Krok za krokem: Jak vyrobit originální obálku?

Rádi byste věnovali svému milému příteli nebo rodině nějaký pěkný dárkový poukaz, lístky do divadla, permanentku do fitness centra, nějakou drobnost pro děti nebo peníze? Ale nevíte si rady, do čeho dárek zabalit? Máme pro vás pár jednoduchých návodů, jak vyrobit hezkou dárkovou obálku na všechny možné různé způsoby.

Rady, jak vyrobit obálku

V minulém článku jsme se věnovali tématu jak zabalit dárek, ale tentokrát se budeme věnovat tomu, jak vyrobit obálku, abyste mohli k vašemu výročí s manželem věnovat dárkový voucher na společný víkend v horách nebo dárek pro maminku v podobě dárkového voucheru na relaxační masáž. Obálka se bude ostatně hodit i na to, pokud se rozhodnete a budete chtít darovat peníze svým vnoučatům nebo dětem. Větší vyrobené obálky můžete použít například na drobnosti jako je bižuterie, bonbony pro děti a podobně.

Tipů, jak vyrobit obálku je nespočet. Obálku můžete vyrobit z klasického bílého papíru, který najdete v tiskárně, z obyčejného hnědého papíru, s kterým balíte dárky nebo můžete být originálnější a použít barevné papíry, notový papír, noviny, listy z knih nebo vánoční balící papír. Další možností je použití nějaké hezké látky.

Vyrobenou obálku bude nejlepší a nejbezpečnější darovat osobně. Protože ať už kvůli nedodržení velikosti nebo napěchovanosti by nemusela obálka příjemci přijít. 

Jak vyrobit jednoduchou obálku?

Přinášíme návod na velmi jednoduchou obálku tvořenou 4 stejnými kruhy. 

Co budete potřebovat?

  • Barevné papíry
  • Kružítko nebo dno talíře či misky
  • Nůžky
  • Lepidlo

Jaký je postup?

Potřebný čas: 15 minut

Postup výroby jednoduché obálky

  1. Krok 1

    Na barevné papíry si kružítkem vytvořte 4 stejné kruhy. Jestliže kružítko nemáte, můžete použít dno misky nebo talíře, které obkreslíte.

  2. Krok 2

    Připravené 4 stejně velké kruhy vystřihněte. Pro obměnu můžete použít 2 kruhy stejně barevné a zbylé dva kruhy použijte v kontrastní jiné barvě. 

  3. Krok 3

    Všechny 4 kruhy si přehněte na polovinu. 

  4. Krok 4

    Kruhy si postupně seskládejte do čtverce, aby se každý půlkruh překrýval.

  5. Krok 5

    Kruhy postupně přilepte k sobě lepidlem. Vznikne vám tak vnitřní čtverec a 4 půlkruhy, které postupně seskládejte do tvaru obálky. 

  6. Krok 6

    Obálku ozdobte dle vlastní fantazie. 

Jak vyrobit obalku
Zdroj: Pinterest: sizzix.co.uk

Jak vyrobit obálku bez lepidla?

Nemáte doma lepidlo? Nic není ztraceno! Budete potřebovat pouze papír, nůžky a vaše šikovné ruce. 

Co budete potřebovat?

  • Nůžky
  • Papíry

Jaký je postup?

  1. Vezměte si papír a zvolte velikost podle toho, co do obálky budete chtít vložit. Obvykle pro menší obálku postačí velikost čtverce 20×20 cm nebo větší obálku 40×40 cm. 
  2. Čtverec přeložte do tvaru trojúhelníku, poté rozbalte a udělejte i na druhé straně. 
  3. Papír si dejte před sebe do tvaru kosočtverce a vezmete spodní roh čtverce a přeložte do středu ke středovému skladu a tím vytvoříte malý trojúhelník. 
  4. Dále pokračujte tím, že spodní část opět přeložíte směrem nahoru, podél středové linie. Vznikne vám opět trojúhelník.
  5. Vezměte pravý roh a ten přeložte směrem do středu, do půlky spodní části trojúhelníku. Stejně tak přeložte levý roh. Oba dva rohy by se měly lehce překrývat. 
  6. Vezměte levý roh a vložte jej do uvnitř pravého rohu. 
  7. Horní roh přeložte směrem dolů a vložte do vnitřku obálky.
  8. Obálku máte hotovou a připravenou k ozdobení nebo rovnou k obdarování. 

Jak vyrobit obálku s lepidlem?

Zde máte návod na tradiční obyčejnou obálku s použitím lepidla.

Co budete potřebovat?

  • Nůžky
  • Lepidlo
  • Papír

Jaký je postup?

  1. Papír si vystřihněte do tvaru čtverce.
  2. Papír přeložte napůl a vytvoříte tak trojúhelník.
  3. Trojúhelník otevřete a přeložte druhou stranu čtverce napůl a opět rozbalte.
  4. Papír si dejte k sobě do tvaru kosočtverce. Levý roh přeložte do středu poté přeložte stejným způsobem roh pravý. 
  5. Spodní roh přeložte nahoru. Přeložený spodní roh levé strany přeložte do středu, stejně tak vezměte pravý roh a přeložte jej směrem do středu. Spodní roh nahoře sklopte dovnitř.
  6. Vezmete si lepidlo a naneste jej na spodní přeložené rohy, a přeložte spodní stranou nahoru. 
  7. Horní roh přeložte směrem dolů do středu.
  8. Vytvořenou obálku máte hotovou a můžete ji ozdobit dle své kreativy.
Jak vyrobit obálku
Zdroj: Pinterest: diyintheforest.blogspot.com

Jak vyrobit obálku pro děti?

Vyberte si jednu z možností, jak vyrobíte obálku, buď variantu bez lepidla nebo s ním, či jednoduše slepíte strany izolepou. Nejlépe použijte na výrobu obálky barevné papíry podle toho, které zvířátko budete chtít vyrobit. Na takto vytvořenou obálku nakreslete pomocí černého fixu oči, nos a fousky. Další možností je tyto tvary nakreslit na papír a vystřihnout je. Poté je nalepte lepidlem, kam je třeba. Nezapomeňte nahoru na obálku nalepit dlouhé uši. Další originální možností je koupit v papírnictví pohyblivé plastové oči, které snadno na obálku nalepíte. 

Obálka pro deti
Zdroj: Pinteres: Projectkid.com

Pokud potřebujete rychle vytvořit vlastní obálku a nemáte žádnou šablonu, rozlepte koupenou obálku a tím získáte šablonu, s kterou můžete pracovat dál.

Jak originálně vyzdobit obálku?

Obyčejnou obálku můžete vyzdobit prakticky čímkoliv chcete. Použijte vodové, temperové barvy nebo fixy a ozdobte ji dle svého vlastní fantazie. Využijte samolepky s různými tvary nebo vzory. Obálku můžete také vyzdobit tím, co najdete v přírodě. Postačí stébla trávy, sušené květiny, bylinky, sušené citrusy nebo větvičky od jehličnatých stromů. Další možností je větvička jeřabiny nebo šípků. Pro jinou obměnu použijte pásek krajky nebo látky či oblíbené dekorační washi pásky, které dodají obálce úplně jiný rozměr a velmi snadno se s nimi pracuje. Nakonec nezapomeňte na nějakou barevnou stužku či provázek

Jak vyrobit pečeť?

Darujte peníze v obálce a opatřete ji pečetí. Buď si můžete na internetu objednat dřevěná kulatá razítka s různými motivy nebo se můžete pustit do vlastní výroby, která je velmi jednoduchá a nebudete potřebovat nic složitého. Stačí obyčejná brambora, vost ze svíčkynůž na vyřezávání motivu. Jak na to? Do brambory si opatrně vyřízněte motiv, který budete chtít mít na obálce. Tento výřez musí být vystouplý, tak aby se do rozehřátého vosku dal vložit a poté obtisknout na obálku. Obálku na místech, kde se bude zavírat nakapejte trošku vosku a poté otiskněte připravený motiv. Počkejte až vosk ztuhne a obálka, tak bude zapečetěná.  

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat