pomoučenou podložku. Z nádoby nesmíte zapomenout vyndat míchací vrtulku. Těsto si rozdělíte na 3 stejné kusy a vytvarujete je do pramenů, které klasicky spletete do copu. Oba konce vánočky pořádně přimáčkněte, aby se nerozpletly. 
  9. Nezapomeňte v obou případech vánočku potřít rozšlehaným vejcem a posypat mandlovými lupínky.
  10. Takto připravenou vánočku dejte zpět do pekárny a dejte péct
  11. Pekárna začne pracovat sama. Suroviny se ohřejí na potřebnou teplotu a vánočka se pak sama upeče. 
  12. Upečenou vánočku vyndejte na mřížku nebo dřevěné prkénko a nechte vychladnout. 

Den před pečením vánočky si hrst rozinek dejte o misky a zalijte rumem. Dostanou tak ještě lepší chuť.  

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat