Jak odstranit lepidlo z různých povrchů rychle a jednoduše?

Obyčejné lepidlo, včetně lepidla vteřinového, se může dostat kamkoliv. I když lepidlo přesně splní svou úlohu při spojování materiálů, může být problémem, pokud se dostane na nechtěná místa. Naštěstí existuje několik osvědčených způsobů, jak rychle a jednoduše odstranit ať už obyčejné lepidlo nebo lepidlo vteřinové z různých povrchů.

Jak odstranit lepidlo z různých povrchů: Obecné rady

Odstranění lepidla z různých povrchů může být občas složité, ale existuje několik obecných rad, které vám mohou pomoci, co dělat a jak popřípadě postupovat. 

Ať už se rozhodnete odstraňovat jakékoliv lepidlo z nábytku, ze skla, z plastu nebo z jiného materiálu pomocí chemických čističů nebo pomocí obyčejných produktů, co máte doma, vždy si na skrytém kousku konkrétního materiálu vyzkoušejte, zda se povrch při čištění nepoškodí

Buďte opatrní také při použití mechanického čištění, škrabkou, drátěnkou, brusným papírem a podobně, protože může dojít k nenávratnému poškození povrchu.

  • Horká voda a mýdlo, prostředek na nádobí nebo saponát se hodí na jakýkoliv materiál. Stačí namočit skvrnu do horké vody s mýdlem či jarem a nechat působit. Nebo tímto roztokem skvrny umývat.
  • Aceton nebo odlakovač na nehty je účinný prostředek na odstranění lepidla z plastu či skla. Aceton naneste na hadřík a opatrně otírejte nežádoucí skvrnu. Buďte opatrní, abyste nepoškodili povrch.
  • Kuchyňský olej, sádlo, mastný krém nebo vazelína umí ve většině případů pomoci rozpustit lepidlo. Použijte malé množství oleje nebo například vazelíny a otírejte tím postižený povrch.
  • Ocet, jedlá soda s olivovým olejem nebo obyčejná majonéza s vinným octem umí odstranit skvrny od lepidla. Je nutný správný poměr a vytvořit účinnou pastu.
  • Alkohol nebo technický benzín může pomoci rozpustit lepidlo. Naneste jej na hadřík a otřete povrch. Pozor, aby technický benzín neporušil strukturu materiálu.
  • Sprej WD-40 je praktický pro odstraňování různých skvrn.
  • Odstraňovač samolepek a lepidla od značky SONAX umí odstranit jak etikety, tak i samotné lepidlo.
  • Drátěnka, tupý nůž, škrabka, houbička s hrubou částí nebo brusný papír jsou účinné pomůcky pro zatvrdlé lepidlo nebo lepidlo, které drží opravdu hodně. Používejte tyto pomůcky s rozmyslem a opatrně, abyste nepoškodili povrch.
  • Fén umí vlivem horkého vzduchu částečně rozpustit lepidlo. Pozor na zdeformování například křehkého plastu a podobně.
  • Sluneční světlo je účinné pro lepidla, která jsou citlivá na sluneční světlo. Pokud je to možné, vystavte povrch s lepidlovou skvrnou slunečnímu světlu a časem by se mohlo lepidlo rozložit.

Účinnost těchto metod může záviset na druhu lepidla a povrchu, na kterém je lepidlo přilepené. Vždy začněte s mírnými metodami a postupně zvyšujte intenzitu, abyste minimalizovali riziko poškození povrchu.

Jak odstranit samolepku nebo etiketu ze skla?

Samolepka na sklenici může kazit vzhled. Ještě, než se pustíte do čištění a rozpuštění lepidla, vezměte nádobu a etiketu se snažte odstranit ručně, pokud to nepůjde vezměte si škrabku nebo tupý nůž, kterým papírovou etiketu odstraníte. Poté budete potřebovat aceton nebo odlakovač na nehty. Navlhčete tampon nebo hadřík odlakovačem na nehty a opatrně setřete poslední zbytky etikety a rovnou i lepidla ze skla. Po dokončení opláchněte sklo jarovou vodou a osušte, aby nedošlo k poškození povrchu.

Etiketu ze skla můžete také odstranit pomocí produktu Odstraňovač samolepek od značky SONAX nebo pomocí spreje WD-40

Na odstranění etikety můžete také použít jen horkou jarovou vodu. Nechte nádobu dostatečně dlouho namočenou. Poté vezměte houbičku s druhou hrubší stranou nebo drátěnku a tím snadno odstraníte, jak etiketu, tak i lepidlo. 

Jak odstranit samolepku ze sklenice

Jak odstranit lepidlo ze skla?

Samolepky nebo etikety na skleněných nádobách často zanechávají za sebou lepidlo, což může být obtížné odstranit. Nádoby nebo sklenice stačí, když je necháme dostatečně dlouhou dobu namočené v horké vodě s jarem. Pokud je povrch vhodný, můžeme také opatrně pokusit se odstranit lepidlo třením hrubé strany houbičky nebo drátěnkou, ale musíme být ostražití, abychom nepoškodili materiál dané nádoby. 

Další možností, jak odstranit lepidlo po samolepce, je použitím olivového oleje a jedlé sody. Stačí smíchat tyto dvě suroviny ve stejném poměru, aby vznikla pasta. Tu naneste na místa, která chcete vyčistit a nechte působit alespoň 20 minut. Poté umyjte v horké vodě s jarem. 

Jak odstranit lepidlo po etiketě? Můžete vyzkoušet i jednu babskou radu s majonézou. Smíchejte 4 lžíce majonézy a 1 lžíci vinného octa. Důkladně promíchejte, abyste vytvořili homogenní pastu, kterou následně naneste v tenké vrstvě na lepidlo, které je na skle. Nechte tuto směs působit po dobu 10 minut. Poté umyjte v horké vodě se saponátem.

Jak odstranit lepidlo z plastu?

Lepidlo na plastové nádobě může být problematické, protože nesmíte používat příliš silné chemikálie, které by mohly plast snadno poškodit nebo třeba rozleptat. Na odstranění lepidla se opět doporučuje horká voda s jarem. Další možností je rostlinný olej, který rozpouští lepidlo. Bílý ocet také skvěle poslouží k odstraňování zbytků lepidla na plastových nádobách

Použijte olej, jako je například olivový olej nebo jiný rostlinný. Naneste olej na lepidlo a nechte jej působit několik minut. Poté opatrně setřete lepidlo houbičkou nebo hadříkem. Olej by měl lepidlo rozpustit, a plast by neměl být poškozen. Stejný postup je možný také s octem.

Olivový olej může způsobit skvrny na určitých absorbujících plastech, a vysoká teplota z fénu by mohla ovlivnit tvar předmětu, zejména pokud je plast velmi tenký.

Jak odstranit zaschlé lepidlo?

Pokud jde o zaschlé lepidlo, může to být složitější, ale stále existují způsoby, jak ho odstranit. Nejprve je nutné zjistit, na jakém povrchu zaschlé lepidlo je. Můžete použít brusný papír, houbičku s brusným povrchem nebo drátěnku. Opatrně sejměte zaschlé lepidlo a poté povrch očistěte. Dejte si pozor, abyste nepoškodili povrch. Dále můžete vyzkoušet k odstranění technický benzín nebo líh.

Jak odstranit zbytky lepidla po náplasti?

Jak odstranit lepidlo z tejpu nebo po náplasti? Možností je několik. Nejčastěji se doporučuje nanášet běžný rostlinný olej, pleťové mléko nebo vazelínu na zbytky náplasti, včetně těch, které pevně přilnuly. Nechte působit a pak jemným třením nebo žínkou odstraňte zbytky lepidla nebo celou náplast. Můžete také použít odlakovač na nehty. Aceton by měl lepidlo rozpustit. Hadříkem odstraňte zbytky lepidla. Další možností je i alkohol nebo technický benzín.

Pro ty, co mají citlivou pokožku nebo mají alergie je k dispozici odstraňovač náplastí, který mohou zakoupit v lékárně. Tato možnost je zejména vhodná, pokud je náplast umístěna na citlivé části těla nebo je určena pro děti. Odstraňovač náplastí je obvykle dodáván ve sprejové lahvičce. Stačí náplast rovnoměrně postříkat tak, aby se celá namočila, a nechat přípravek pár sekund působit.

Jak odstranit lepidlo ze dřeva?

Odstranění lepidla ze dřeva může být někdy náročné. Nikdy nepoužívejte agresivní chemikálie nebo brusné materiály bez zkušeností, protože by mohly nenávratně poškodit dřevo. Vždy začněte s těmi nejšetrnějšími metodami. Navíc je vždy dobré provést testovací odstranění lepidla na skrytém místě, abyste mohli zkontrolovat, zda postup nepoškodí povrch dřeva.

Nejčastěji se samolepky nebo lepidlo ze dřeva odstraňuje teplou vodou a saponátem, majonézou nebo mastným krémem, olejem, vazelínou, sádlem nebo lihem či technickým benzínem. Další možností je použít aceton nebo odlakovač na nehty. Ostrý nástroj jako nožík je možné použít, ale s maximální opatrností, abyste nezničili povrch dřeva. Poslední možností je nahřát místo fénem a setřít pak navlhčeným hadrem. 

Jak odstranit lepidlo ze dřeva

Jak odstranit skvrny od vteřinového lepidla?

Vyčistit skvrny od sekundového lepidla není nic moc jednoduchého. Sekundové lepidlo, také nazývané kyanoakrylátové lepidlo, je jedním z mála lepidel, které zasychá prakticky okamžitě, a jeho spoj velmi rychle tvrdne. Tyto vlastnosti však mohou přinést problémy, pokud ho omylem nanesete na místo, kde ho nechcete.

Skvrny od trávy, bláta, krve nebo jídla by měly být odstraňovány okamžitě, u sekundového lepidla je to zcela jinak. Fleku od vteřinového lepidla se nejlépe zbavíte, pokud jej necháte úplně zaschnout. Sekundové lepidlo se v mokrém stavu snadno roztírá, a rychlý zásah by mohl na materiálu způsobit ještě skvrnu větší, než doopravdy je.

Pokud se při praní vteřinové lepidlo zcela neodstranilo, nedoporučuje se sušit textil v bubnové sušičce. Vysoké teploty by mohly lepidlo v látce trvale zafixovat. Místo toho volte klasické sušení na vzduchu a proces čištění pak zopakujte, nebo zvažte možnost profesionálního čištění v čistírně.

Jak odstranit vteřinové lepidlo z textilu a oblečení?

Pokud se vám vteřinové lepidlo dostane na oblíbené tričko, je nutné postupovat následovně. Lepidlo nechte v tomto případě zaschnout, abyste skvrnu nerozetřeli dál. Po zaschnutí skvrny můžete lžící nebo tupým nožem skvrnu oškrábat. Dávejte však pozor, abyste neudělali do textilie díru nebo jinak strukturu látky nepoškodili. 

Každý materiál oblečení se může čistit jinak. Na přírodní materiály, jako je bavlna nebo vlna, můžete bez obav použít aceton nebo odlakovač na nehty, který obsahuje aceton. Naopak pokud vaše oblečení obsahuje syntetické materiály, tak by neměl být použit, neboť by mohl způsobit pomalé rozpouštění látky. V takovém případě je doporučeno oblečení svěřit do péče čistírny.

Odličovací tamponek namočte do odličovače a skvrnu tím přetřete. Vezměte si starý kartáček na zuby a tím skvrnu vydrhněte. Poté dejte vyprat do pračky.

Jak odstranit vteřinové lepidlo z kůže?

Vteřinové lepidlo na kůži nechte úplně zaschnout a připravte si horkou vodu s trochou mýdla nebo saponátu. Poté ponořte postiženou oblast do této lázně a nechte chvíli působit. Tepelná účinnost vody pomůže rozvolnit lepidlo, a poté můžete snadno odstranit případné zbytky lepidla.

Můžete také vyzkoušet olej, sádlo nebo klasickou vazelínu. Naneste na kůži tenkou vrstvu kuchyňského oleje nebo vazelíny. Tato mastnota pomůže uvolnit lepidlo, a můžete ho jednoduše stáhnout.

Odlakovač na nehty, který obsahuje aceton, umí také odstranit vteřinové lepidlo z kůže. Na vatový tampon nakapejte pár kapek odlakovače a opatrně potřete postiženou oblast. Snažte se dobu kontaktu s kůží minimalizovat, abyste kůži zbytečně nevysušovali.

Jak odstranit vteřinové lepidlo

Jak odstranit vteřinové lepidlo z plastu?

Pro odstranění vteřinového lepidla z plastu budete potřebovat hadřík nebo papírovou utěrku a čisticí prostředek na nádobí. Rozpusťte několik kapek Jaru v teplé vodě a nechte vsáknout do kusu textilie nebo papírové utěrky. Poté přikryjte místo s lepidlem a nechte ho působit několik hodin. V tomto případě budete muset být trpělivý. Po uplynutí několika hodin by lepidlo mělo být rozmočené a můžete ho snadno setřít. V případě, že se lepidlo nepodaří odstranit úplně, zkuste postup zopakovat.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat