Jak připravit křupavé rohlíky v domácí pekárně?

Trendem dnešní doby je vlastnoručně a po domácku vyrobené pečivo. Pokud vlastníte domácí pekárnu, můžete si pomocí tohoto chytrého přístroje připravit perfektně vypracované těsto téměř bez práce a zašpiněných rukou. Je libo tradiční domácí rohlík nebo celozrnné křupavé rohlíky? Vyzkoušejte tyto dva jednoduché a rychlé recepty.

Co všechno domácí pekárna umí?

Pokud máte doma domácí pekárnu nebojte se experimentovat! Můžete ji využít na opravdu velké množství různých pochutin. Připravíte si v ní kompletně domácí čerstvý chleba včetně jeho upečení, ale také si v pekárně připravíte různé druhy těst na sladké a slané pečivo, pizzu, koláče nebo na mazlavý mazanec. Domácí pekárnu mimo to využijete na přípravu domácího jogurtu nebo na výrobu domácí marmelády či džemu.

Tradiční domácí rohlíky zadělávané v domácí pekárně

Vyzkoušejte jednoduché a rychlé domácí rohlíky. Z tohoto množství surovin vytvoříte 10 tradičních rohlíků.

Těsto:

  • 500 g hladké mouky 
  • 1,5 lžičky sušeného droždí nebo ½ kostky čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krystalu
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 270 ml vlažné vody

Posypka:

  • 1 vejce
  • mák nebo kmín
  • hrubá mořská sůl

Postup:

  1. Ve správném pořadí vložte suroviny do nádoby domácí pekárny. Nejprve začněte tekutými a poté přijdou na řadu suroviny suché. 
  2. Do domácí pekárny nalijte 270 ml vlažné vody.
  3. Poté nasypte 500 g hladké mouky. Pro obměnu můžete použít i 200 g hladké mouky a 300 g polohrubé mouky. 
  4. Do jednoho rohu nádoby přidejte 1 lžičku cukru krystal, do druhého nasypte 2 lžičky soli, do dalšího 2 lžíce rostlinného oleje (řepkový nebo slunečnicový).
  5. Uprostřed nádoby vytvořte do mouky malý důlek, do kterého vložte 1,5 lžičky sušeného droždí nebo ½ kostky čerstvého droždí. 
  6. Pekárnu zapněte na přednastavený program s názvem Těsto. Ten se postará o kynutí těsta a o jeho perfektní vypracování.
  7. Po signálu z pekárny, kdy je program ukončen, zapněte troubu na 180 °C
  8. Po ukončení programu vykynutého těsta zkontrolujte jeho konzistenci. Pokud se zdá těsto lepivé a nebo suché, přidejte trošku mouky nebo vody, aby vzniklo konzistentní těsto. 
  9. Těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte na 10 stejných dílků. Bochánky nechte ještě 10 minut odpočívat neboli kynout. 
  10. Bochánky pomocí válečku vyválejte na placičky do tvaru trojúhelníku. Poté těsto od širší části začněte rolovat neboli stáčet k druhé části. Konce těsta zmáčkněte do špiček. A tím vytvoříte rohlík. 
  11. Vytvořené rohlíky opatrně vyskládejte na připravený plech vyložený pečícím papírem
  12. Poté rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem nebo kmínem se solí.
  13. Rohlíky dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 20-25 minut. Orientujte se tím, jakou požadovanou barvu preferujete. 
  14. Máte hotovo! Upečené rohlíky vyndejte z trouby a nechte je na mřížce vychladnout.

Pokud chcete více experimentovat, můžete místo klasických rohlíků připravit bulky, uzlíky nebo pletýnky. Rohlíky je také možné nechat zapéct se sýrem nebo slaninou.

Celozrnné domácí rohlíky připravené v domácí pekárně 

Chcete ochutnat křupavé celozrnné rohlíky? Z tohoto množství surovin vytvoříte 10 tradičních rohlíků nebo 8 celozrnných bochánků.

Těsto:

  • 400 g chlebové pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 310 ml vlažného mléka
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukr krystal
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • ½ kostky čerstvého droždí

Posypka:

  • 1 vejce
  • mák, bílé sezamové semínko nebo další semínka
  • hrubá mořská sůl

Postup:

  1. Ve správném pořadí vložte suroviny do nádoby domácí pekárny. Nejprve začněte tekutými a poté přijdou na řadu suroviny suché. 
  2. Nejprve začněte tím, že do domácí pekárny nalijte 310 ml vlažného mléka. 
  3. Poté nasypte 400 g chlebové pšeničné mouky a 100 g celozrnné žitné mouky.
  4. Do pravého rohu nádoby vložte 2 lžičky soli, do dalšího rohu 1 lžičku cukru a do dalšího rohu nalijte 2 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje. 
  5. Uprostřed nádoby vytvořte do mouky malý důlek, do kterého dejte ½ čerstvého droždí.
  6. Domácí pekárnu zapněte na přednastavený program s názvem Těsto. Ten se postará o kynutí a o perfektní vypracování těsta.
  7. Po signalizaci pekárny a ukončení programu, nezapomeňte zapnout troubu na 180 °C
  8. Po ukončení programu vykynutého těsta zkontrolujte konzistenci těsta. Lepivé těsto potřebuje mouku, naopak suché těsto trošku mléka. 
  9. Těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte jej. Pokud chcete z těsta vytvořit celozrnné rohlíky, tak rozdělejte těsto na 10 stejných dílků. Pokud chcete vytvořit celozrnné bulky nebo housky, připravte těsto na 8 stejných dílků. Bochánky nechte ještě 10 minut odpočívat.
  10. Těsto pomocí válečku vyválejte na placičky do tvaru trojúhelníku. Poté těsto od širší části začněte rolovat neboli stáčet k druhé části těsta. Konce těsta zmáčkněte do špiček. A tím vytvoříte rohlík. Místo tvaru rohlíků můžete vytvořit celozrnné bulky, housky nebo pletýnky.
  11. Vytvořené pečivo opatrně vyskládejte na připravený plech vyložený pečícím papírem. 
  12. Pečivo nezapomeňte potřít rozšlehaným vejcemposypte oblíbenými semínky. Ideální kombinací je bílý sezam a hrubá mořská sůl. Další možností je mák, lněné, slunečnicové nebo dýňové semínko. Vyberte si, co máte rádi.
  13. Rohlíky dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 20-25 minut. Orientujte se tím, jakou požadovanou barvu preferujete. 
  14. Upečené pečivo vyndejte z trouby a nechte je na mřížce vychladnout.

Těsto vždy rozdělte na stejné dílky. Ideálně když si k tomu připravíte kuchyňskou váhu. Výsledné pečivo bude mít podobnou velikost a bude tedy rovnoměrně propečené. 

Správný postup přidávání surovin a další důležité zásady

  • Pro správné vykynutí těsta dodržujte správný a doporučený postup přidávání surovin do nádoby domácí pekárny.
  • Nejprve do nádoby domácí pekárny přidávejte tekuté suroviny (voda, mléko, podmáslí, jogurt, pivo a podobně).
  • Poté přidávejte sypké suroviny (různé druhy mouky, semínka, vločky, a tak).
  • Do jednotlivých rohů přidávejte jednotlivé ingredience jako je cukr, olej, sůl a podobně.
  • Droždí, ať už sušené nebo čerstvé přidávejte vždy k cukru nebo do důlku, který vytvoříte uprostřed do mouky. 
  • Dbejte na to, aby droždí nikdy nepřišlo do styku se solí!
  • Přidávané suroviny musí mít pokojovou teplotu.
  • Pokud použijete odložený start, přidejte studené suroviny, aby například droždí nezačalo okamžitě kynout. 
  • Vytažené pečivo z domácí pekárny nechte vychladnout na mřížce nebo na vhodném dřevěném prkénku.
  • Nebojte se experimentovat a poznávat nové chutě.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat