Jak připravit slavnostní mazanec pomocí domácí pekárny?

Mazanec neboli velikonoční bochník patří mezi velmi staré druhy českého pečiva. Je ze sladkého kynutého těsta, které se obvykle používá obdobně i na vánočku. K výrobě mazance potřebuje pár surovin, které máte určitě doma. Pojďte si s námi ke snídani nebo k odpolednímu čaji upéct lahodný a nevysušený mazanec.

Co všechno domácí pekárna umí?

Koupili jste si domácí pekárnu? Nebojte se ji používat a využívat na maximum. V domácí pekárně připravíte a upečete domácí čerstvý chleba nebo tradiční domácí rohlíky ke snídani. Domácí pekárna je také ideální pro přípravu různých druhů těst na různá pečiva, pizzu, koláč a nebo také na mazanec. Chytré pekárny také umí připravit domácí jogurt nebo vyrobí chutnou domácí marmeládu a džem.

Tradiční mazanec připravovaný v domácí pekárně 

Domácí pekárnu využijete na přípravu těsta. Těsto můžete zpracovat do typického bochníku neboli mazance a dát péct do trouby. Pokud chcete celý mazanec připravit a upéct v domácí pekárně, připravte se na to, že jeho tvar bude ve tvaru obdélníku nebo takového tvaru, který zvolíte pomocí vyměnitelné formy vaší pekárny. Domácí pekárnu při pečení nastavte na základní program pro normální pečení chleba, nastavení světlá kůrka a velikost velký chléb.

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky 
  • 2 lžíce cukr krystal
  • 4 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička soli
  • 10 g sušeného droždí nebo ¼ kostky čerstvého droždí
  • 100 g rozpuštěné Hery nebo másla
  • 275 ml vlažného mléka
  • hrst rozinek

Posypka:

  • 1 vejce
  • hrst mandlí

Postup:

  1. V doporučeném a správném pořadí vkládejte ingredience do nádoby domácí pekárny. Nejprve začněte tekutými a poté přijdou na řadu suroviny suché. 
  2. Do nádoby nalijeme 275 ml vlažného mléka, přidejte 100 g rozpuštěné Hery nebo másla.
  3. Poté nasypte 500 g polohrubé mouky. Pro obměnu můžete použít 250 g hladké a 250 g polohrubé mouky.
  4. Do jednoho rohu nádoby přidejte 1 lžičku soli, do druhého 4 lžíce vanilkového cukru a do dalšího rohu cukr krystal.
  5. Do mouky udělejte malý důlek, do kterého nasypte 10 g sušené droždí nebo ¼ kostky čerstvého droždí.
  6. Na pekárně si nastavte přednastavený program s názvem Těsto. Program se postará o to, aby bylo těsto nakynuté a také vypracované. V průběhu přípravy těsta nám oznámí domácí pekárna signálem, kdy je možné ještě vložit nějaká další semínka. V tuto chvíli si připravte hrst rozinek, kandovaného ovoce nebo mandlí a vložte do těsta.
  7. Až pekárna ukončí proces kynutí, nezapomeňte si přednastavit troubu na 160-170 °C. Program těsto trvá průměrně okolo 1 hodiny a 30-50 minut, vždy podle daného typu pekárny.
  8. Zkontrolujte těsto a jeho konzistenci. Dle potřeby přidejte více mléka nebo mouky.
  9. Z takto připraveného těsta vytvarujte jeden bochánek neboli mazanec. Pokud chcete menší rozměry, tak si těsto rozdělejte na 2 stejné díly a z nich vytvořte dva malé mazance. Přikryjte mazance utěrkou a nechte je alespoň dalších 10 minut odpočívat neboli kynout. 
  10. Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte nasekanými mandlemi a nožem opatrně nakrojte vršek mazance do tvaru kříže.
  11. Mazanec pečte na připraveném plechu s pečícím papírem a ve vyhřáté troubě na 160-170 °C asi 40 minut. Mazanec pravidelně kontrolujte, protože každá trouba peče jinak intenzivně.
  12. Pokud se vám bude mazanec z vrchu připalovat, ideálně když jej přikryjete alobalem.
  13. Upečený mazanec vyndejte z trouby a nechte na mřížce nebo dřevěném prkénku pozvolna vychladnout.

Nezapomeňte na mazanci vytvořit kříž. Ať už pomocí nože nebo nůžek. Díky průřezu předejdete popraskání, protože se z něj rychleji a lépe odstraní přebytečná pára. 

Plněný mazanec tvarohem zadělávaný v domácí pekárně

Pojďte se s námi inspirovat a oslnit své blízké netradičním mazancem, který je plněný tvarohovou směsí.

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky 
  • 6 lžic cukru krystal
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička soli
  • 10 g sušeného droždí nebo ¼ kostky čerstvého droždí
  • 100 g rozpuštěné Hery nebo másla
  • 275 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rumu

Náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu 
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • hrst rozinek

Posypka:

  • 1 vejce
  • hrst mandlí

Postup:

  1. Dodržujte správné pořadí a vkládejte ingredience do domácí pekárny podle zásad. Nejprve začněte tekutými a poté suchými surovinami.
  2. Nejprve vlijte 275 ml vlažného mléka, poté přidejte 1 vejce, 2 lžíce rumu a nakonec 100 g rozpuštěného másla nebo Hery.
  3. 500 g polohrubé mouky nasypte na tekutý obsah. Pro obměnu můžete použít 250 g polohrubé a 250 g hladké mouky.
  4. Do jednoho rohu přidejte 1 balíček vanilkového cukru, do dalšího 1 lžičku soli, do dalšího rohu dejte 6 lžic cukru krystalu. 
  5. Uprostřed nádoby do mouky udělejte malý důlek, do kterého nasypte nebo rozdrobte droždí. 
  6. Na domácí pekárně nastavte program s názvem Těsto. Tento program se postará o to, aby bylo těsto nakynuté a také správně vypracované. 
  7. Až pekárna pomocí signálu ukončí program, nezapomeňte si nastavit troubu na 160-170 °C
  8. Těsto zkontrolujte, aby jeho konzistence byla připravena na další použití. 
  9. Těsto si rozdělíme na polovinu. Oba bochánky rozválíme na plát do tvaru kruhu. Plát by měl být silný cca 0,5-2 cm. Těsto nechte alespoň 5-10 minut odpočívat.
  10. Teď přichází na řadu tvarohová náplň. Důkladně smíchejte v misce polotučný tvaroh, žloutek, vanilkový cukr, rum a hrst rozinek.
  11. Do středu každého kulatého plátu vložte tvarohovou náplň a poté zabalte do tvaru mazance neboli bochánku. 
  12. Na připravený plech, který je vyložený pečícím papírem dejte mazance a nechte opět alespoň 10 minut kynout.
  13. Mazance potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte nasekanými mandlemi a nožem nakrojte vršek mazance do tvaru kříže nebo jej můžete opatrně nastřihnout nůžkami. 
  1. Mazanec pečte ve vyhřáté troubě na 160-170 °C asi 40 minut. Mazanec pravidelně kontrolujte, protože každá trouba peče jinak intenzivně.
  2. Pokud se vám bude mazanec z vrchu připalovat, doporučujeme jej přikrýt alobalem.
  3. Upečený mazanec vyndejte z trouby a nechte na mřížce nebo dřevěném prkénku zcela vychladnout.

Tvarohovou náplň můžete obměnit ořechovou, makovou nebo ovocnou náplní. 

Správný postup přidávání surovin a další důležité zásady

  • Pro správné vykynutí těsta dodržujte správný a doporučený postup přidávání surovin do nádoby domácí pekárny.
  • Nejprve do nádoby domácí pekárny přidávejte tekuté suroviny (voda, mléko, podmáslí, jogurt, pivo a podobně).
  • Poté přidávejte sypké suroviny (různé druhy mouky, semínka, vločky, a tak).
  • Do jednotlivých rohů přidávejte jednotlivé ingredience jako je cukr, olej, sůl a podobně.
  • Droždí, ať už sušené nebo čerstvé přidávejte vždy k cukru nebo do důlku, který vytvoříte uprostřed do mouky. 
  • Dbejte na to, aby droždí nikdy nepřišlo do styku se solí!
  • Přidávané suroviny musí mít pokojovou teplotu.
  • Pokud použijete odložený start, přidejte studené suroviny, aby například droždí nezačalo okamžitě kynout. 
  • Vytažené pečivo z domácí pekárny nechte vychladnout na mřížce nebo na vhodném dřevěném prkénku.
  • Nebojte se experimentovat a poznávat nové chutě.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat