Jak upéct skvělý domácí chleba? V troubě či domácí pekárně

Pečení domácího chleba je způsob, jak si pochutnat na skvělém domácím pečivu. Přestože v obchodech i na trzích seženeme rozsáhlou nabídku různých druhů pečiva, ne vždy odpovídá našim požadavkům. S boomem domácích pekáren, který nastal před pár lety, se rozšířily možnosti domácí kuchyně o mnoho vychytávek.

Jak upéct chleba v domácí pekárně

Ještě jste nezkoušeli, jaký umí vaše domácí pekárna chleba? Nastal ten pravý čas to zjistit.

Na skvělý chleba z domácí pekárny budete potřebovat:

  • 330 g chlebové mouky,
  • 500 ml vody,
  • 330 g pšeničné hladké mouky,
  • 3 lžičky kmínu,
  • 2 lžičky cukru,
  • 2 lžičky soli, 
  • ¾ kostky droždí.

Postup:

  1. Do domácí pekárny nalejte 500 ml vody.
  2. Přidejte oba druhy mouky. Na mouku nasypejte kmín.
  3. Přidejte sůl, cukr a droždí. Pozor! Je velmi důležité vložit suroviny odděleně. Proto do pravého horního rohu dejte sůl, do levého dolního rohu cukr. Droždí rozsypejte okolo mouky tak, aby nebylo v kontaktu se solí.
  4. Zapněte pekárnu na normální program s tmavou nebo střední kůrkou, velikost maximální. 
  5. Pekárna už zvládne práci sama. Nejdříve suroviny ohřeje na stejnou teplotu, pak chléb uhněte i upeče. Před přípravou chleba zkuste, jestli všechny hnětací vrtulky pracují stejně. 
  6. Upečený chléb vyklopte na mřížku a nechejte vychladnout. Nezapomeňte vyjmout hnětací vrtulku, pokud zůstala v bochníčku.

Jak upéct domácí chleba v troubě

Rádi hnětete těsto v ruce nebo doma nemáte domácí pekárnu? Můžete se spolehnout na  vlastní manuální zručnost. Domácí chleba můžete upéct i bez vlastnictví domácí pekárny.

Na skvělý chleba z trouby budete potřebovat:

  • ½ kg hladké mouky,
  • 300 ml vlažného mléka nebo teplé odstáté, příp. převařené vystydlé vody,
  • 42 g droždí (jedno balení),
  • 2 lžičky soli,
  • 2 lžičky kmínu, 
  • další semínka, pokud máte chuť (slunečnicové, lněné, chia).

Postup:

  1. Do vlažné vody nebo mléka přidejte lžičku cukru a pořádně ji rozmíchejte, aby se rozpustila. Poté do sladké tekutiny rozdrťte droždí a rozmíchejte, ideálně nekovovou lžičkou. Zakryjte nádobku čistým kapesníkem a uložte na pár minut do tepla. Pomůže upevnit na okraje gumičku, aby kapesník držel.

Tekutinu s droždím a cukrem vložte do lehce vyhřáté místnosti, může jít o troubu, která se předehřívala pár minut na nejnižší teplotu, nebo do mikrovlnky, kterou jste předtím naprázdno vyhřáli cca dvě minuty na nejvyšší výkon. Droždí v mikrovlnce nevařte, zabijete kvasinky.

  1. Mouku, kterou chcete použít, nechejte taky chvilku zahřát na teplotu, v jaké bude kvásek. Stačí pár minut. Mouku pak smíchejte v míse se solí a kmínem. 
  2. Do mouky vmíchávejte postupně kvásek. Vypracujte těsto. Přidejte další semínka, případně suroviny, jako je smažená cibulka nebo krájené olivy, záleží na vaší chuti. Nechte kvásek v teple odstát pod čistou utěrkou. Nechť těsto kyne alespoň hodinu. 
  3. Posypejte těsto moukou a znovu jej prohněťte. Vypracujte bochníček ve tvaru šišky.
  4. Umístěte bochánek na lehce vymazaný plech. Ještě předehřejte troubu na teplotu lehce vyšší než pokojovou a plech do ní vložte.
  5. Po hodině vyjměte plech s bochánkem a předehřejte teplotu cca 180 °C. Až bude trouba vyhřátá, vložte do ní chlebík pomazaný trochou vody a oleje a pečte jej přibližně hodinu. Pokud bude příliš rychle tmavnout, držte se nižších teplot. Obecně je možné péct chléb až na 200 °C, ale kvalitní trouba peče velice rychle (hlavně horkovzdušná). Obecně je lepší péct chléb delší dobu při nižší teplotě, v průběhu pečení kontrolovat kůrku a propečenost středu bochníku. Při pečení přes hodinu si dejte pozor, aby chléb nebyl vysušený.

Chcete svůj chlebík ještě vylepšit? Připravte si i džem v domácí pekárně.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat