Potravinové alergie a intolerance u nejmenších dětí 

Alergie jsou čím dál více rozšířeným zdravotním problémem ve světě a trpí jimi stále více jedinců. Problematiku nejčastějších potravinových alergií a intolerancí potravin si podrobně představíme v dnešním článku. 

Zavádění příkrmů jako správné načasování

Samotné zavádění příkrmů je pro miminko velkou událostí, na kterou musí být připraveno. Proto při prevenci alergií je nutné zavádění příkrmů neboli potenciálních alergenů zavést ve správný čas. Odborníci se dlouhá léta nedokážou shodnout, kdy je ta doba nejvhodnější. Obecně se doporučuje, že ideální doba, kdy začít s příkrmy a recepty se pohybuje od ukončeného 4. a 6. měsíce. U ukončeného 4. měsíce se doporučuje zavádět příkrmy u dětí, které nejsou kojené a naopak u ukončeného 6. měsíce je vhodná doba pro děti, které jsou kojené. 

Prevencí potravinových alergií je tzv. imunologické okno, tedy ideální časové období, kdy se střevní imunita dítěte snadněji seznamuje s určitými alergeny. 

Nejčastější potravinové alergeny 

Tyto potenciální potravinové alergeny zařazujeme do jídelníčku dítěte postupně a po malých dávkách. Po každém zařazení jedné potraviny opakujte minimálně 2-3 dny opakovaně, zdali se potravinová alergie nevyskytne i později. 

  • Kravské mléko a mléčné výrobky
  • Pšeničná mouka
  • Vejce 
  • Sója a sójové výrobky
  • Ryby 
  • Arašídy nebo celkově ořechy
  • Exotické ovoce

Odborníci doporučují, aby dítě do 1. roku věku postupně stihlo ochutnat všechny možné potraviny (zelenina, ovoce, maso, obiloviny, vejce, ryby, mléko a mléčné výrobky). 

Potravinová alergie

Potravinová alergie je reakce imunitního systému na konkrétní potravinu a nebo její složku. Potravinovou alergii je rychlejší a jednodušší rozpoznat oproti intoleranci, protože reakce se dostaví do několika minut nebo maximálně 2 hodin po konzumaci nebo případně styku s danou potravinou. Potravinové alergie jsou schopny vyvolat vážné vedlejší reakce, to znamená, že k vyvolání reakce stačí i stopová množství alergenních potravin (arašídy a další ořechy, ryby, sója).

Potravinové alergie jsou velmi časté a nastupují velmi rychle. Mezi nejčastější příznaky patří: kožní reakce, vyrážka a podrážděná pokožka, otoky, rýma, únava, bolesti břicha a křeče, zvracení, průjem a celkové neprospívání jedince.

U malých miminek a dětí se můžeme setkat, jak s alergiemi na kravské mléko, tak i na intoleranci. Alergie je nepřiměřenou reakcí imunitního systému naopak potravinová intolerance je porucha metabolismu neboli nestravitelnosti dané složky a potraviny. 

Pozitivní je však to, že potravinové alergie, které se vyskytnou v dětské věku často vymizí v dospívání nebo dospělosti.

Běžný projev alergie je bezprostřední reakce i na velmi malé množství daného alergenu. Každý jedinec má alergické reakce jiné, přičemž některé alergie mohou být pro jedince vážné a nebo i smrtelné.

Potravinová intolerance

Potravinová intolerance je porucha metabolismu a není způsobena imunitní reakcí. Jedná se o nedostatek neboli deficit určitých látek, nejčastěji některých enzymů, které se podílí na zpracování potraviny nebo její složky.

Potravinovou intoleranci je náročnější identifikovat, jelikož příznaky nastupují asi do 60 minut a nebo i až po několika hodinách nebo i dokonce dnech. 

Zpravidla příznaky potravinové intolerance jsou bolesti bříška, průjem, zvracení nebo i plynatost.

Velmi častou intolerancí je intolerance na mlékolaktózová intolerance, která je způsobena nedostatek laktázy, neboli enzymu, štěpícího mléčný cukr a to znamená, že to vede k nestravitelnosti laktózy. Výsledek je, že nestrávená laktóza kvasí ve střevech a postupně vznikají problémy (bolesti, bříška, plynatost a průjem). 

Někdy může miminko nebo dítě potkat přechodná intolerance laktózy. To se může stát například při užívání antibiotik nebo po prodělání silné střevní chřipky a po silných průjmech, kdy dojde k dočasnému, ale silnému poškození střevního zažívání. 

Přecitlivělost na potraviny (pseudoalergie)

Pseudoalergie neboli přecitlivělost na potraviny je nežádoucí reakce na konkrétní potravinu způsobená právě přecitlivělostí organismu vůči některým složkám potravin. Po zavádění příkrmů s ovocem se například u miminek a malých dětí mohou objevit pseudoalergie. 

Přecitlivělost se objevuje pomocí krátkodobých projevů. Tyto projevy jsou obvykle vyvolány například vyšší konzumací ovoce (jahody) nebo těch potravin, které mají vyšší obsah histaminu (sýry, ryby a podobně).

Příznaky pseudoalergie jsou podobné jako u potravinových alergií. Jedná se například o bolesti bříška, nevolnost, zvracení, průjem, kožní vyrážky a podrážděná pokožka a podobně. 

Makrela obsahuje vyšší množství histaminu a může u citlivějších osob vyvolat příznaky přecitlivění. Avšak to neznamená, že by tato osoba byla alergická na makrelu.

Potravinová alergie na bílkovinu kravského mléka (ABMK)

ABMK neboli alergie na bílkovinu kravského mléka je jednou z nejčastějších potravinových alergií, kterými obvykle trpí děti do 3 let věku. Po 1. roce života tato alergie může nadobro zmizet. 

Mezi nejčastějšími projevy je nutné sledování krve a hlenu ve stolici dítěte. Dalšími projevy je ekzém, bolesti břicha, zvracení, otoky a kopřivkové pupínky. 

Pokud máme podezření na tuto alergii navštivte pediatra k příslušným vyšetřením, aby se alergie potvrdila či vyvrátila. Poté je nutné dodržovat striktní bezmléčnou dietu. Nahradit mléko lze různými variantami (kokosové, mandlí, rýžové mléko). 

Potravinová alergie na lepek a celiakie 

Kdy je správný čas zavádění lepku je velmi kontroverzním tématem, protože se odborníci neshodují. Momentálně se doporučuje zavádět lepek okolo ukončeného 7. měsíce. 

Rozdílem mezi alergií na celiakie a alergie na lepek je ten, že počáteční příznaky celiakie se neprojevují po podání lepku okamžitě, ale klidně až po 3-6 měsících pravidelného podávání stravy, které obsahuje lepek. Naopak alergie na lepek se projeví okamžitě a nebo do několika minut nebo hodiny po konzumaci potraviny s lepkem. 

Celiakie je intolerance lepku nebo jeho nesnášenlivost a nestravitelnost. Je to celoživotní autoimunitní onemocnění, které postihuje sliznici střev a střevní zažívání. Jedinec je citlivý na lepek, který je obsažený v potravinách. 

Potravinová alergie na lepek je reakce imunitního systému. Lepek je tzv. v těle rozpoznán jako cizí a nebezpečná látka, a tak se začne tělo automaticky bránit a vytvářet protilátky. Alergie na lepek je typickou potravinovou alergií, která se projeví okamžitě nebo velmi krátce po požití lepku. 

Příkrmy s obsahem lepku zavádějte opatrně a postupně. Na začátek se doporučuje dát dítěti “žmoulat” kůrku chleba nebo obyčejný rohlík. Další možností je také dát do zeleninového příkrmu pár uvařených těstovin. 

Projevy alergie na lepek jsou podobné jako u dalších potravinových alergií. Nejčastěji se objevují vyrážka, podráždění kůže, ekzémy, bolesti břicha, průjem, zácpa, koliky a další. 


Projevy u onemocnění celiakie jsou někdy méně znatelné a skryté, a tudíž se mohou projevit až za delší dobu. Projevují se například v hubnutí jedince, zástavou nebo nedostatečným růstem, bledostí pokožky nebo celkovým neprospíváním. 

Pokud se celiakie nebo alergie na lepek objeví je nutné vyhledat pediatra nebo imunologické pracoviště, kde je nutné jedince nechat vyšetřit pomocí krevních testů. Poté je nutné vyloučit potraviny, které obsahují lepek a nasadit tzv. bezlepkovou stravu.

Lepek seznamujte dítětem pomalu a sledujte jeho případné reakce, které se mohou objevit hned a nebo v průběhu dalšího dne.

Potravinová alergie na vejce

Slepičí vejce dokáže malé děti hodně potrápit. Vajíčko obsahuje přes 23 rozdílných látek, které vyvolávají u jedince alergii. Vaječný bílek má větší schopnost vyvolávat alergii než například žloutek. 

Příznaky se objevují neprodleně po požití samotného vajíčka nebo se mohou objevit i po požití koláče, buchet, vaječných těstovin nebo v dalších jídlech, kde je vejce obsaženo jako výrobní surovina

Projevy jsou podobné jako u dalších potravinových alergií. Nejčastěji se objevují bolesti břicha, průjem, zácpa, koliky, podráždění pokožky nebo ekzémy. 

Pamatujte, že vaše dítě trpíte alergií na slepičí vajíčko může dojít k tzv. zkřížené reakci, tudíž je nutné vynechat a přestat konzumovat i další vajíčka jiných ptáků (kachní, křepelčí a podobně).

Zdroje: Szpi.gov.cz, MayoClinic.org

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat