Jak vylepšit obraz a zvuk vaší televize

Zcela nová televize může být lákavá, zvláště po procházení reklam v týdenních letácích nebo po zobrazení výprodejů na sociálních sítích. Můžete ale výrazně zlepšit obraz i své stávající televize – zdarma. I když nejste technicky zdatní, následující tipy a triky mohou zlepšit váš zážitek ze sledování, aniž by to narušilo rodinný rozpočet.

Není kabel jako kabel

I když se to může zdát samozřejmé, ujistěte se, že váš hlavní zdroj TV (jako je kabel, satelit nebo optický kabel) je to nejlepší, co váš poskytovatel nabízí. Nebo alespoň to nejlepší, co si můžete dovolit. Pokud například vlastníte 4K televizor, který poskytuje čtyřikrát vyšší rozlišení než model s vysokým rozlišením 1080p, byla by přímo svatokrádež, dobrovolně přistoupit na horší rozlišení. 

Kabely se od sebe liší kvalitou i cenou. Logicky, kvalitnější bývá dražší, ale může vám poskytnout mnohem lepší komfort při sledování televize. Minimálně už jen tím, pokud použijete odstíněný kabel. Ujistěte se, že ke zpracování veškerého zvuku a videa používáte kabel HDMI. Starší technologie už nedokáží nabídnout odpovídající kvalitu. 

Zkontrolujte nastavení televize

Může se to zdát samozřejmé, ale začněte se správným režimem obrazu. Zejména pro ty, kteří milují sport, akční filmy a videohry. Přejděte do Nastavení/Možnosti televizoru a vyberte režim Sport, pokud existuje, nebo režim Film nebo Kino, který je také ideální pro rychle se pohybující akce.

Výchozí nastavení vašeho televizoru může být nastaveno na režim z obchodu, s vysokým jasem a přepálenými barvami. Extrémní jas není dobrý pro vaše oči, váš měsíční účet za elektřinu a ani pro dlouhou životnost televizoru. Dalším rychlým tipem, jak zlepšit kvalitu obrazu, je zvýšit kontrast a snížit jas pod polovinu. Tento málo známý trik činí černou černější, barvy sytější a zbavuje se sepraného vzhledu, který mají některé základní nastavení televizorů.

Sport vypadá nejlépe při vyšších obnovovacích frekvencích, takže pokud váš televizor zvládne vyšší obnovovací frekvenci, povolte ji. V závislosti na vašem televizoru se může v nabídce Nastavení nazývat „snímková frekvence“, „rychlost pohybu“ nebo prostě „frekvence“.

K dokonalosti kalibrací

Namísto utrácení několika set korun za to, aby vám někdo správně nastavil vaši televizi, má mnoho DVD a Blu-ray disků přibalený kalibrační nástroj nazvaný THX Optimizer, který lze nalézt v části Speciální funkce nebo Nastavení. Najdete ji také v aplikacích pro iOS a Android, pod stejným jménem. 

Test vás provede kontrastem, jasem, barvou, odstínem, poměrem stran (4:3 a 16:9), přiřazením reproduktorů, fází reproduktorů a výhybkou subwooferu. Během okamžiku se tak naučíte optimalizovat obraz a zvuk své televize.

Vypněte vyhlazování pohybu

Vypadá obraz na vašem televizoru ostře, ale televizní pořad nebo film, na který se díváte, jako by byl natočen levnou videokamerou místo profesionální kamery? Za to může technologie zvaná vyhlazování pohybu nebo také interpolace pohybu. Ta je navržena tak, aby snížila rozmazání pohybu a aby pohyby vypadaly plynuleji a realističtější. Váš nový televizor může zachytit zdrojový materiál s nízkou snímkovou frekvencí a pokusit se vyplnit mezery mezi snímky dalšími snímky, které televizor generuje, aby pomohl vyhladit rychlý pohyb.

Pokud nejste fanouškem vyhlazování, vstupte do nabídky Nastavení na televizoru a vypněte funkci vyhlazování pohybu nebo alespoň upravte její intenzitu.

Když zvuk nestojí za nic

Čím tenčí jsou televizory, tím horší bývá jejich zvuk. Ostatně, jak dobrý zvuk může podle vás vycházet z reproduktoru silného pomalu jako list papíru?

Pokud nemáte rozpočet, prostor nebo technické znalosti k nastavení systému prostorového zvuku pro vaše domácí kino, zvažte zvukovou lištu, která dodá vašemu pokoji šmrnc. Soundbary umístěné těsně pod nebo nad vaší televizí obsahují více reproduktorů v horizontálním krytu a poskytují vícekanálový zvuk z vašich filmů, televizních pořadů, sportu a her.

Mnoho soundbarů obsahuje bezdrátový subwoofer, který lze umístit jinam v místnosti, a mnoho z nich vám umožňuje streamovat hudbu ze smartphonu, tabletu nebo počítače přes připojení Bluetooth.

Ať už tedy pokukujete po nové televizi, nebo to naopak se svou starou TV nevzdáváte, nezapomeňte, že vždy se dá pohrát s obrazem i zvukem, abyste si lépe užili relax u televizní obrazovky. 

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat