Snění, učení a nehybné končetiny: To je REM spánek

Spánkem strávíme třetinu života. Kdybychom si však mysleli, že náš mozek je vypnutý, zatímco spíme, velmi bychom se pletli. Mozek je v různé míře aktivní po celou dobu spánku. Ve fázi REM dokonce srovnatelně, jako když bdíme. Co to ten REM spánek přesně je a k čemu je dobrý, se dočtete v článku. 

Spánek je stále poměrně neprobádané území. Zejména snění však zajímalo lidi od pradávna. Původně byly sny spojovány s komunikací se zemřelými, v 19. století vznikaly teorie o tom, že sny nám pomáhají katalyzovat prožitky ze dne a slavní psychiatři a psychologové jako Sigund Freud a Carl Gustav Jung se zabývali i výkladem snů. Většina jejich teorií je však dávné překonána. První výzkumy ohledně fází spánku začaly až v 50. letech minulého století a průlom přišel o 30 let později, když s pomocí EEG byly objeveny různé fáze spánku. 

Fáze spánku

Aktuálně rozdělujeme spánek na REM a NREM. Písmena REM v angličtině zkracují pojem „rapid eye movement“, což znamená rychlý pohyb očí. V jedné fázi spánku, kterou nazýváme REM spánek se skutečně oči pod víčky rychle pohybují. V tomto spánku však strávíme zhruba jen 25 % času. Zbytek času připadá na NREM spánek, ve kterém se oči nehýbou. Ten dále dělíme na 3–4 fáze podle toho, jak snadno se člověk může probudit. 

NREM 1: Přechod z bdělého stavu do spánku

V této fázi se snadno probudíte. Zažíváte záškuby těla nebo pocit, že padáte. Vnímání reality se zmenšuje. Usínání by mělo být rychlé. Trvá třeba jen minutu nebo dvě.

NREM 2: Lehký spánek 

V této fázi lze člověka probudit. Tvoří přibližně polovinu celkového spánku. 

NREM 3 a 4: Hluboký spánek

V této fázi není jednoduché člověka probudit. Vyskytují se také noční děsy, náměsíčnost a mluvení ze spaní. Trvá přibližně 10 minut. Nejhlubší spánek pak trvá cca 30 minut.

REM spánek

  • Zdají se nám sny. Příčně pruhovaná svalovina (svaly, které se dají ovládat vůlí) jsou však „vypnuté“. Vědci se domnívají, že je to kvůli tomu, aby tělo nezačalo vykonávat pohyby ze sna nedošlo ke zranění. U malých dětí toto odpojení ještě není tak vyvinuté, takže se ve spánku mnohem více hýbou a není výjimkou, že nacvičují třeba lezení nebo chůzi. 
  • Pohybují se oči, dech je rychlejší.
  • Když se probudíme v této fázi, jsme několik minut až hodin malátní. 
  • Mozek je stejně aktivní jako při bdění, proto se REM spánek někdy nazývá paradoxní spánek. 

REM spánek mají pouze lidé a někteří savci. 

Jednotlivé fáze spánku se opakují, proto se to celé nazývá spánkový cyklus. Jeden cyklus trvá 90–120 minut a ideálně bychom jich měli prožít 5 za noc. Jednotlivé fáze však nejdou chronologicky za sebou, ale následovně:

NREM1 ➜ NREM2 ➜ NREM3 a 4 ➜ NREM2 ➜ REM ➜ NREM2 ➜ NREM3a4 ➜ NREM2 ➜ REM…

Čím více cyklů spánku už proběhlo, tím je REM fáze delší. Tady teda nastává úskalí nedostatečně dlouhého spánku. Abyste stihli všech 5 fází, potřebujete 7,5 až 8,5 hodiny v kuse spát. Pokud vstanete třeba o hodinu dříve, ochudíte se o poslední REM spánek. To sice znamená cca 10 % spánku, ale také klidně 50 % REM spánku. REM spánek je přitom zásadní pro učení

Podle Matthew Walkera, autora knihy Proč spíme, je před zkouškou mnohem výhodnější 8 hodin spát, než se celou noc učit. Stejně si kvůli absenci nebo minimalizaci REM spánku skoro nic nezapamatujete. 

Kvalitní spánek ovlivňuje v podstatě všechny pochody v těle. Pomáhá regenerovat, vytvářet obranyschopnost, vyrovnávat hladinu hormonů, učit se a tak dále. Pomáhá také udržet adekvátní tělesnou hmotnost. O tom, jak tělo naprogramovat, aby lépe spalo i jedlo v souvislosti s denním režimem včetně vlivu modrého světla pojednává Satchin Panda ve své knize Cirkadiánní kód. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat