Kam umístit vířivku? Hodí se dovnitř i ven!

Terasa, balkon, zahrada nebo snad koupelna v bytě? Vířivku můžete umístit kamkoliv, dokonce i do bytu v podnájmu. Přinášíme inspiraci na nejlepší umístění a tipy na to, podle čeho vybrat.

Vířivka je luxus, který si můžete dovolit i u sebe doma. Rozhodně neplatí, že patří jenom na zahradu k rodinným domům. Čím dál tím víc lidí si ji pořizuje do bytu. Váháte kvůli vysoké ceně? Nafukovací vířivka je skvělou alternativou ke klasické vířivce.

Je levnější a nabízí velkou možnost mobility. Rozhodně vás tedy nemusí limitovat jen jedno místo a vířivku si klidně v zimě přesunete do interiéru. Kde všude se dá vytvořit místo pro relaxaci? Přinášíme inspiraci pro klasické i nafukovací vířivky.

Na co myslet při výběru místa

  • Přístupnost. U pevných nebo zapuštěných vířivek vyberte takové místo, ke kterému se vy nebo najatá firma dostane i s materiálem. Vířivka by ovšem měla být snadno přístupná i pro vás samotné během užívání.
  • Nosnost podlahy. Zjistěte si, jestli vaše podlaha na terase, doma nebo na balkoně napuštěnou vířivku udrží.  
  • Zvažte rizika. Počítejte s vlhkostí a únikem vody. Jak minimalizovat škody? A jak jim předejít?
  • Údržba. Souvisí s přístupností. Vířivku umístěte na takové místo, kde se vám bude dobře udržovat v čistotě. Důležité jsou i pravidelné kontroly vody.
  • Soukromí a komfort. Důležitý ohled. Vířivka patří tam, kde se budete cítit příjemně a uvolníte se. Zkontrolujte si, zda na vybrané místo dohlédnou sousedi či náhodní kolemjdoucí.

Soukromí lze vytvořit pomocí opláštěného zábradlí, balkónových zástěn, markýz, závěsů do altánu či s popínavými rostlinami. U zaskleného balkonu nebo lodžie využijte žaluzie.

Vířivka v bytě

Do bytu jsou vhodné zejména nafukovací vířivky. Mají menší hmotnost a snadno se s nimi manipuluje. Jestli bydlíte v podnájmu, je to ideální řešení, protože si nemusíte dělat starosti se zapuštěním nebo složitou instalací.

Většinou na vířivku narazíte v koupelnách. Na trhu jsou k dostání i modely, které nejsou o moc větší než klasická vana. Pozor na vlhkost. S tou musíte při umístění v interiéru počítat, proto je dobré pořídit i odvlhčovač vzduchu.

V bytovém domě navíc nebydlíme sami, a tak musíte počítat s určitým rizikem, že se vířivka poškodí. Navíc menší vylití vody je celkem běžné a čas od času k němu dochází (když se do vířivky vstupuje, relaxuje se v ní atd…ven se prostě nacáká). Větším nehodám se dá naštěstí předejít už při nákupu. Jak vybrat vhodný model do bytu a kam všude ho umístit poradíme v článku Vířivka v bytě.

vířivka v bytě

Vířivka na terasu nebo na balkon

Vířivka na balkoně nebo terase vám ušetří starosti s příliš vysokou vlhkostí vzduchu. Opět se nabízí nafukovací varianta, ovšem jestli máte dostatek financí a chcete větší luxus, klidně se rozhodněte pro pevnou.

Do venkovních prostorů ovšem volte venkovní typ, který odolá výkyvům počasí a nabízí ohřev vody. Zvažte také nákup krytu na vířivku, který minimalizuje mechanické znečištění, a podložky pod vířivku pro lepší izolaci od studené podlahy. Pozor na samotnou podlahu, ujistěte se, že vydrží vyšší váhu a že podlahová krytina zvládne vlhkost.

Výrobci nabízí širokou paletu odstínů materiálů, takže není problém sladit vířivou vanu s exteriérem terasy nebo balkonu. Zemité odstíny pěkně zapadnou ke kamenité podlaze a květináčům s květinami. Jak si poradit s vířivkou na terase, balkonu nebo lodžii poradíme v článku Vířivka na balkoně.

celoroční vířivka

Vířivka na zahradě

Na zahradu se hodí hlavně klasické pevné typy. Například celoroční venkovní vířivky. Zatímco volně stojící jsou o něco levnější, zabudované krásně splynou s exteriérem. Volně stojící typ je ale potřeba umístit na pevné a rovné podloží. Druhá varianta je proto občas schůdnější, ovšem znatelně dražší. Jestli chcete ušetřit, sáhněte po nafukovací vaně.

Kam vířivku na zahradu umístit? Počítejte s tím, že dělá hluk, a to nemusí být každému příjemné. Na druhou stranu bublání má něco do sebe a je celkem uklidňující. Jestli proti němu nic nemáte, klidně ji umístěte poblíž posezení.

Příliš nedoporučujeme vířivku umístit až na odlehlý konec zahrady. Jednak byste to měli daleko do domu a do tepla a také by mohl být problém s přívodem vody a elektřiny. Na druhou stranu, jestli si to dobře zařídíte, získáte perfektní soukromí.

Venkovní vířivka by měla nabízet ohřev vody. Vyplatí se investovat do výkonnějšího systému, abyste na teplou vodu nemuseli čekat celou věčnost. Chtějte i co nejvýkonnější filtraci. Aby voda měla správné pH a čistotu.

Údržba venkovní vířivky bývá náročnější než té v interiéru. Jak nic nezanedbat a mít neustále vodu jako od pramene poradíme v článku Jak vyčistit vířivku.

Údržbu vířivky vám ale ulehčí také kryt na vířivku a spolehlivé zastřešení vířivky. Pomocí zastřešení může vytvořit i větší posezení, pod kterým se schováte před sluncem a k večeru si užijete příjemné chvíle se svými blízkými. Zastřešení nad vířivku pomůže také udržet teplotu vody. Kromě pergol a teras lze pořídit přenosná zastřešení v podobě altánu nebo většího stanu.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat