Modré světlo: Vliv na spánek. Jak se mu bránit?

Bez modrého světla se přes den neobejdeme. Jenže v pozdních hodinách může začít škodit. Jaký má vliv modré světlo na náš spánek a jak se mu můžeme účinně bránit? Poradíme, jak zlepšit kvalitu spánku pomocí jednoduchých triků.

Co je to modré světlo

Modré světlo v přirozeném prostředí vychází ze slunce. Ovšem v našich domácnostech na nás svítí z obrazovek televizí, notebooků, počítačů, tabletů i telefonů. Zároveň se s ním setkáte i skrze umělé osvětlení. Produkují ho totiž i zářivky a žárovky.

Jelikož je tělo evolučně zvyklé na to, že modré světlo pochází ze slunce, dáváme mu při práci s počítačem či koukání na televizi vlastně signál, že je stále den. A to i přesto, že už je venku noc a tělo by se mělo připravovat na spánek.  

Je modré světlo škodlivé?

Modré světlo má negativní vliv na spánek. Například kvůli němu nemůžeme rychle usnout nebo se zhorší celková kvalita spánku. Špatný spánek má navíc negativní dopad na naše zdraví. Oslabí se nám imunita, zhorší výkonnost, soustředění, a ani ta nálada většinou nestojí za nic, když se dobře nevyspíme. To vše může vést například k depresím či sklonům k obezitě.

Proč to tak je?

  1. Zaprvé náš mozek a celé tělo udržuje v bdělosti. Prodlužuje tak dobu, kterou potřebujeme k usnutí a narušuje nám biorytmus.
  2. Zadruhé je problém v tom, že potlačuje tvorbu spánkového hormonu, melatoninu.

Melatonin se tvoří hlavně během noci, když tělo odpočívá, především mezi 22:00 a 3:00 ráno. Když neodpočíváte, nebude se ho tvořit tolik, což může vést k jeho nedostatku. Pomáhá nám usnout, zároveň ale zastává důležité funkce v organismu.

  • Potlačuje stresový hormon, kortizol.
  • Neutralizuje volné radikály, které mohou způsobovat rakovinu.
  • Obnovuje a posiluje buňky v těle.

Modré světlo snižuje jeho množství, právě proto, že si tělo myslí, že je stále den. A tak ho jednoduše nezačne vytvářet.

Nedostatek melatoninu způsobuje podle vědců zvýšený výskyt nádorů u lidí, kteří pracují na noční směny.

Škodlivé se modré světlo stává ve chvíli, kdy jsme mu ve vysoké intenzitě vystavení ve večerních hodinách. Když na nás svítí přes den (například ze slunce, osvětlení, monitorů atd.), ničemu to nevadí. Naopak – povzbuzuje nás v bdělosti a pomáhá s plněním každodenních povinností a aktivit. Rozhodně to tedy neznamená, že by modré světlo bylo nebezpečné za všech okolností.  

Jak zablokovat modré světlo

Ke kvalitnímu spánku si můžete pomoci tak, že ve večerních hodinách modré světlo omezíte. Alespoň 2 hodiny před ulehnutím nesledujte televizi a neseďte u počítače. Co se telefonu týče, tak obyčejné scrollování má na mozkovou aktivitu menší nárok než například chatování.

Obyčejné prohlížení sociálních sítí by neměl být takový problém. Kdybyste ale k tomu i chatovali nebo například koukali na videa, mozek tím nabudíte podstatně víc. V případě, že se telefonu před spaním nevyhnete, alespoň ztlumte jas obrazovky na minimum.

modré světlo z televizoru

Jelikož modré světlo vychází i z LED zářivek, doporučujeme na noční stolky dát lampičky s teplým, žlutým osvětlením. U těch si můžete číst, aniž byste mozek příliš vyrušovali z příprav na noční odpočinek. Dále doporučujeme užívat:

  • Brýle proti modrému světlu: Brýle zablokují jen část modrého světla. K dostání jsou varianty, které nemají tak silný filtr a můžete je používat i během dne při kancelářských pracích. Chrání oči před vysušením a silnou září z obrazovky. Na večerní hodiny (například pro hraní na počítači nebo konzolích) si pořiďte brýle se silnějším filtrem. Většinou je poznáte podle oranžově zabarvených sklíček. Zajistí, že na vás modré světlo z obrazovky nebude mít tak negativní vliv a snadněji usnete.
  • Aplikace na ztlumení modrého světla: Stáhněte si aplikaci, která modré světlo na telefonu, notebooku či tabletu částečně ztlumí. Zajistí, že bude obrazovka vydávat více bílého světla, které není škodlivé. Ovšem modrého světla vás úplně nezbaví, jen ho zmírní.
  • Používejte režimy Nočního osvětlení: Chytré telefony a počítače mají speciální režim, který sníží studené, modré světlo a nahradí ho teplými, oranžovými tóny.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat