Jak vyčistit bazén: Tipy pro křišťálovou vodu

Pravidelné čištění bazénu je klíčové proto, aby zůstal průzračně čistý. Kromě čištění síťkami a vysavačem je ale potřeba věnovat vodě mnohem větší péči. Poradíme, na co všechno si musíte dávat pozor.

Proč dochází k znečištění bazénu?

O bazén jste se starali ve vší svědomitosti, ale potom přijel na návštěvu zbytek rodiny a průzračná modř zmizela? Největším nebezpečím pro kvalitu vody jsou totiž nejen větší, mechanické nečistoty jako je listí, hmyz nebo pyl. Ale také částečky, které pouhým okem nevidíme. Máme tím na mysli pot, odumřelé částečky kůže, ale i kosmetické přípravky, opalovací krémy nebo zbytky mýdel a šamponu.

Jakmile se voda jednou znečistí, začnou se v ní množit nebezpečné organismy. To se projeví změnou barvy, celkovým zakalením a zápachem. Proto je potřeba bazén pravidelně čistit nejen filtrací, vysavači a síťkami, ale i pomocí chemie, která likviduje i ty nejmenší nečistoty a udržuje ve vodě nepřátelské prostředí pro škodlivé organismy.  

Abyste si údržbu co nejvíc usnadnili, začněte tím, že bazén napustíte vodou z vodovodního řádu. Studniční nebo voda z povrchového zdroje obsahuje příliš mnoho minerálů a nečistot, které zhoršují její kvalitu a také reakce na chemii.

Nejdůležitější je udržovat stěny a dno bazénu čisté

Naprostým základem je pravidelně pečovat o dno a stěny bazénu. Protože i větší, mechanické nečistoty dovedou vodu zaneřádit tak, že se začne kazit. Listí nebo hmyz na hladině spolehlivě vyberete pomocí bazénových sítěk.

Ke křišťálové vodě vám dopomůže kvalitní bazénový vysavač. Ty jsou k dostání hned v několika variantách. S automatickým vysavačem do bazénu se dobře pracuje, hlavně proto, že snadno ovládá a celé je to vlastně bez práce.

Některé umí čistit i stěny. Nepřipojují se do čerpadla, takže šetří jeho životnost. Nečistoty zůstanou ve vysavači, konkrétně v jeho sběrném koši, a tak vám ubydou starosti s čištěním filtrace bazénu. Jediné, co musíte, je čas od času vyčistit sběrný koš a samotný vysavač.

Dále na trhu narazíte na poloautomatické vysavače. Ty se napojují na čerpadlo a pískovou filtraci. Vysavač sice sesbírá nečistoty, jenže je potom vypustí do filtrace. Proto ji musíte častěji čistit. Pozor – pokud by se v ní nashromáždilo příliš mnoho nečistot, začne je vracet zpět do bazénu.

Třetí variantou jsou vysavače mechanické. Napojují se na pískovou filtraci a za pomocí vlastních sil s nimi vyluxujete nečistoty z bazénu. S tímto typem je spojená největší práce, jelikož není automatický, a tak to musíte všechno „oddřít“. Zároveň značně zatěžuje čerpadlo, a proto dochází k jeho rychlejšímu opotřebení.

čištění bazénu

Nezapomeňte na kvalitní filtraci

Jakou filtraci vybrat?

  • Kartušová filtrace: Ideální pro menší bazén.
  • Písková filtrace: Vhodná do velkých bazénů. Lze na ni napojit vysavač, ale i solární ohřev vody. Efektivnější než filtrace kartušová, a proto nemusíte používat tolik bazénové chemie.

Průběžná péče o bazén

O bazén se musíme průběžně starat. Co byste kromě běžného čištění ještě měli sledovat?

Udržujte správné pH

Při průběžné kontrole a údržbě jako první změřte hladinu pH. Optimální pH vody v bazénu je 6,8 až 7,2. Voda by neměla být ani příliš zásaditá, ani příliš kyselá. Voda, kterou napustíte, bude sice mít dobrou kvalitu. Ale ta se může vlivem počasí nebo znečištění snadno změnit. Pokud si na pH nedáte pozor, mohou se ve vodě začít tvořit i nebezpečné sinice. V nejhorším případě to může dojít až tak daleko, že budete muset vodu vyměnit.

Přidávejte chlor

Chlor udržuje vodu průběžně čistou. Likviduje nečistoty a mikroorganismy, funguje vlastně jako taková dezinfekce. Lze ho dávkovat v tabletách do speciálního zásobníku, nebo formou granulí. S chlorem byste to neměli přehánět. Postupujte podle návodu na obale a kontrolujte stav vody pomocí proužkových testerů. Čistotu vody lze udržovat pomocí modré skalice do bazénu.

čistá voda v bazéně

Kontrolujte tvrdost vody

Tvrdost vody si taktéž zkontrolujete pomocí proužkových testerů. Hodnota tvrdosti by neměla přesáhnout 18ºN. Ověřujte ji zejména poté, když dopustíte větší množství vody. Pokud by se uvnitř vyskytovalo příliš mnoho iontů (tedy voda by byla tvrdá) a vy jste do ní dali dezinfekci, mohl by se bazén nepěkně zabarvit, a to do hněda. Případné problém vyřešíte pomocí změkčovačů vody.

Pozor na alkalitu

Pod názvem alkalita se ukrývá uhličitanová rovnováha. Když této rovnováhy v bazénu dosáhnete, voda bude sama schopná regulovat pH tak, aby zůstalo ve správných hodnotách. V případě, že je alkalita příliš nízká, pH začne měnit hodnoty a bude nestabilní. Vysoká alkalita zase způsobuje vyšší hodnoty pH. Optimální hodnota alkality je 80 až 120 ppm. Doporučujeme ji pravidelně sledovat pomocí proužkového testeru.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat